Έζησε την… ζούγκλα, περνάει στο "Βικελίδης!"

από Νίκος Παπαδόπουλος

Πράγματα και θαύματα στο Ολυμπιακό Στάδιο – Ο Γκάμα το γκολ για τον ΑΡΗ

Για τί μπάλα να μιλήσει κάποιος, με όλα αυτά που έγιναν στο ΟΑΚΑ;  Όσα έγιναν δυσφήμισαν πάλι το ελληνικό ποδόσφαιρο και κμε θύμα τον ΑΡΗ!

Πέσιμο στον διαιτητή από τον Μελισσανίδη στο ημίχρονο και χειροδικία στον Καρυπίδη την οποία καταγγέλει η ΠΑΕ! Χτύπημα οπαδού της ΑΕΚ στον γυμναστή του ΑΡΗ, Λάζαρο Βαρδάκη, αλλά καμία διακοπή του ματς. Και μία αυστηρότατη κόκκινη που αντίκρισε ο Ματίγια στο ξεκίνημα της επανάληψης. 

Κατα τα άλλα και όσο παίχτηκε ποδόσφαιρο, ο ΑΡΗΣ έπειτα από ένα κακό πρώτο μέρος και ένα δεύτερο… ροντέο και με παίκτη λιγότερο, ηττήθηκε από την ΑΕΚ με 2-1.

Η Ένωση προηγήθηκε στο 8′ με ωραίο γκολ του Μάνταλου, για να έρθει η ισοφάριση από τον Γκάμα με πέναλτι στο 11′. Στο 50′ ο Ματίγια αποβλήθηκε αυστηρότατα με κόκκινη και λίγο αργότερα, στο 57′, ήρθε το 2-1 από τον Βράνιες. Ένα αποτέλεσμα το οποίο ο ΑΡΗΣ κατάφερε να διατηρήσει μέχρι το τέλος και παρά το πρέσινγκ των γηπεδούχων, έχοντας παραπάνω από βάσιμες ελπίδες για να ανατρέψει την κατάσταση στην έδρα του μετά τη… ζούγκλα που έζησε στο Ολυμπιακό Στάδιο.

ΑΡΗΣ: Αναμενόμενη ενδεκάδα (4-4-2)

Οι επιλογές του Μίχαελ Ένινγκ δεν επεφύλασσαν εκπλήξεις, αφού εμπιστεύτηκε τις σταθερές του όσον αφορά την ενδεκάδα. 

Η άμυνα ήταν αυτή που άλλαξε ριζικά. Ο Κουέστα επανήλθε στο τέρμα, ο Κόρχουτ στο αριστερό άκρο της άμυνας και ο Βέλεθ με τον Δεληζήση στα στόπερ. Οι αλλαγές αυτές έφεραν την μετατόπιση του Ρόουζ στο δεξί άκρο, όπως και την προώθηση του Σάσα στα χαφ μαζί με τον Ματίγια. Γκάμα και Φετφατζίδης διατηρήθηκαν στα άκρα, με τον Ιντέγε να επιστρέφει ως παρτενέρ του Λάρσον στην κορυφή της επίθεσης.

ΑΕΚ: Με 4-2-3-1 και χωρίς εκπλήξεις ο Καρέρα (4-2-3-1)

Τα κενά στην ενδεκάδα της ΑΕΚ καλύφθηκαν και από τις αναμενόμενες επιλογές. Ο Τσιντώτας ήταν η επιλογή για το τέρμα, με τον Λόπες αντί του Χουλτ στο αριστερό άκρο της άμυνας. Από εκεί και πέρα δεν άλλαξε κάτι στα μετόπισθεν, με τους Βράνιες-Σβάρνα στα στόπερ και τον Μπακάκη στα δεξιά.

Σιμάνσκι και Κρίστισιτς στα χαφ. Λίγο πιο μπροστά ήταν ο Μάνταλος, με τους Λιβάια, Βέρντε στα άκρα και τον Αραούχο στην κορυφή. 

