Σλούκας λαμπρός την οδηγεί

από Κωνσταντίνος Τσίπτσιος

Όλα κρίθηκαν στην παράταση

Η Φενέρ έδειξε για άλλη μια φορά ότι δεν… πατάει καλά στο γήπεδο. Μετά από ένα εξαιρετικό πρώτο δεκάλεπτο έπαθε «black out», επέτρεψε στην Άλμπα να ξαναμπεί στο παιχνίδι, με τους Γερμανούς να καταφέρνουν να πάνε το παιχνίδι μέχρι και στην παράταση όπου τελικά η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς κατάφερε να πάρει μια αγχωτική νίκη με 107-102.

Ο Κώστας Σλούκας ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής για τη Φενέρμπαχτσε, πετυχαίνοντας μάλιστα double-double (23π., 5/6 διπ., 13/13 βολ., 10ασ., 38βαθ.) όντας αναντικατάστατος αφού έμεινε στο παρκέ για 40:53 (!) λεπτά. Από την Άλμπα ο Γκεντράιτις είχε 19 πόντους, 5 ριμπάουντ και 2 ασίστ που όμως δεν έφταναν για να χαρίσουν τη νίκη στους Γερμανούς.

 
Στο ξεκίνημα του αγώνα η Φενέρ με τα τρίποντα των Μαχμούτογλου και Νττόμε αλλά και τους Σλούκα και Λοβέρν κατάφερε να προηγηθεί με έξι πόντους (12-6), με την Άλμπα να βρίσκει σκορ με τον Σίκμα κάτω από το καλάθι. Ο Ουίλιαμ στα μισά του δεκαλέπτου ευστόχησε από τα 6.75 δύο συνεχόμενες φορές και εκτόξευσε τη διαφορά στους 12 (18-6). Η Άλμπα με τους Σίκμα και Νόκο κατάφερε να κάνει τη διαφορά μονοψήφια όμως η Φενέρ ήταν εκπληκτική από τα 6.75 (6/6) και ανέκτησε γρήγορα το προβάδισμα της (28-16, 9΄). Με τον Σλούκα να μοιράζει άλλη μια ασίστ και να φτάνει τις 4, ο Ντε Κολό ευστόχησε σε σουτ μέσης απόστασης και έγραψε το 30-16 με τη λήξη της πρώτης περιόδου.

Στην αρχή του δευτέρου δεκαλέπτου η Άλμπα με ένα μικρό σερί 4-0 κατάφερε να πλησιάσει στους 10. Ο Ντουβερίουγλου απάντησε όμως οι γηπεδούχοι που κυκλοφορούσαν καλά τη μπάλα σε αυτό το διάστημα, με πέντε πόντους του Τζίφεϊ και δύο του Νίκιτς μείωσαν στους πέντε (27-32) πέντε λεπτά πριν το ημίχρονο. Στο δεκάλεπτο αυτό η Φενέρ δυσκολευόταν πολύ να βρει λύσεις επιθετικά, ενώ η Άλμπα έπαιζε καλύτερο και πιο γρήγορο μπάσκετ από το πρώτο δεκάλεπτο, με το σκορ να είναι 34-32, τρία λεπτά πριν την ανάπαυλα και τους φιλοξενούμενους να έχουν πετύχει 16 πόντους έναντι 4 των γηπεδούχων. Δυο λεπτά πριν το ημίχρονο η Άλμπα με ένα τρίποντο του Έρικσον έκανε την ολική ανατροπή και πέρασε μπροστά με 34-35. Με τους Σλούκα και Μαχμούτογλου η ομάδα του Ομπράντοβιτς έδειξε σημάδια… ζωής όμως ο Γκεντράιτις από τη γραμμή των τριών πόντων διαμόρφωσε το σκορ ημιχρόνου σε 41-40, με τη Φενέρ να έχει πετάξει ουσιαστικά στον κάδο των… αχρήστων το καλό πρώτο της δεκάλεπτο.

