Στα σκαριά η διοργάνωση που φιλοδοξεί να… σβήσει το Champions League!

από AllAboutARIS

Όλα γίνονται για το χρήμα. Όλα αφορούν το χρήμα. Εδώ και αρκετά χρόνια οι κορυφαίες, οι πιο πλούσιες ομάδες του πλανήτη ψάχνονται για κάτι άλλο. Για μία (κλειστή) διοργάνωση που θα απογειώσει τα κέρδη τους και θα εκτοξεύσει την απόσταση τους από τους συλλόγους που θα μείνουν στην… απ’ έξω.

Μέσα στον Νοέμβριο εκπρόσωποι 15 εκ των μεγαλυτέρων ομάδων της Ευρώπης συναντήθηκαν στο Μιλάνο για να εξετάσουν το περιθώριο για την δημιουργία μίας ποδοσφαιρικής… Ευρωλίγκας.

Αυτή τη φορά, φαίνεται πως ο Φλορεντίνο Πέρεθ το πήγε λιγάκι παρακάτω. Το όραμα του προέδρου της Ρεάλ Μαδρίτης είναι η δημιουργίας μιας παγκόσμιας Superliga, που σαν σκοπό θα έχει να σβήσει το Champions League, να το εκτοπίσει από την κορυφή της λίστας με τις διασυλλογικές διοργανώσεις.

Σύμφωνα με την αποκάλυψη των Financial Times, o πλουσιότερος ποδοσφαιρικός σύλλογος στον πλανήτη, θέλει να γίνει ακόμα πιο πλούσιος, να ηγηθεί μιας διοργάνωσης που μπορεί να διπλασιάσει τα κέρδη της, σε σχέση με αυτά που εισπράττει από το Champions League.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Φλορεντίνο Πέρεθ προσέγγισε πρόσφατα την εταιρία CVC, που αποτελεί ένα κονσόρτιουμ ιδιωτικών κεφαλαίων, με χαρτοφυλάκιο επενδύσεων που αγγίζουν τα 82,5 δις δολάρια (!) για να ανιχνεύσει την πρόθεση της, να χρηματοδοτήσει μία νέα ποδοσφαιρική διοργάνωση.

Δεν σταμάτησε όμως εκεί, αλλά παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στον πρόεδρο της ΦΙΦΑ, Τζιάνι Ινφαντίνο, το οποίο περιλαμβάνει μία παγκόσμια λίγκα, με δύο ομίλους των 20 ομάδων από όλο τον πλανήτη. Μάλιστα, φέρεται να έχει αποσπάσει την θετική άποψη ομάδων όπως οι Μίλαν, η Μπόκα Τζούνιορς, η Ρίβερ Πλέιτ, η Κλαμπ Αμέρικα του Μεξικού, η Γκουάνγκζου από την Κίνα, η Όκλαντ Σίτι από την Νέα Ζηλανδία και η Μαζέμπε από το Κονγκό, ενώ το πλάνο περιλαμβάνει συμμετοχή ομάδων από Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία και Γαλλία.

Η προτεραιότητα της ΦΙΦΑ αυτή τη στιγμή είναι να στηρίξει το νέο φορμάτ της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Συλλόγων που από το 2021 θα διεξάγεται με 24 ομάδες (αντί 8 μέχρι σήμερα), με την συμμετοχή τουλάχιστον 8 ευρωπαϊκών ομάδων, με πρόθεση να γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια.

Ωστόσο, η αποχώρηση της οικονομικής στήριξης που παρείχε στο νέο format της διοργάνωσης ένα διεθνές κονσόρτιουμ (σε αυτό συμμετείχε η ιαπωνική τράπεζα SoftBank και το επιχειρηματικό fund με την επωνυμία Centricus), μία συμφωνία ύψους 25 δις δολαρίων, αναγκάζει την ΦΙΦΑ να βγει στο κυνήγι για φρέσκο χρήμα.

Η CVC φέρεται διατεθειμένη να στηρίξει οικονομικά αυτή την νέα διοργάνωση, έχοντας όμως στο μάτι κάτι μεγαλύτερο, κάτι που μπορεί να γίνει η πιο εμπορική ποδοσφαιρική διοργάνωση σε επίπεδο συλλόγων στον κόσμο.

Παρότι, τόσο από την Ρεάλ Μαδρίτης, όσο και από την CVC υπάρχει σιγήν ιχθύος, το θέμα είναι υπαρκτό και πολύ σοβαρό. Ειδάλλως δεν θα υπήρχε επίσημη τοποθέτηση από τον πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ, Αλεξάντερ Τσέφεριν, ο οποίος ήταν λάβρος: “Μόλις διάβασα αυτό το τρελό πλάνο. Αν πιστέψει κανείς την πηγή, η σκέψη αυτή πηγάζει από τον πρόεδρο ενός συλλόγου, ούτε καν τον ιδιοκτήτη του. Θα ήταν δύσκολο να σκεφτεί κάποιος ένα πιο εγωκεντρικό και εγωιστικό σχέδιο. Είναι δεδομένο ότι θα καταστρέψει το ποδόσφαιρο σε όλο τον πλανήτη. Θα είναι καταστροφικό για τους παίκτες τους, οπαδούς, για όσους σχετίζονται με αυτό. Κι όλα αυτά απλώς για να επωφεληθεί μία μικρή μερίδα ανθρώπων”, ήταν η επίσημη τοποθέτηση του Σλοβένου προέδρου της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.

Απέναντι στα πλάνα για μία νέα κλειστή διοργάνωση βρίσκεται προς το παρόν και η ECA (Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συλλόγων) που δεν θέλει να ρισκάρει μία ενδεχόμενη αλλαγή στις υπάρχουσες ευρωπαϊκές διοργανώσεις, οι οποίες δίνουν ετησίως περί τα 2 δις ευρώ ως χρηματικά ανταλλάγματα στις ομάδες που συμμετέχουν, σε μία μάχη συμφερόντων, μία μάχη χαρακωμάτων που λογικά θα μαίνεται για καιρό. Είπαμε. Τα χρήματα είναι πολλά. Πάρα πολλά…

πηγή: sdna.gr

Προτεινόμενα Άρθρα