Όμορφο γκολ από τον Μάνταλο, άμεση απάντηση με Γκάμα

Το παιχνίδι είχε δύο γκολ πριν ακόμα συμπληρωθεί το πρώτο τέταρτο. Η ΑΕΚ “χτύπησε” πρώτη, εκμεταλλευόμενη την κακή αμυντική συμπεριφορά του ΑΡΗ. Ο Λιβάια έδωσε με τακουνάκι στον Μάνταλο και αυτός με σουτ στην κίνηση σκόραρε στην απέναντι γωνία για το 1-0 της Ένωσης στο 8ο λεπτό. Ένα γκολ που ήρθε πέντε λεπτά αργότερα από το δοκάρι του Αραούχο.

Ο ΑΡΗΣ δεν δημιουργούσε φάσεις στην ροή του ματς, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να βρει άμεσα απάντηση. Στο 10′ ο Σβάρνας ανέτρεψε τον Λάρσον στην περιοχή και ο Γκάμα δεν αστόχησε από την άσπρη βούλα ένα λεπτό αργότερα. (1-1).

Το γκολ αυτό δεν βοήθησε ώστε να αλλάξει δραστικά η εικόνα του ΑΡΗ, ο οποίος δυσκολευόταν να κρατήσει την μπάλα (74%-26% η κατοχή στο 25′) και παρουσίαζε μεγάλο πρόβλημα στην ανασταλτική λειτουργία του. 

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Ένωση να δημιουργεί καλές τελικές με ευκολία στην περιοχή του Κουέστα. Ο Ισπανός στο 17′ σταμάτησε το σουτ στου Βέρντε, με τον Μάνταλο στην συνέχεια της φάσης να στέλνει την μπάλα λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. Παρόμοια κατάληξη είχε και η κεφαλιά του Αραούχο στο 25′, από την σέντρα του Βέρντε. 

Οι γηπεδούχοι είχαν ακόμη μία μεγάλη ευκαιρία στο 38′ αλλά ευτυχώς ο Κρίστισιτς σούταρε με το κακό του πόδι από πλεονεκτική θέση και η μπάλα πέρασε άουτ. 

Η φάση στην οποία ο ΑΡΗΣ φάνηκε περισσότερο μέχρι την ανάπαυλα ήταν στο 36′ με την ατομική προσπάθεια του Φετφατζίδη, ο οποίος… χόρεψε την άμυνα της ΑΕΚ, αλλά δεν κατέγραψε τελική. 

Σέντρα στο δεύτερο με 30 λεπτά καθυστέρηση!

Στο ημίχρονο οι τόνοι πέφτουν αλλά στο ΟΑΚΑ ίσχυσε ακριβώς το αντίθετο. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης κατέβηκε να διαμαρτυρηθεί στους διαιτητές για την φάση του πέναλτι. Ο Πορτογάλος και οι βοηθοί του κλείστηκαν στο καμαράκι, με τον ΑΡΗ να καταγγέλει χειροδικία του Μελισσανίδη στον Θεόδωρο Καρυπίδη ο οποίος ήταν επίσης στον χώρο των αποδυτηρίων.

Αυστηρότατη κόκκινη σε Ματίγια

Αφού λοιπόν υπήρξε μισάωρη καθυστέρηση, το δεύτερο μέρος ξεκίνησε και είχε άσχημη εξέλιξη στις αρχές τους για τον ΑΡΗ. Ο Ντίαζ στο 50′ απέβαλλε τον Ματίγια με απευθείας κόκκινη και αφού συμβουλεύτηκε το VAR -πρώτα του έδωσε σωστά κίτρινη- αλλά στο ριπλέι φαίνεται ξεκάθαρα ότι πρώτα βρήκε μπάλα και μετά τον αντίπαλό του. 

