Επιστρέφουν οι Ρώσοι στον στίβο

από AllAboutARIS

Η World Athletics ψήφισε τον τερματισμό του οκταετούς αποκλεισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας Στίβου (RusAF), αλλά οι αθλητές της χώρας, όπως και οι αντίστοιχοι της Λευκορωσίας, θα παραμείνουν εκτός δράσης από διεθνείς αγώνες λόγω της ξεχωριστής απαγόρευσης που ισχύει μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Η RusAF αποκλείστηκε το 2015 μετά την ανακάλυψη μαζικού και κρατικά χρηματοδοτούμενου ντόπινγκ και σχετικών συγκαλύψεων.

Ωστόσο, ο Ρούνε Άντερσεν, επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας της WA για τη Ρωσία, ανέφερε ότι ήταν τελικά ικανοποιημένος με τη «νέα κουλτούρα χρηστής διακυβέρνησης και μηδενικής ανοχής για το ντόπινγκ σε ολόκληρο τον οργανισμό» και το Συμβούλιο της WA στη συνέχεια ψήφισε σήμερα την άρση του αποκλεισμού.

Τα τελευταία χρόνια, δεκάδες Ρώσοι αθλητές είχαν το ελεύθερο να αγωνιστούν ως ουδέτεροι εάν μπορούσαν να δείξουν ένα υπόβαθρο χωρίς ντόπινγκ, αλλά παρέμειναν αποκλεισμένοι μετά την ψήφιση του Συμβουλίου για τη διατήρηση της γενικής απαγόρευσης συμμετοχής σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές, που τέθηκε σε ισχύ αμέσως μετά η εισβολή στην Ουκρανία πριν από 13 μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα αποφασίστηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Στίβου να παραμείνουν οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αθλητές αποκλεισμένοι από τις διοργανώσεις του μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Προτεινόμενα Άρθρα