Πειθαρχία, επιθετικό ποδόσφαιρο και… πολλά συστήματα

από Νίκος Παπαδόπουλος

Από την πρώτη στιγμή που προέκυψε για τον ΑΡΗ το όνομα του Μίκαελ Ένινγκ, οι πληροφορίες για τον ίδιο έβγαιναν με το… σταγονόμετρο.

Οχι ότο ο Γερμανός έχει κάτι… κρυφό. Απλά η πρόσφατη επιστροφή του στους πάγκους την τελευταία τριετία αναγκάζει όσους ψάχνουν για αυτόν να ανατρέξουν αρκετά πίσω. Δηλαδή στα πιο δραστήρια χρόνια του στους πάγκους. 

Ο 53χρονος τεχνικός μπορεί να είχε αυτήν την γνωστή πενταετία μακριά από τους πάγκους αλλά έχει προλάβει ήδη να ζήσει… για τα καλά το κορυφαίο επίπεδο του Γερμανικού ποδοσφαίρου. Κυρίως ως βοηθός αλλά και ως πρώτος προπονητής σε Νυρεμβέργη -εκεί όπου γνώρισε τον Χαριστέα- αλλά και σε Αμβούργο. 

Για να μάθει λοιπόν κάποιος την φιλοσοφία του, είτε θα πρέπει να ψάξει αρκετά είτε να παρακολουθήσει εξίσουν αρκετά από τα παιχνίδια του στις ομάδες που έχει προπονήσει. 

Το επιθετικό ποδόσφαιρο

Αν Ο Ένινγκ χαρακτηρίζεται από κάτι, αυτό είναι το επιθετικό και γρήγορο ποδόσφαιρο που του αρέσει να παίζει. Στο χεύει πάντα στην γρήγορη κυκλοφορία και την άμεση μεταφορά του παιχνιδιού από την άμυνα στην επίθεση, επιλέγοντας να παίζει με την μπάλα κάτω και να μην πηγαίνει τόσο σε γεμίσματα. 

Πολλά συστήματα

Αν κοιτάξει κάποιος την παρουσία του Ένινγκ στις ομάδες που έχει προπονήσει, θα διαπιστώσει και την… γκάμα συστημάτων που διαθέτει στο σημειωματάριό του. Πέραν του κλασσικού 4-2-3-1 που γνωρίζει ο ΑΡΗΣ και το οποίο έχει δουλέψει σε όλες τις ομάδες του πλην του Μαγδεμβούργου, από εκεί και πέρα στο… μπλοκάρι του Γερμανού υπάρχει το 4-3-1-2 -δηλαδή με ρόμβο στην ουσία στον άξονα- το οποίο χρησιμοποίησε αρκετά στην Νυρεμβέργη και στο Αμβούργο, όπως και το 4-4-2 πάλι σε διάταξη ρόμβου. Το συγκεκριμένο σύστημα μαζί με το 3-5-2 ήταν τα δύο βασικά που χρησιμοποιούσε στα πρώτα του χρόνια ως προπονητής στην Κ-19 της Μπόχουμ. 

Με την επιστροφή στους πάγκους για λογαριασμό της Βάσα, προτίμησε περισσότερο το 3-4-1-2 και το 3-5-2 ενώ κάποιες φορές έπαιζε και με 4-3-3. Αρα γίνεται κατανοητό ότι είναι εκπαιδευμένος πάνω σε πολλά συστήματα και αυτό σημαίνει εναλλακτικά πλάνα, στα οποία όμως χρειάζεται προσοχή στην διαχείριση ώστε να μην… μπερδευτούν οι παίκτες. 

Πειθαρχία

Οχι τόσο τακτικό κομμάτι, αλλά για αυτόν είναι το σημείο που ξεκινούν όλα. Η πειθαρχία είναι ένα χαρακτηριστικό στοιχείο των ομάδων του Ένινγκ και μία από τις βασικές αρχές του. Απόλυτη πειθαρχία στο σύστημα και στις οδηγίες του. Οπως επίσης είναι λάτρης της πειθαρχίας γενικότερα μέσα στην ομάδα και στα αποδυτήρια, βάζοντας κανόνες τους οποίους περιμένει από τους παίκτες του να ακολουθούν ευλαβικά, ασχέτως που χαρακτηρίζεται ως αρκετά επικοινωνιακός.  

“Νιώθει” από νέα παιδιά

Με δεδομένο ότι δούλεψε αρκετά σε δεύτερες ομάδες, έχει και γνώση όσον αφορά τις νεαρές ηλικίες και την ανάδειξη παικτών. Σε αυτό το πλαίσιο ίσως η μεγαλύτερη του… κατάκτηση είναι ο Ιλκάι Γκουντογκάν με τον οποίο είχε δουλέψει στην Κ-19 της Μπόχουμ και εισηγήθηκε την απόκτησή του όταν μετακόμισε στην Νυρεμβέργη. 

Ολα καλά αλλά…

Ολα τα παραπάνω είναι οι βασικοί άξονες της δουλειάς ενός προπονητή που έρχεται σε μία άλλη χώρα και ένα πολύ διαφορετικό περιβάλλον. Και κυρίως παραλαμβάνει μία ομάδα που δεν είναι δική του. Στο τέλος της ημέρας, το αποτέλεσμα θα είναι αυτό που θα τον κρίνει. Και στον ΑΡΗ ελπίζουν αυτό να είναι θετικό για τον ίδιο. Και πρώτος φυσικά ο Άγγελος Χαριστέας ο οποίος πιστεύει στην φιλοσοφία και στις γνώσεις του Ένινγκ πάνω στο ποδόσφαιρο, προσδοκώντας ότι θα φέρει στην ομάδα αυτό που χρειάζεται. 

Προτεινόμενα Άρθρα