Η Άλμπα με τους Σίκμα, Γκεντράιτις και Σίβα πήρε ένα μικρό προβάδισμα έξι πόντων στο ξεκίνημα του τρίτου δεκαλέπτου (43-49). Ο Γκεντράιτις ήταν «ζεστός» (4/5 τριπ.) και ευστοχώντας σε ένα ακόμα σουτ τριών πόντων έβαλε την Άλμπα μπροστά με 8. Ο Μαχμούτογλου ήταν αυτός που από πλευράς Φενέρ έδινε πόντους στην ομάδα του και με τη συμβολή και του Κώστα Σλούκα οι γηπεδούχοι κατάφεραν να περάσουν μπροστά (55-54) στα μισά της περιόδου. Οι δύο ομάδες πήγαιναν πόντο-πόντο, με τον Στίματς στην εκπνοή του τρίτου δεκαλέπτου να πετυχαίνει ένα καλάθι και φάουλ και να διαμορφώνει το 65-62.

Με ένα τρίποντο του Ντε Κολό και ένα καλάθι και φάουλ του Σλούκα η Φενέρ στην αρχή του τετάρτου δεκαλέπτου διατηρούσε την διαφορά της (71-67), όμως η Άλμπα αποδείχτηκε σκληρός αντίπαλος βρίσκοντας συνεχώς απαντήσεις είτε από την περιφέρεια είτε μέσα από το ζωγραφιστό και έξι λεπτά πριν το τέλος πέρασε και πάλι μπροστά με τέσσερις πόντους (71-75). Με τις δύο ομάδες να έχουν «μπλοκάρει» επιθετικά, η Άλμπα κυρίως από τη γραμμή των βολών διατηρούσε το προβάδισμα της, τη στιγμή που κυρίως ο Σλούκας σκόραρε και προσπαθούσε να δημιουργήσει για λογαριασμό της τουρκικής ομάδας. Ένα λεπτό πριν τη λήξη δύο βολές και ένα λέι απ του Σλούκα έβαλαν τη Φενέρ μπροστά, ενώ ο Ουίλιαμς στον αιφνιδιασμό έκανε το 86-83 για την Φενέρ με 30΄΄ να απομένουν για το τέλος. Όλα έμοιαζαν να έχουν κριθεί με το παιχνίδι να είναι στο 88-85 με 7΄΄ να απομένουν όμως ο Τζίφει αστόχησε στη δεύτερη βολή μετά από φάουλ που κέρδισε, ο Σίκμα πήρε το ριμπάουντ και έγραψε το 88-88 με 4.5΄΄ να απομένουν. Ο Ουίλιαμς αστόχησε σε σουτ τριών πόντων και το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση.

Στην παράταση δεν υπήρχε ρυθμός καθώς σφυριζόταν φάουλ σε κάθε επίθεση με τις δύο ομάδες να πηγαίνουν στη γραμμή των βολών. Ένα τρίποντο του Μαχμούτογλου δύο λεπτά πριν το τέλος έδωσε προβάδισμα τριών πόντων στη Φενέρ (99-96), ενώ ο Ντουβερίουγλου στη συνέχεια κέρδισε αντιαθλητικό φάουλ και έκανε το 101-96. Ο Τζιφάι ευστόχησε από τα 6.75, ενώ ο Ντουβερίογλου απάντησε δύο φορές καρφώνοντας εντυπωσιακά διαμορφώνοντας το 105-99. Ο Γκεντράιτις όμως δεν είχε πει την… τελευταία του λέξη, ευστόχησε από τη γραμμή του τριπόντου και κράτησε την Άλμπα στο παιχνίδι. Ο Κώστας Σλούκας στο τέλος ευστόχησε σε δύο βολές και χάρισε τη νίκη στη Φενέρ με 107-102.

Τα δεκάλεπτα: 30-16, 41-40, 65-62, 88-88, 107-102(παρ.)

Προτεινόμενα Άρθρα