Πρώτο βήμα δια ποδός Ιντέγε

από Νίκος Παπαδόπουλος

Ο Ιντέγε το γκολ της νίκης

Ο  ΑΡΗΣ έκανε την δουλειά για την οποία πήγε στην Ξάνθη. Το πρώτο βήμα δηλαδή για την πρόκρισή του στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος. 

Με σκόρερ τον Ιντέγε (17′) οι “κιτρινόμαυροι” επικράτησαν 0-1 των ακριτών και καλούνται την ερχόμενη Τρίτη (14/01, 19:30) να “κλειδώσουν” στο “Κλεάνθης Βικελίδης” το εισιτήριο για την επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Οι φιλοξενούμενοι ήταν ανώτεροι στη μεγαλύτερη διάρκεια του ματς, με κορυφαίο τον Γιάννη Φετφατζίδη ο οποίος δημιούργησε το γκολ του Ιντέγε αλλά και εκείνο του Ντάνιελ Μαντσίνι.

Ο Αργεντινός σκόραρε στο 89′ από την εξαιρετική πάσα του διεθνή άσσου αλλά βοηθός Τζιώτζιος κάκως το ακύρωσε.

ΑΡΗΣ: Ενδεκάδα… ντέρμπι (4-4-2)

Αν και φαινόταν πιθανό να υπάρξει ροτέισον από τον Μίχαελ Ένινγκ, εν τέλει διατήρησε το ίδιο σχήμα που χρησιμοποίησε κόντρα στον ΠΑΟΚ. Δηλαδή με τον Κουέστα στο τέρμα και μπροστά του τους Βέλεθ-Δεληζήση στα στόπερ. Ο Ρόουζ στο δεξί άκρο της άμυνας και ο Κόρχουτ στο αριστερό. 

Ματίγια και Σάσα ήταν στα χαφ. Φετφατζίδης-Γκάμα στα εξτρέμ και ο Ιντέγε με τον Λάρσον στην επίθεση.

ΞΑΝΘΗ: Πολλές αλλαγές για Παράσχο

Σχεδόν την μισή ενδεκάδα άλλαξε ο προπονητής της Ξάνθης για το Κύπελλο, συγκριτικά με το σχήμα που χρησιμοποίησε στο παιχνίδι πρωταθλήματος κόντρα στην ΑΕΛ.

Ο Μπέντο ήταν στο τέρμα. Ο Μουλέν ξεκίνησε στο δεξί άκρο της άμυνας, ο Κασάδο στο αριστερό, με τους Λισγάρα-Καρασαλίδη στα στόπερ. Ο Τερκί αντικατέστησε τον Κοβάσεβιτς στα χαφ και ήταν ο παρτενέρ του Καμαρά. Ο Σόσα με τον Τζουρίτσκοβιτς ήταν οι δύο εξτρέμ, με τον Μπαριέντος λίγο πιο πίσω από τον προωθημένο Κασάδο.

Οι προειδοποιητικές και το γκολ πριν το 20λεπτο

Σε νοκ-άουτ παιχνίδια, το εκτός έδρας γκολ έχει διπλή αξία. Και αυτό έψαξε με επιμονή ο ΑΡΗΣ στο πρώτο διάστημα του αγώνα, το οποίο ήλεγχε απόλυτα μέχρι το 25′.

Οι φιλοξενούμενοι ήταν αυτοί που είχαν τις κλασσικές ευκαιρίες του πρώτου μέρους, απειλώντας για πρώτη φορά στο 9ο λεπτό με κοντινό σουτ του Φετφατζίδη που βρήκε στα σώματα. 

Δύο λεπτά αργότερα, στο 11′, ήρθε μία διπλή χαμένη ευκαιρία να πάρει το προβάδισμα, με τον Μπέντο να σώζει την εστία του. Αρχικά ο Πορτογάλος σταμάτησε την εκτέλεση φάουλ του Ματίγια. Στην συνέχεια της φάσης ο Κόρχουτ απείλησε με ευθύβολο σουτ από το ημικύκλιο, με τον τερματοφύλακα της Ξάνθης να διώχνει για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. 

