… κι όλα τα ίδια μένουν

από Αντώνης Γκάτζιος

Μετά την απόφαση των 14 ΚΑΕ της Basket League για οριστική διακοπή του πρωταθλήματος, αναμένονται οι εξελίξεις και το πιο πιθανό σενάριο είναι να παραμείνει το στάτους κβο.

Αρχικά, πρέπει να τελειώσει και τυπικά το πρωτάθλημα, κάτι που περνά και από το χέρι της ΕΟΚ, ενώ την τελική απόφαση θα πάρει ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης. Με δεδομένη την πορεία των πραγμάτων στο θέμα του κορωνοϊού, είναι απίθανο να γίνει οποιαδήποτε αθλητική εκδήλωση ως το τέλος Μαΐου. Και μοιάζει με σενάριο… επιστημονικής φαντασίας το να διεξαχθούν αγώνες για την Basket League Ιούνιο ή Ιούλιο, οπότε το τέλος της σεζόν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν οι αντιδράσεις του ΠΣΑΚ και του ΣΕΠΚ, οι οποίες όμως αφορούν περισσότερο, επί της ουσίας, την εξασφάλιση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου ποσού των συμβολαίων της σεζόν. Οι ομάδες θέλουν να πληρώσουν μέχρι τον Μάρτιο, οι παίκτες και οι προπονητές θέλουν κάτι παραπάνω και λογικά θα βρεθεί η «χρυσή τομή».

Δεν έχει λογική ο υποβιβασμός

Εφόσον όλα τελειώσουν εδώ, θα ξεκινήσουν οι «ζυμώσεις» για την επόμενη μέρα. Αρχικά πρέπει να βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο θα τελειώσει το πρωτάθλημα. Αν όλα θεωρηθούν ως μη γενόμενα, δε θα υπάρχει πρωταθλητής, ενώ δε θα υποβιβαστεί κανείς. Κι αυτό είναι και το πιο δίκαιο, αφού δεν υπάρχει λογική στο να πέσουν ομάδες με έξι αγωνιστικές να απομένουν και όλα να κρέμονται σε μία κλωστή, με αποτέλεσμα κάθε ομάδα που κινδυνεύει να θεωρεί ότι μπορεί να σωθεί. Έτσι κι αλλιώς δεν έχει λογική ο υποβιβασμός σε ένα πρωτάθλημα που τελειώνει πρόωρα λόγω ανωτέρας βίας.

Εντολή… στους ίδιους

Τι μέλλει γενέσθαι, λοιπόν, εφόσον όλα τελειώσουν εδώ και ως έχουν; Το πιθανότερο σενάριο είναι να… πάρουν εντολή οι 14 ομάδες που έπαιξαν στη φετινή σεζόν, να μπουν στην εκκίνηση και την επόμενη. Ενδεχόμενο 16 ομάδων είναι τρομερά δύσκολο να τεθεί, λόγω οικονομικών δεδομένων, αφού η σημερινή Basket League δεν μπορεί να αντέξει περισσότερους στο πρωτάθλημά της. Εδώ βέβαια μπαίνει ο αστερίσκος της ΕΟΚ και αν αυτή δεχτεί να μην προβιβαστεί καμία ομάδα στις εθνικές κατηγορίες…

Το ερώτημα είναι αν όλες οι ομάδες θέλουν ή μπορούν να ξεκινήσουν την επόμενη σεζόν. Αυτό θεωρείται επίσης πολύ δύσκολο. Στον ΕΣΑΚΕ σκέφτονται να θεσπίσουν αυστηρότερα κριτήρια για να συμμετάσχει κάποιος στο πρωτάθλημα. Κριτήρια που μπορεί να κάνουν από το ιδιοκτησιακό καθεστώς, μέχρι τη χωρητικότητα των γηπέδων. Σ’ αυτό το σενάριο, ομάδες σαν τον Ιωικό και τον Πανιώνιο δύσκολα θα μπουν στην εκκίνηση, ενώ στην εξίσωση ίσως μπει και ο Ήφαιστος Λήμνου.

Το κεφάλαιο Ολυμπιακός

Σε περίπτωση που κάποιες ΚΑΕ δεν μπορέσουν να αγωνιστούν, τη θέση τους θα πάρουν ομάδες από την Α2. Ο Χαρίλαος Τρικούπης είναι σίγουρος, ο Διαγόρας Δρυοπιδέων καθόλου σίγουρος ενώ εδώ μπαίνει και το κεφάλαιο Ολυμπιακός. Των «ερυθρολεύκων» προηγούνται βαθμολογικά ομάδες όπως ο Απόλλων Πατρών και η Καρδίτσα και εφόσον κάποια απ’ αυτές θέλει να αγωνιστεί, μπαίνει «φρένο» στις προθέσεις των «ερυθρολεύκων» για επιστροφή στην Basket League. Αν βέβαια ξεκαθαρίσουν ότι το θέλουν, κάτι που ενδεχομένως έχει να κάνει και με το πότε θα γίνουν οι εκλογές της ΕΟΚ…

Το ενδεχόμενο των… συμπράξεων

Αν ο Ολυμπιακός θέλει να ανέβει και δεν τα καταφέρει μέσω wild card, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο της… σύμπραξης, όπως βαφτίστηκε πέρυσι η σωρηδόν πώληση των ΑΦΜ από τη μία ομάδα στην άλλη. Το σενάριο, δηλαδή, να πάρουν οι «ερυθρόλευκοι» το ΑΦΜ κάποιας ομάδας που δε θέλει ή δεν μπορεί να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα.

Εδώ βέβαια, υπάρχει και ο παράγοντας Παναθηναϊκός. Την Παρασκευή ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος απάντησε σε ερώτηση φιλάθλου για τον Ολυμπιακό λέγοντας ότι «αν ανέβουν ετσιθελικά αυτοί, δε θα παίξουμε εμείς».

Όπως γίνεται κατανοητό, υπάρχει αρκετό… μέλλον για το μέλλον της Basket League. Πάντως το πιθανότερο σενάριο είναι να μείνει η κατάσταση ως έχει, με κάποιες… αναγκαστικές αλλαγές.

Προτεινόμενα Άρθρα