Μετά τον σερ Άλεξ, το χάος! Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ "βυθίζεται"

από Νίκος Παπαδόπουλος

Έξι χρόνια μετά την αποχώρηση του σερ Άλεξ Φέργκιουσον από τον πάγκο της, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εξακολουθεί να ζει έναν εφιάλτη στο Θέατρο των Ονείρων.

“Πιστεύω ότι θα τερματίσει ή πέμπτη ή έκτη τη φετινή σεζόν. Δεν έχουν την ικανότητα να παλέψουν για κάτι παραπάνω. Θα είναι μεγάλη έκπληξη και προφανώς μεγάλη επιτυχία αν η ομάδα μπει στην τετράδα και παίξει στο Τσάμπιονς Λιγκ”. 

 Αυτά ήταν, πριν από μερικές ημέρες, τα λόγια του Ζοζέ Μουρίνιο, ενός από τους πέντε προπονητές που κάθισαν στον πάγκο των “κόκκινων διαβόλων” μετά τον σερ Άλεξ. Ο Ντέιβιντ Μόγιες, ο Λουίς φαν Χάαλ, ο Ράιαν Γκιγκς και τώρα ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ είναι οι άλλοι τέσσερις. Συνολικά πέντε προπονητές σε έξι χρόνια. Δηλαδή, μετά τον Φέργκιουσον το χάος! 

Mε μόλις εννέα βαθμούς σε επτά αγωνιστικές, η Γιουνάιτεντ βρίσκεται στην δέκατη θέση της βαθμολογίας, δηλαδή στο -11 από την πρωτοπόρο Λίβερπουλ και στο +7 από την τελευταία Γουότφορντ. Είναι το χειρότερο ξεκίνημα της ομάδας στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ, δηλαδή από το 1992. 

“Δεν είπα ποτέ ότι θα είναι εύκολη η δουλειά μας. Έχουμε πολλά σκαμπανεβάσματα και προφανώς είναι πολλά τα στοιχεία που πρέπει να βελτιώσουμε. Προσπαθούμε να φτιάξουμε μια νέα ομάδα και αυτό θα γίνει βήμα βήμα. Χρειαζόμαστε χρόνο” λέει ο Σόλσκιερ, αλλά προφανώς και ο ίδιος ξέρει πολύ καλά πως χρόνος δεν υπάρχει. Εδώ και ημέρες άρχισαν να ακούγονται ονόματα υποψηφίων διαδόχων του… 

Οι αριθμοί δεν είναι με το μέρος του Νορβηγού τεχνικού, ο οποίος πήγε στο “Ολντ Τράφορντ” τον περασμένο Δεκέμβριο ως υπηρεσιακός αρχικά για να μαζέψει το χάος που είχε δημιουργηθεί επί Μουρίνιο, ωστόσο τη φετινή σεζόν δείχνει να έχει χάσει την… αύρα του. 

Τα αποτελέσματα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο ξεκίνημα της φετινής σεζόν με τον Σόλσκιερ στον πάγκο είναι χειρότερα από αυτά των εποχών του Μόγιες και του Μουρίνιο. Αμφότεροι είχαν δέκα βαθμούς στις ίδιες αγωνιστικές. Ο Μόγιες άντεξε άλλες δύο στον πάγκο της ομάδας… 

Την φετινή σεζόν οι “κόκκινοι διάβολοι” έχουν δύο νίκες, τρεις ισοπαλίες και δύο ήττες στην Πρέμιερ Λιγκ, μια νίκη στα πέναλτι επί της Ρότσντεϊλ στο Λιγκ Καπ και άλλη μια κόντρα στην Αστάνα στο Γιουρόπα Λιγκ. 

Είναι, επίσης, αξιοσημείωτο πως από το 2013 ο σύλλογος έχει ξοδέψει κάτι περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο ευρώ για μεταγραφές! “Έχουν δώσει κάτι λιγότερο από τη Σίτι και δεν έχουν επιθετικούς. Δεν μπορούν να πάρουν τους παίκτες που θέλουν: ποδοσφαιριστές έμπειρους και ποιοτικούς” σχολιάζει ο Γκάρι Νέβιλ. 

Η μεταγραφική πολιτική του ισχυρού άνδρα του συλλόγου, Εντ Γούντγουορντ, αμφισβητείται. Δόθηκαν μεγάλα ποσά για να αποκτηθούν οι Μαγκουάιρ (ο πιο ακριβός αμυντικός στον κόσμο) και ο Γουάν – Μπισάκα και η Γιουνάιτεντ έχει καταφέρει μόνο δύο φορές να κρατήσει ανέπαφη την εστία της σε παιχνίδια πρωταθλήματος. 

Ο Λουκάκου και ο Σάντσες έφυγαν, αλλά δεν αντικαταστάθηκαν. Οι τραυματισμοί των Μαρσιάλ και Ράσφορντ άφησαν τους “κόκκινους διαβόλους” με τον 17χρονο Γκρίνγουντ στη γραμμή κρούσης τους. Ο απολογισμός είναι μόλις οκτώ γκολ στην Πρέμιερ Λιγκ. Θα γίνει κίνηση τον Ιανουάριο για να αποκτηθεί ο Μάριο Μάντζουκιτς, γράφουν οι αγγλικές εφημερίδες. Ως τότε ίσως ο εφιάλτης να είναι πιο τρομακτικός… 

“Λείπουν οι ηγέτες, οι παίκτες με χαρακτήρα. Προκαλεί θλίψη η πτώση της ομάδας. Είναι τρομακτικό αυτό που συμβαίνει. Δεν ξέρω τι να πρωτοπώ. Είμαι σοκαρισμένος από το πόσο κακοί είναι” έλεγε το βράδυ της Δευτέρας ο Ρόι Κιν σχολιάζοντας το παιχνίδι με την Άρσεναλ (1-1). 

Αυτά τα έξι χρόνια στο “Ολντ Τράφορντ” έγινε πισωγύρισμα, σε μια περίοδο μάλιστα που τόσο στη Λίβερπουλ όσο και στη Μάντσεστερ Σίτι υπήρξαν νέα πρότζεκτ και στηρίχθηκαν νέες ποδοσφαιρικές φιλοσοφίες που πέτυχαν. 

Ο Σόλσκιερ δεν είπε ποτέ ότι αυτή η αλλαγή θα ήταν εύκολη. Ίσως, βέβαια, και ο ίδιος να μην φανταζόταν ότι τελικά θα ήταν τόσο δύσκολη. 

Πηγή: sdna.gr

Προτεινόμενα Άρθρα