Ο πρόεδρος που μπήκε φυλακή

από Νίκος Παπαδόπουλος

Μετά από 50 χρόνια ο Ούλι Χένες είπε αντίο στη Μπάγερν: θρύλος των Βαυαρών, εμβληματική μορφή του γερμανικού ποδοσφαίρου, πλήρωσε τις… αμαρτίες του μπαίνοντας φυλακή και έγραψε τη δική του, μυθιστορηματική ιστορία ζωής.

Ο Φρανζ Μπεκενμπάουερ τον αποκαλούσε… “Πατέρα Τερέζα”. Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ζητούσε τη γνώμη του για θέματα πολιτικής, αυτός την θαύμαζε και επικροτούσε την τακτική λιτότητας που υιοθετούσε η γερμανική κυβέρνηση. Στα νιάτα του έπαιζε δεξί εξτρέμ και ήταν ο γρηγορότερος παίκτης της Ευρώπης, καθώς έτρεχε τα 100 μέτρα σε 11 δευτερόλεπτα. Πρωταθλητής Ευρώπης και κόσμου με την Δυτική Γερμανία, κατέκτησε τρία Κύπελλα Πρωταθλητριών με τους Βαυαρούς. Είναι ο άνθρωπος που γιγάντωσε οικονομικά τη Μπάγερν.

Ο πατέρας του ήταν κρεοπώλης, ενώ ο Ούλι Χένες έχει επιζήσει και σε αεροπορικό δυστύχημα. Μέχρι και εργοστάσιο παραγωγής λουκάνικων έφτιαξε. Ένας άνθρωπος διόλου βαρετός, που δεν έφτασε τυχαία εκεί που έφτασε, που αποδέχθηκε την ποινή του και δεν άσκησε έφεση όχι επειδή αναγνώρισε το λάθος του και μετανόησε, αλλά από φόβο ότι μπορεί σε δεύτερο βαθμό η καταδίκη να ήταν μεγαλύτερη.

Ο πρόεδρος της Μπάγερν στη φυλακή, λοιπόν, επειδή έκλεψε το γερμανικό κράτος. Για πόσα λεφτά επρόκειτο; Στην αρχή το ποσό ήταν μόλις… 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Στη διάρκεια της δίκης τα αποδεικτικά στοιχεία το ανέβασαν στα 18 εκατομμύρια για να αγγίξει τελικά τα 28! Τα χρήματα βρέθηκαν σε κρυφούς λογαριασμούς σε ελβετική τράπεζα.

Όλα άρχισαν το 2000 όταν ο Ρόμπερτ Λούις Ντρέιφους, πρόεδρος της Adidas, ο οποίος δεν είναι πια στη ζωή, είχε δανείσει στον Χένες 20 εκατομμύρια μάρκα για να τα παίξει στο χρηματιστήριο. Το παράδοξο είναι, βέβαια, πως ο Χένες, που δεν είχε ιδέα πώς να πιάσει το… ποντίκι του ηλεκτρονικού υπολογιστή, κατέληξε να κάνει χρηματιστηριακά παιχνίδια και να πραγματοποιεί αγορές και πωλήσεις μετοχών λες και ήταν ο πιο έξυπνος χρηματιστής του κόσμου.

Υπάρχει και ακόμα ένα παράδοξο, ίσως μεγαλύτερο. Ο ισχυρός άνδρας του βαυαρικού συλλόγου, τον οποίο υπηρέτησε ως ποδοσφαιριστής και στη συνέχεια από όλα τα διοικητικά πόστα, ήταν εξαιρετικά φιλάνθρωπος. Αποδεδειγμένα έδινε από την τσέπη του περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ το χρόνο σε διάφορες οργανώσεις. Πριν βγουν στη φόρα οι… λαδιές του, ο Χένες ήταν μια προσωπικότητα που θαύμαζε η πλειοψηφία των Γερμανών: ήταν αυτοδημιούργητος, ειλικρινής, έξυπνος, εργατικός.

Η αντίστροφη μέτρηση για τις αποκαλύψεις άρχισε τον Δεκέμβριο του 2010. Ένας πληροφοριοδότης, το όνομα του οποίου δεν έγινε ποτέ γνωστό, τηλεφώνησε σε γνωστό δικηγορικό γραφείο της Γερμανίας και έκανε λόγο για τους μυστικούς τραπεζικούς λογαριασμούς του Χένες. Η έρευνα κράτησε δύο χρόνια και τον Ιανουάριο του 2013 το θέμα βγήκε στη δημοσιότητα. Ο Χένες… προθυμοποιήθηκε να μεταβεί αυτοβούλως στις οικονομικές αρχές της χώρας και να ομολογήσει. Ήθελε να προλάβει την διαπόμπευση.

