"Φορτώνουν" τα δίχτυα εδώ και 106 χρόνια! (vids)

από Γιώργος Γκάτος

Από τον Κλεάνθη Βικελίδη ως τον Χαβιέ Κάμπορα και τον Σέρχιο Κόκε, πολλοί ποδοσφαιριστές του ΑΡΗ αποτέλεσαν τον φόβο και τον τρόμο των αντιπάλων

Στα 106 χρόνια ιστορίας του ΑΡΗ, αρκετοί ήταν αυτοί που αποτέλεσαν τον μεγάλο κίνδυνο για τα αντίπαλα δίχτυα. Το AllAboutARIS συγκέντρωσε… 616 γκολ μέσα σε ένα αφιέρωμα. Δείτε παρακάτω δέκα από τους κορυφαίους σκόρερ όλων των εποχών.

1. Ντίνος Κούης (143 γκολ – 473 συμμετοχές)

Ο Ντίνος Κούης είναι ο απόλυτος ρέκορντμαν στην ιστορία του ΑΡΗ, αφού κατέχει την πρώτη θέση σε γκολ και συμμετοχές στην ιστορία των “Κιτρινόμαυρων”. Για περισσότερα από 15 χρόνια, “φόρτωνε” τα αντίπαλα δίχτυα, δίχως να αγωνίζεται στην θέση του επιθετικού. Την σεζόν ’80-81, ο Ντίνος Κούης αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 21 γκολ. Για πέντε συναπτά έτη (’79-84), ήταν βασικός στέλεχος στην Εθνική Ελλάδας, σημειώνοντας 7 γκολ σε 33 συμμετοχές.

2. Αλέκος Αλεξιάδης (126 γκολ – 301 συμμετοχές)

Ο “Αλεκάρας” υπήρξε ο φόβος και ο τρόμος των τερματοφυλάκων της εποχής. Αγωνίστηκε στον ΑΡΗ από το 1963 ως το 1975 και σκόραρε γκολ με τον κάθε πιθανό τρόπο, αφού απειλούσε… από αέρος και εδάφους με την ίδια αποτελεσματικότητα. Ήταν η ψυχή της ομάδας και όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος, δεν θα μπορούσε να αγωνιστεί ποτέ κόντρα στον ΑΡΗ.

3. Κώστας Παπαιωάννου (79 γκολ – 159 συμμετοχές)

Προερχόμενος από τον ΠΑΟ Διοικητηρίου, ο Κώστας Παπαιωάννου αποτέλεσε βασικό στέλεχος του ΑΡΗ για περίπου μια δεκαετία, σημειώνοντας 79 γκολ με τα “Κιτρινόμαυρα”, αγωνιζόμενος στην θέση του αριστερού μεσοεπιθετικού. Ένα από τα πιο σημαντικά, ήταν αυτό που έδωσε την πρόκριση στον ΑΡΗ για τον τελικό Κυπέλλου του 1970.

4. Κλεάνθης Βικελίδης (72 γκολ – 131 συμμετοχές)

Το “Μακεδονικό Τανκ” έδωσε το όνομα του στο γήπεδο του ΑΡΗ, με τα χρώματα του οποίου ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά και προπονητικά. Ο ίδιος και τα αδέρφια του, Κώστας και Νικηφόρος, οδήγησαν τον ΑΡΗ σε μεγάλες στιγμές στα πρώτα χρόνια της ιστορίας του. Πέτυχε 72 γκολ σε 131 συμμετοχές, καθώς ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος τον βρήκε μακριά από τους αγωνιστικούς χώρους. Μεταπολεμικά, συνέχισε με την φανέλα του ΑΡΗ, στον οποίο έγινε και προπονητής αμέσως μετά την λήξη της καριέρας του.

5. Βασίλης Δημητριάδης (48 γκολ – 131 συμμετοχές)

Ο Βασίλης Δημητριάδης ήταν προϊόν της ακαδημίας του ΑΡΗ. Έκανε την πρώτη του επαγγελματική συμμετοχή με τα “Κιτρινόμαυρα”, ενώ στην πρώτη του θητεία στο “Κλεάνθης Βικελίδης” μέτρησε συνολικά 40 γκολ σε 128 συμμετοχές. Μερικά χρόνια αργότερα, επέστρεψε στον ΑΡΗ για να πετύχει ακόμα 8 γκολ σε 15 συμμετοχές στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος.

