Η Ουκρανία αίρει την απαγόρευση εναντίον Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών

από AllAboutARIS

Η Ουκρανία άρει την απαγόρευσή της στους αθλητές της να αγωνίζονται εναντίον Ρώσων και Λευκορώσων σε διεθνείς αγώνες, εφόσον αθλητές και από τις δύο χώρες αγωνίζονται υπό ουδέτερη σημαία. Ωστόσο, η απαγόρευση εξακολουθεί να ισχύει και εμποδίζει τους Ουκρανούς να ανταγωνίζονται Ρώσους και Λευκορώσους που παίζουν υπό τις εθνικές τους σημαίες, χρησιμοποιούν εθνικά σύμβολα δημόσια σε αθλητικές εκδηλώσεις ή κάνουν δημόσιες δηλώσεις ή ενέργειες για την υποστήριξη του ρωσικού ή του λευκορωσικού καθεστώτος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συνιστάται στους Ουκρανούς αθλητές να αποσυρθούν αμέσως.

Το Υπουργείο Αθλητισμού της Ουκρανίας δημοσίευσε τη σχετική διάταξη διάταξη την Τετάρτη.
Η απόφαση να χαλαρώσει η απαγόρευση των Ουκρανών να αγωνίζονται εναντίον Ρώσων και Λευκορώσων, η οποία επιβλήθηκε τον Απρίλιο, έρχεται έναν χρόνο πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες του Παρισιού. Συνολικά 203 Ολυμπιακές επιτροπές έλαβαν προσκλήσεις για το κορυφαίο αθλητικό γεγονός εκτός από τη Γουατεμάλα, τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή υπερασπίστηκε την απόφασή της να επιτρέψει σε Ρώσους και Λευκορώσους να αγωνίζονται ως μεμονωμένοι αθλητές υπό ουδέτερη σημαία. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει απειλήσει με μποϊκοτάζ αν γίνουν δεκτοί Ρώσοι και Λευκορώσοι.

Νωρίτερα φέτος, αναφερόμενη στην προειδοποίηση του Κιέβου για μποϊκοτάζ, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανέφερε ότι «μια τέτοια απόφαση θα έβλαπτε μόνο την κοινότητα των Ουκρανών αθλητών και δεν θα επηρέαζε σε καμία περίπτωση τον πόλεμο που ο κόσμος θέλει να σταματήσει και που η ΔΟΕ καταδίκασε τόσο έντονα».

«Η καριέρα ενός αθλητή σταματά αν δεν αγωνιστεί», είπε στο Politico ο Σέρχι Μπεζούκλι, επικεφαλής προπονητής της εθνικής ομάδας καγιάκ και κανό της Ουκρανίας. «Είναι πολύ καλό που οι αθλητές μας είχαν την ευκαιρία να αγωνιστούν και να νικήσουν Ρώσους και Λευκορώσους σε διεθνή αθλητικά τουρνουά», σημείωσε σχετικά.

Μόλις μια μέρα μετά την άρση της απαγόρευσης από το υπουργείο Αθλητισμού του Κιέβου, η Ουκρανή ξιφομάχος και Ολυμπιονίκης Όλγκα Χάρλαν αγωνίστηκε σε ένα τουρνουά και νίκησε τη Ρωσίδα ξιφομάχος Άννα Σμίρνοβα, ανέφερε ο ουκρανικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Suspline.

Σύμφωνα με τους κανόνες του τουρνουά, οι δύο αθλήτριες έπρεπε να δώσουν τα χέρια μετά τον αγώνα. Η Σμιρνόβα πλησίασε τη Χάρλαν για χειραψία, αλλά η Ουκρανή ξιφομάχος άπλωσε το σπαθί της, προτείνοντας να συγκρουστούν με όπλα αντί να κάνουν χειραψία.

Η Χάρλαν έφυγε από την αρένα ενώ η Σμίρνοβα έμεινε για σχεδόν 50 λεπτά, απαιτώντας από τους διοργανωτές να αποκλείσουν την Ουκρανή ξιφομάχο για «ασέβεια». Οι διοργανωτές επέτρεψαν αρχικά στη Χάρλαν να αγωνιστεί στον επόμενο γύρο, αλλά αργότερα άλλαξαν γνώμη και απέκλεισαν την Ουκρανή, δίνοντας αυτόματη νίκη στη μελλοντική της Βούλγαρη αντίπαλό της Γιάνα Ιλίεβα.

Σημειώνεται ότι η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA αποφάσισε ότι οι ομάδες δεύτερης κατηγορίας της Ρωσίας θα μπορούν να αγωνιστούν στις διοργανώσεις της αυτή τη σεζόν. Σε αυτό το πλαίσιο, η Εκτελεστική Επιτροπή ζήτησε από τη διοίκηση της UEFA να προτείνει μια τεχνική λύση για να επιτραπεί η επαναφορά των ρωσικών ομάδων U17 (και κορασίδων και αγοριών) ακόμη και όταν έχει ήδη γίνει η κλήρωση.

«Η συνεχιζόμενη αναστολή από την UEFA στις ρωσικές ομάδες αντανακλά τη δέσμευσή της να λάβει θέση κατά της βίας και της επιθετικότητας. Η UEFA είναι αποφασισμένη ότι αυτή η στάση θα συνεχιστεί μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος και να αποκατασταθεί η ειρήνη. Αλλά απαγορεύοντας τα παιδιά από τις διοργανώσεις μας, αποτυγχάνουμε να αναγνωρίσουμε και να υποστηρίξουμε ένα θεμελιώδες δικαίωμα στην πλήρη ανάπτυξή τους, αλλά επίσης κάνουμε άμεσα διακρίσεις εναντίον τους. Παρέχοντας ευκαιρίες σε αυτά τα παιδιά να παίξουν και να ανταγωνιστούν τους συνομηλίκους τους από όλη την Ευρώπη, επενδύουμε σε αυτά που ελπίζουμε μία καλύτερη γενιά για ένα καλύτερο αύριο», δήλωσε ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν.

Πηγή: sportal.gr

Προτεινόμενα Άρθρα