H δίκη κράτησε μόλις τέσσερις ημέρες. Η ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης και η φυλακή που θα ακολουθούσε δεν ήταν αρκετή για να αντιστρέψουν την θετική άποψη που είχε ο γερμανικός λαός για τον Χένες. Πολλοί εκτίμησαν ότι η αποδοχή της απόφασης ήταν δείγμα γενναιότητας και τον επαίνεσαν γι’ αυτό. “Η φοροδιαφυγή ήταν το μεγαλύτερο λάθος της ζωής μου και αναλαμβάνω τις συνέπειες του λάθους μου” θα πει ο ίδιος λίγο καιρό μετά.

Επί δύο χρόνια σπίτι του ήταν η φυλακή του Λάντσμπεργκ, όπου είχε κρατηθεί για ένα χρόνο και ο Αδόλφος Χίτλερ, εκεί που έγραψε το βιβλίο του “Ο Αγών μου” στις αρχές της δεκαετίας του 1920. Ανάμεσα στους υπόλοιπους, περίπου 400 κρατούμενους, ήταν δολοφόνοι και έμποροι ναρκωτικών. Σκούρο μπλε παντελόνι και πράσινο πουκάμισο από δεύτερο χέρι τα ρούχα του Χένες επί 21 μήνες.

Aποφυλακίστηκε τον Φενρουάριο του 2016 αφού εξέτισε περίπου το μισό της ποινής. Έμεινε έγκλειστος επτά μήνες με περιορισμένο επισκεπτήριο, ενώ στη συνέχεια του επετράπη να βγαίνει το πρωί και να επιστρέφει στο κελί του το βράδυ. “Τα πηγαίνω καλά, πλέον πρέπει να απελευθερώσω και το μυαλό μου. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πώς τα τελευταία δύο χρόνια επηρέασαν τη σκέψη μου, όχι μόνο το διάστημα της φυλακής, αλλά και πριν από αυτό. Ξυπνούσα στις πέντε το πρωί πηγαίνοντας στη δουλειά και τα απογεύματα επέστρεφα κατά τις επτά και έπαιζα λίγο πινγκ πονγκ. Ήταν πάρα πολύ καλό που περνούσα χρόνο στην έδρα της Μπάγερν. Ήταν κάτι διαφορετικό από το να είμαι πίσω από τα κάγκελα. Η εναλλακτική λύση θα ήταν να περνάω τον χρόνο μου πακετάροντας συσκευασίες οδοντόκρεμας” ανέφερε τότε ο Χένες μιλώντας στην εφημερίδα “Bild”.

Ως τον Νοέμβριο του 2016 ιδιώτευε. Ξυπνούσε κάθε πρωί στο σπίτι του στο Μόναχο, φιλούσε τη σύζυγό του Σούζι, αυτή του έδινε μια από τις αγαπημένες του καραμέλες βύνης και του έλεγε “Bleib stark” (Μείνε δυνατός). Είναι η ίδια φράση που του ψιθύριζε και στο δικαστήριο την ώρα που αγέρωχος έμπαινε στην αίθουσα και στεκόταν στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Τον Μάρτιο του 2014 το γερμανικό περιοδικό “Spiegel” είχε κυκλοφορήσει με το πορτραίτο του Χένες στο εξώφυλλο. Και έγραφε ότι το παιχνίδι για τον πανίσχυρο Γερμανό παράγοντα είχε τελειώσει. Κανένα παιχνίδι δεν τελείωσε για τον Χένες. Επέστρεψε πανηγυρικά στην προεδρία της αγαπημένης ομάδας του, καθώς ήταν ο μοναδικός υποψήφιος στις εκλογές που έγιναν πριν από τρία χρόνια.

“Ο Ούλι επιστρέφει στην παλιά του θέση, κάτι που δεν μπορούσε να κάνει τα προηγούμενα δύο χρόνια και σίγουρα θα είναι κάτι θεαματικό. Η Μπάγερν δεν θα ήταν αυτή που είναι σήμερα χωρίς αυτόν” δήλωσε τότε ο… διόσκουρός του, Καρλ Χάινζ Ρουμενίνγκε. 

Πέρασαν 49 χρόνια και ήρθε η στιγμή να αποχωρήσει. Τέλος εποχής για τη Μπάγερν, την οποία υπηρέτησε επί πέντε δεκαετίες. Ο πατριάρχης των Βαυαρών; Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κι έτσι. 

Η 15η Νοεμβρίου 2019 ήταν η τελeυταία ημέρα του Χένες στην (προεδρία της) Μπάγερν. Πανηγύρισε μαζί της 57 τρόπαια. 

Μπροστά σε 9.000 ανθρώπους που βρέθηκαν στην ετήσια συνέλευση των μελών του συλλόγου, δίπλα στα τρόπαια της περσινής σεζόν που έφεραν ο Άριεν Ρόμπεν και ο Φρανκ Ριμπερί και στο τρόπαιο του πρωταθλήματος μπάσκετ που έφερε ο Μάρκο Πέσιτς, ο Χένες έβαλε τα κλάματα. “Μου προσφέρατε αξέχαστα χρόνια” είπε την ώρα που αποθεωνόταν. 

Πηγή: sdna.gr

Προτεινόμενα Άρθρα