6. Λιούμπισα Μιλόγεβιτς (39 γκολ – 151 συμμετοχές)

Την πενταετία ’92-95, δύο Σέρβοι είχαν την πρωτοκαθεδρία στα γκολ. Ο Λιούμπισα Μιλόγεβιτς και ο Ζόραν Λόντσαρ, ήταν το δίδυμο που απασχολούσε τα αντίπαλα δίχτυα. Ο Λιούμπισα, ήρθε ελεύθερος από την ομάδα που ξεκίνησε την καριέρα του, την Ραντ, ενώ στο μεσοδιάστημα είχε περάσει και από τον Ερυθρό Αστέρα.

7. Σέρχιο Κόκε (39 γκολ – 175 συμμετοχές)

Ο Σέρχιο Κόκε έφτασε στο “Κλεάνθης Βικελίδης” τις τελευταίες μέρες των μεταγραφών του 2006, με τον ΑΡΗ να έχει επιστρέψει στα “σαλόνια” και να κοιτάζει την περαιτέρω ενίσχυση του. Ο Ισπανός επιθετικός εξελίχθηκε σε αστέρα της ομάδας, με την παρουσία του στον ΑΡΗ να είναι ταραχώδης. Με τον ΑΡΗ σημείωσε 39 γκολ και 25 ασίστ σε 175 συμμετοχές, προσφέροντας έτσι με κάθε τρόπο στον επίθεση. Ο ίδιος έγινε αρχηγός των “Κιτρινόμαυρων”, ενώ επέστρεψε να βοηθήσει τον ΑΡΗ και στα “πέτρινα” χρόνια του.

8. Ζόραν Λόντσαρ (35 γκολ – 100 συμμετοχές)

Ο άνθρωπος που συμπλήρωνε το δίδυμο με τον Λιούμπισα Μιλόγεβιτς, ήρθε στην Ελλάδα από την Μπέογκραντ της Σερβίας. Ο Ζόραν Λόντσαρ σκόραρε 35 φορές στην πενταετία που φόρεσε τα “Κιτρινόμαυρα”. Μαζί με τον έτερο Σέρβο του ΑΡΗ, πέτυχαν 74 γκολ. Ο ίδιος επέστρεψε μια εικοσαετία μετά, στο πλευρό του Ζόραν Μιλίνκοβιτς, αυτή την φορά στον πάγκο του ΑΡΗ.

9. Χαβιέ Κάμπορα (20 γκολ – 46 συμμετοχές)

Ο Αργεντινός σήκωσε στις πλάτες του το επιθετικό σκοράρισμα του ΑΡΗ για 1,5 σεζόν. Ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό του ΑΡΗ τον Ιανουάριο του 2009 και αποχώρησε στο τέλος της επόμενης σεζόν. Σε 46 συμμετοχές με τα “Κιτρινόμαυρα”, πέτυχε 20 γκολ. Ήταν ένα φορ περιοχής που ήταν πάντα στην κατάλληλη θέση για να στείλει την μπάλα στα δίχτυα, οδηγώντας τον ΑΡΗ σε Ευρωπαϊκά εισιτήρια.

10. Νιόγκου Ντεμπά Νιρέν (15 γκολ – 30 συμμετοχές)

Ο Γκαμπονέζος επιθετικός με την σουηδική υπηκοότητα, μπορεί να αγωνίστηκε στον ΑΡΗ για μια μόλις σεζόν αλλά έχει μείνει χαραγμένος στο μυαλό των φίλων της ομάδας. Ήρθε στην Θεσσαλονίκη από τον ΠΑΣ Γιάννενα και μέσα 30 αγωνιστικές, σκόραρε 15 γκολ. Έγινε σύνθημα στην κερκίδα του “Κλεάνθης Βικελίδης”, αφού βοήθησε τους “Κιτρινόμαυρους” να φτάσουν στον τελικό του Κυπέλλου και στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Προτεινόμενα Άρθρα