Όρθιος κόντρα στην… ξεφτίλα της εξυγίανσης!

από Νίκος Παπαδόπουλος

Ο Λάρσον του γκολ του ΑΡΗ – Φοβεροί Ρόουζ-Βέλεθ και εκπληκτικός Τσιλιγγίρης!

Ο ΑΡΗΣ έφυγε με ψηλά το κεφάλι από το ΟΑΚΑ. Οχι επειδή πήρε έναν βαθμό αλλά επειδή το κατάφερε ενώ του… έκλεψαν άλλους δύο! 

Το 1-1 αποτελεί ένα πέρα για πέρα άδικο αποτέλεσμα. Για έναν ΑΡΗ ο οποίος προηγήθηκε με τον Λάρσον (64′) ενώ έπαιζε με δέκα παίκτες από το 53′ λόγω της ανύπαρκτης κόκκινης του Ιντέγε. Και σα να μην έφτανε αυτό ο Ευαγγέλου “εφηύρε” πέναλτι στο 78′ πάνω στον Σιμόες. Σε φάση που ο Ρόουζ βρίσκει καθαρά την μπάλα πρώτα. Πέναλτι από την εποχή του Βαλιάνου! Μόνο που αυτήν την φορά δεν υπάρχει καμία δικαιολογία λόγω του VAR το οποίο τσέκαρε αλλά με τον τρόπο που τον “βόλευε”.

Ενδεκάδα ανάγκης από τον Κωστένογλου (4-2-3-1)

Η εβδομάδα κύλησε για την ΑΕΚ με προβλήματα. Προβλήματα τα οποία δεν σταμάτησαν ακόμα και λίγες ώρες πριν την σέντρα. Το σημαντικότερο ήταν του Γαλανόπουλου ο οποίος τέθηκε νοκ-άουτ την τελευταία στιγμή λόγω ενοχλήσεων στον αστράγαλο, ενώ εκτός έμεινε και ο Σαμπανάτζοβιτς με γαστρεντερίτιδα. 

Ετσι λοιπόν ο “Κωστέ” αναγκάστηκε να επιστρατεύσει τον Σιμάο για να είναι ο παρτενέρ του Σιμόες στην μεσαία γραμμή. Πιο πίσω οι Μπακάκης, Βράνιες, Σβάρνας και Λόπεζ -από τα δεξιά προς τα αριστερά- ήταν η αμυντική τετράδα μπροστά από τον Μπάρκα. 

Στην επίθεση, Βέρντε-Ντέλετιτς ήταν στα άκρα και ο Μάνταλος σε ρόλο επιτελικού μέσου λίγο πιο πίσω από τον προωθημένο Ολιβέιρα. 

Σάσα ο “εκλεκτός” του Ένινγκ για τα μπακ (4-2-3-1)

Ο προπονητής του ΑΡΗ κατέληξε τελικά στομ Βραζιλιάνο για να καλύψει το κενό στο δεξί άκρο της άμυνας. Ο Βέλεθ επέστρεψε στην ενδεκάδα και μαζί με τον Ρόουζ συνέθεσαν το δίδυμο των στόπερ. Ο Κόρχουτ διατηρήθηκε στα αριστερά, με τον Τσιλιγγίρη στο τέρμα. 

Η οπισθοχώρηση του Σάσα στα μπακ “έδωσε” φανέλα βασικού στον Αμπού Μπα ο οποίος ήταν ο παρτενέρ του Χαβιέ Ματίγια. Λίγο πιο μπροστά και πίσω από τον Ιντέγε ήταν ο Γκάμα, με τους Ντιγκινί και Φετφατζίδη στα εξτρέμ.

Τον αδικεί το 0-0 του πρώτου ημιχρόνου

Οι δύο ομάδες πήγαν ισόπαλες στα αποδυτήρια μετά τα πρώτα 45 λεπτά. Ενα αποτέλεσμα βάσει της εικόνας του αγώνα μέχρι εκείνο το σημείο, αφού ο ΑΡΗΣ ήταν εκείνος που δικαιούταν τουλάχιστον ένα γκολ.

Η άμυνα και κυρίως το δίδυμο των Βέλεθ-Ρόουζ φρόντιζε να απομακρύνει κάθε κίνδυνο που πήγαινε να δημιουργηθεί. Η ΑΕΚ σήκωσε πολύ την μπάλα, κάτι που έκανε ακόμα πιο εύκολο το έργο των δύο στόπερ.

Από εκεί και πέρα ο ΑΡΗΣ πρέσαρε την ΑΕΚ στο μισό γήπεδο με τους τέσσερις της επίθεσης και πέμπτο παίκτη τον Ματίγια. Δυσκόλεψε την κυκλοφορία της μπάλας για την ομάδα του Κωστένογλου και κέρδισε επιπλέον επιθέσεις οι οποίες έφεραν και καλές στιγμές.

Η κορυφαία ήταν του 12ου λεπτού με την καρφωτή κεφαλιά του Ιντέγε την οποία απομάκρυνε δύσκολα ο Μπάρκας. Επτά λεπτά αργότερα ο Γκάμα πάτησε με προϋποθέσεις στην περιοχή αλλά η τελική προσπάθειά του ήταν κάκιστη. Στο 28′ ήταν η ώρα του Ματίγια για να αναγκάσει με απευθείας φάουλ τον Μπάρκα να κάνει ακόμα μία εντυπωσιακή επέμβαση.