Το γκολ εν τέλει ήρθε λίγο αργότερα και συγκεκριμένα στο 17′, μετά από εξαιρετική κυκλοφορία της μπάλας. Ο Φετφατζίδης πέρασε στην περιοχή, από τα δεξιά, για τον Λάρσον και ο Σουηδός με παράλληλη πάσα βρήκε τον Ιντέγε στο πρώτο δοκάρι για το 0-1. 

Ισορρόπησε η Ξάνθη αλλά χωρίς ουσία

Η υπεροχή του ΑΡΗ άχισε να περιορίζεται από το 25′ και μετά, με την Ξάνθη να κρατάει περισσότερη ώρα την μπάλα και να ισορροπεί το ματς. Οι γηπεδούχοι “φόρτωσαν” την δεξιά πλευρά του ΑΡΗ και προσπάθησαν να δημιουργήσουν με τους Σόσα, Κασάδο και Μπαριέντος. Ο,τι γέμισμα έγινε όμως στην περιοχή δεν οδήγησε σε κάποια κλασσική φάση, ενώ ένα-δύο σουτ εκτός περιοχής δεν ανησύχησαν τον Χουλιάν Κουέστα. 

Ανέβηκε στην επανάληψη, με κορυφαίο τον “Φέτφα”

Μετά το πρώτο πεντάλεπτο υπεροχής της Ξάνθης στο δεύτερο μέρος, ο ΑΡΗΣ πήρε τα ηνία του ματς και άρχιζε να θυμίζει την εμφάνισή του μέχρι το 25′ Ισορρόπησε την κατοχή, πήρε μέτρα στο γήπεδο και απείλησε με κλασσικές ευκαιρίες που όμως δεν μετέτρεψε σε γκολ.

Κινητήριος μοχλός της ομάδας του Ένινγκ ήταν ο Γιάννης Φετφατζίδης, ο οποίος στο 66′ από κοντά δεν μπόρεσε να νικήσει τον Μπέντο. Επτά λεπτά αργότερα δοκίμασε το πόδι του έξω από την περιοχή, με τον Μπέντο να διώχνει δύσκολα στην δεξιά του γωνία. Νωρίτερα βέβαια και συγκεκριμένα στο 50 υπήρξε η πολύ καλή στιγμή του Ιντέγε στο πρώτο δοκάρι, με τον τερματοφύλακα της Ξάνθης να κρατάει το μηδέν αλλά και την ομάδα του στο παιχνίδι. 

Κανονικό γκολ του Μαντσίνι αλλά…

Η φάση του δεύτερου μέρους είχε γκολ, το οποίο όμως δεν μέτρησε. Στο 89′ ο Φετφατζίδης ήταν πρωταγωνιστής με μία ακόμη τρομερή προσπάθεια, πέρασε ωραία μπαλιά τον Μαντσίνι και αυτός πλάσαρε για το 0-2. Ο βοηθός Τζιώτζιος όμως ακύρωσε κακώς το τέρμα του Αργεντινού, όπως έδειξε και το ριπλέι του συνδρομητικού. 

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Στέφανος Κουμπαράκης (Θράκης)
ΒΟΗΘΟΙ: Γιώργος Χατζηνάκος (Δράμας), Χρήστος Τζιότζιος (Θράκης)
4ος: Αλέξανδρος Τσακαλίδης (Χαλκιδικής)

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: 10′ Λισγάρας, 48′ Τζουρίτσκοβιτς
ΚΟΚΚΙΝΕΣ: –
ΓΚΟΛ: -/17′ Ιντέγε

ΞΑΝΘΗ (Γιώργος Παράσχος): Μπέντο, Τερκί, Λισγάρας, Καμαρά, Μπαριέντος (72′ Κοβάσεβιτς), Μουλέν (58′ Ντε Αμορίμ), Σόσα, Καρασαλίδης, Κασάδο (72′ Φοσέ), Τζουρίτσκοβιτς, Κάστρο

ΑΡΗΣ (Μίχαελ Ένινγκ): Κουέστα, Ρόουζ, Βέλεθ, Δεληζήσης, Κόρχουτ, Σάσα, Ματίγια, Γκάμα (69′ Μαντσίνι), Φετφατζίδης, Λάρσον (59′ Ντουρμισάι), Ιντέγε (82′ Μπα)

Προτεινόμενα Άρθρα