“Χτύπημα” από Βράνιες και… χτύπημα-αλητεία από οπαδό στον Βαρδάκη!

Ο ΑΡΗΣ κλήθηκε να διαχειριστεί σχεδόν ένα ολόκληρο ημίχρονο με παίκτη λιγότερο, βλέποντας την ΑΕΚ στο 57′ να παίρνει το προβάδισμα. Ο Βράνιες σκόραρε με κεφαλιά, έπειτα από εκτέλεση κόρνερ, με την μπάλα να βρίσκει πρώτα στο δεξί δοκάρι πριν καταλήξει στα δίχτυα.  Ένα γκολ όμως το οποίο επισκιάστηκε από τους συνθήκες ζούγκλας που επικράτησαν και εντός γηπέδου, μετά τα αποδυτήρια.

Οπαδός της ΑΕΚ μπήκε στον στίβο του γηπέδου, χτύπησε και έριξε κάτω τον γυμναστή του ΑΡΗ, Λάζαρο Βαρδάκη! Ο Χαριστέας φώναξε τους παίκτες να βγουν από το γήπεδο, ο Ντίαζ περίμενε το VAR αλλά αυτό δεν κατέγραψε τίποτα! Και ενώ το ματς έπρεπε να διακοπεί διότι υπήρχε χτύπημα σε αξιωματούχο, συνεχίστηκε κανονικά!

Από εκεί και πέρα ο σκοπός του ΑΡΗ ήταν συγκεκριμένος. Να αντέξει στο πρέσινγκ της ΑΕΚ και να κρατήσει το σκορ ώστε να διατηρήσει τις ελπίδες του για τον επαναληπτικό. Για τον λόγο αυτό, μετά την είσοδο του Μπα στο 51′ ο Ένινγκ πέρασε στο ματς και τον Σόουζα, χρησιμοποιώντας στον Πορτογάλο στον άξονα. 

Μάλιστα ο Ιβηρας στόπερ έχασε και μία καλή στιγμή στο 77′, όταν πετάχτηκε στο δεύτερο δοκάρι μετά από σέντρα του Κόρχουτ αλλά δεν πρόλαβε την μπάλα. Μία καλή στιγμή μέχρι το φινάλε είχε και η ΑΕΚ, με τον Αραούχο να βγαίνει τετ α τετ αλλά τον Κουέστα να διώχνει σωτήρια με τα πόδια ένα λεπτό νωρίτερα. 

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Αρτούρ Σοάρες Ντίαζ (Πορτογαλία)
ΒΟΗΘΟΙ: Ρούι Λισίνιο (Πορτογαλία), Πάολο Σοάρες (Πορτογαλία)
4ος: Πέτρος Τσαγκαράκης

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ VAR: Τιάγκο Μαρτίνς
ΒΟΗΘΟΣ VAR: Πέδρο Μότας

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: 17′ Βράνιες, 76′ Κρίστισιτς/18′ Ιντέγε, 33′ Σάσα, 77′ Μπα, 88′ Κουέστα
ΚΟΚΚΙΝΕΣ: 50′ Ματίγια
ΓΚΟΛ: 8′ Μάνταλος, 57′ Βράνιες/11′ Γκάμα (πεν.)

ΑΕΚ (Μάσιμο Καρέρα): Τσιντώτας, Μπακάκης, Βράνιες, Σβάρνας, Λόπες, Κρίστισιτς, Σιμάνσκι, Βέρντε (74′ Βέρντε), Μάνταλος, Λιβάϊα, Αραούχο (88′ Χριστόπουλος)

ΑΡΗΣ (Μίχαελ Ένινγκ): Κουέστα, Κόρχουτ, Βέλεθ, Δεληζήσης, Ρόουζ, Σάσα, Ματίγια, Γκάμα (90’+5′), Φετφατζίδης (51′), Λάρσον (68′ Σόουζα), Ιντέγε

Προτεινόμενα Άρθρα