Η πρώτη σπίθα (pics-vid)

από Αντώνης Γκάτζιος

Ο ΑΡΗΣ σόκαρε το πανελλήνιο το 1979, όταν κατέκτησε το δεύτερο πρωτάθλημα της ιστορίας του και πρώτο που δεν κατέληγε στην Αθήνα μετά από 20 χρόνια!

Ο Γιάννης Ιωαννίδης άφησε τα παρκέ και ξεκίνησε την προπονητική… από τα βαθιά, αναλαμβάνοντας σε ηλικία 33 ετών την τεχνική ηγεσία του ΑΡΗ. Ενός ΑΡΗ που με πρώτο βιολί τον Χάρη Παπαγεωργίου έκανε εκπληκτική χρονιά, χάνοντας μόλις τα δύο από τα 26 παιχνίδια που έδωσε. Και μάλιστα ξεκίνησε με ήττα το πρωτάθλημα, 79-75 από τον Παναθηναϊκό.

Το ότι ο ΑΡΗΣ πήγαινε να καταφέρει κάτι πολύ μεγάλο φάνηκε από την 7η αγωνιστική, όταν κέρδισε τον Ολυμπιακό με 54-58, σε έναν αγώνα που διακόπηκε λόγω επεισοδίων των οπαδών των γηπεδούχων. Ο ΑΡΗΣ παρέμεινε στην Αθήνα (τότε οι ομάδες έδιναν δύο αγώνες κάθε Σαββατοκύριακο) και την επομένη γνώρισε την ήττα με 74-72 από το Σπόρτιγκ. Ήταν η τελευταία του!

Ο τίτλος ουσιαστικά κρίθηκε στον αγώνα του δεύτερου γύρου με τον Ολυμπιακό, στο κατάμεστο Αλεξάνδρειο, όταν ο ΑΡΗΣ κέρδισε με 85-82 με 30 πόντους του Βαγγέλη Αλεξανδρή. Όλα ξεκαθάρισαν τον Μάριο, όταν ο ΑΡΗΣ νίκησε την ΑΕΚ με 91-89 και τον Ιωνικό Νίκαιας με 86-83 και πήρε τον τίτλο.

Ο «Χρυσοδάχτυλος» Παπαγεωργίου κατέκτησε τον τίτλο του πρώτου σκόρερ με 924 πόντους, έχοντας ρεκόρ τους 60 κόντρα στον Πανελλήνιο! Με την κατάκτηση του πρωταθλήματος ο ΑΡΗΣ έφερε στη Θεσσαλονίκη τον Νίκο Γκάλη… και έτσι ξεκίνησαν όλα.

Το ρόστερ των πρωταθλητών Ελλάδας του 1979

Χάρης Παπαγεωργίου, Βαγγέλης Αλεξανδρής, Βασίλης Παραμανίδης, Λάζαρος Βορεάδης, Διονύσης Ανανιάδης, Στέλιος Καλαντίδης, Σταύρος Χωλόπουλος, Δημήτρης Νάστος, Διαμαντής Σκόνδρας, Τάσος Σπάρταλης, Μιχάλης Σπηλιώτης, Κώστας Στυλιανού, Ισαάκ Δεγερμετζής, Στράτος Βαμβακούδης

Προτεινόμενα Άρθρα