Οι γηπεδούχοι είχαν μία καλή στιγμή λίγο πριν το ημίχρονο αλλά ο Τσιλιγγίρης απέκρουσε την προσπάθεια τουν Σβάρνα, σε ένα δεύτερο κομμάτι του πρώτου μέρους το οποίο δεν είχε ρυθμό λόγω των πολλών φάουλ που δόθηκαν από τον διαιτητή Ευαγγέλου.

Ανύπαρκτη κόκκινη στον Ιντέγε και… Θεία Δίκη!

Η εικόνα του πρώτου μέρους ήταν η… προίκα του ΑΡΗ στην επανάληψη η οποία όμως ξεκίνησε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Ο Ιντέγε αποβλήθηκε στο 53′ με απευθείας κόκκινη και αφού ο Ευαγγέλου συμβουλεύτηκε το VAR. Ενώ όμως φαινόταν ξεκάθαρα ότι ο Νιγηριανός δεν είχε πρόθεση να πατήσει τον Μάνταλο -κοιτούσε την μπάλα και όχι κάτω- ο Αθηναίος ρέφερι… δεν έχασε την ευκαιρία. 

Ο ΑΡΗΣ βέβαια δεν… μάσησε. Και το έδειξε αφού παρέμεινε ήρεμος και δεν άλλαξε κάτι όσον αφορά την τακτική του. Αυτό που έκανε ο Ένινγκ ήταν στο 58′ να περάσει τον Λάρσον στο ματς ως φορ και μέσα σε λιγότερο από δέκα λεπτά δικαιώθηκε!

Ο Γερμανός είδε την ομάδα του να βγαίνει ακόμη μία φορά στο ανοικτό γήπεδο. Ο Κόρχουτ έβγαλε παράλληλα για τον Σουηδό άσσο και αυτός από κοντά έβαλε τον ΑΡΗ μπροστά στο σκορ! 

Πάλι “παρών” ο Τσιλιγγίρης αλλά και ο… Ευαγγέλου

Στ0 73′ ο σταθερότατος Τσιλιγγίρης σταμάτησε εντυπωσιακά την καλή στιγμή της ΑΕΚ με τον Σιμόες αλλά δυστυχώς για τον ΑΡΗ ο Ευαγγέλου “ξαναχτύπησε”! Ο Αθηναίος ρέφερι συμβουλεύτηκε το VAR για να διαπιστώσει εάν υπάρχει πέναλτι σε μαρκάρισμα πάνω στον Σιμόες από τον Ρόουζ. Στο ριπλέι φάνηκε ξεκάθαρα ότι ο αμυντικός του ΑΡΗ βρήκε πρώτα την μπάλα αλλά ο Ευαγγέλου έδωσε συνέχεια στην προκλητική στάση του και καταλόγησε πέναλτι με το οποίο ο Μάνταλος έκανε το 1-1 στο 81′ 

Η Ένωση πάλεψε και για ένα δεύτερο γκολ στο υπόλοιπο του ματς το οποίο ολοκληρώθηκε μετά και τα οκτώ λεπτά των καθυστερήσεων Στο 89′ η κεφαλιά του Γιακουμάκη πέρασε λίγο άουτ ενώ στις καθυστερήσεις ο Τσλιγγίρης μέτρησε τρεις καθοριστικές επεμβάσεις στην ίδια φάση, ολοκληρώνοντας εντυπωσιακά το ντεμπούτο του ως βασικός. 

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Άγγελος Ευαγγέλου (Αθηνών)
ΒΟΗΘΟΙ: Ανδρέας Φωτόπουλος (Αθηνών), Αντώνης Καρατζίκας (Αθηνών)
4ος: Αναστάσιος Παπαπέτρου (Αθηνών)

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ VAR: Εμμανουήλ Σκουλάς (Θεσσαλίας)
ΒΟΗΘΟΣ:Βασίλης Νικολακάκης (Ηρακλείου)

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: 30′ Λόπεζ, 47′ Μάνταλος, 79′ Γιακουμάκης/77′ Ρόουζ, 80′ Βέλεθ, 82′ Κόρχουτ, 90’+7′ Τσιλιγγίρης
ΚΟΚΚΙΝΕΣ: -/53′ Ιντέγε
ΓΚΟΛ: 81′ Μάνταλος (πεν.)/64′ Λάρσον

ΑΕΚ (Νίκος Κωστένογλου): Μπάρκας, Μπακάκης (75′ Παουλίνιο), Βράνιες, Σβάρνας, Λόπεζ, Σιμόες, Σιμάο (66′ Αλμπάνης), Ντέλετιτς (61΄Γιακουμάκης), Βέρντε, Μάνταλος, Ολιβέιρα

ΑΡΗΣ (Μίχαελ Ένινγκ): Τσιλιγγίρης, Σάσα (90’+3′ Σόουζα), Βέλεθ, Ρόουζ, Κόρχουτ, Μπα, Ματίγια, Γκάμα (72′ Μαντσίνι), Ντιγκινί, Φετφατζίδης (58′ Λάρσον), Ιντέγε

Προτεινόμενα Άρθρα