"Θέλω να… μυρίζω το χορτάρι – Πιστεύω ότι μπορώ να βοηθήσω" (pics)

από Νίκος Παπαδόπουλος

Η θέλησή του να επιστρέφει στο ποδόσφαιρο, οι φιλοδοξίες του και το παρελθόν….

Ο Ντάρσι Νέτο επέστρεφε πρόσφατα στην Ελλάδα μετά από κάποιους μήνες στην Βραζιλία και την γέννηση του δεύτερου παιδιού του, ψάχνοντας την… επιστροφή του στο ποδόσφαιρο.

Ο παλαίμαχος άσσος του ΑΡΗ παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα “ΑΡΗΣ ΕΙΣΑΙ!”, όπου μίλησε για τις φιλοσοδξίες του και την επιθυμία του να επιστρέψει στην ομάδα. Παράλληλα κατέθεσε την γνώμη του για αυτήν και δεν δίστασε να κάνει την αυτοκριτική του. 

Διαβάστε όσα δήλωσε ο Βραζιλιάνος στον Νίκο Παπαδόπουλο: 

Τα γνώριμα πρόσωπα στις κερκίδες του “Κλεάνθης Βικελίδης” την περασμένη Πέμπτη ήταν αρκετά. Ανάμεσα σε αυτά και ένα πολύ αγαπημένο στον κόσμο του ΑΡΗ, ο Ντάρσι Ντόλτσε Νέτο. 

Μετά από κάποιους μήνες στη Βραζιλία και την γέννηση του δεύτερου παιδιού του, ο Βραζιλιάνος πρώην άσσος του ΑΡΗ επέστρεψε ξανά για μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα. Από τη στιγμή, άλλωστε, που παντρεύτηκε Ελληνίδα, το σπίτι του είναι εδώ και η πατρίδα του έχει εξελιχθεί σε προορισμό διακοπών.

Έναν χρόνο μετά τη δύσκολη απόφασή του να αφήσει τα γήπεδα, θέλει να επιστρέψει σε αυτά. Να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο από άλλο πόστο. Και η προτεραιότητά του είναι να το κάνει βοηθώντας την αγαπημένη του ομάδα. Δηλαδή, τον ΑΡΗ.

Όνειρα, σκέψεις, φιλοδοξίες και αναμνήσεις. Για όλα αυτά μίλησε στην εφημερίδα “ΑΡΗΣ ΕΙΣΑΙ!” ο άλλοτε σπεσιαλίστας των φάουλ, καταθέτοντας παράλληλα και την γνώμη του για τον ΑΡΗ μέχρι στιγμής και ειδικά για την προσπάθεια που κατέβαλε η ομάδα, ώστε να φτάσει στην αγωνιστική υπέρβαση με αντίπαλο την Μόλντε.

“Θέλω να… μυρίζω το χορτάρι”

– Ένας χρόνος μακριά από τα γήπεδα… Δύσκολο; 
“Δεν είναι εύκολο. Όλο με ρωτούν πως νιώθω, γιατί σταμάτησα. Άλλοι μου λένε ότι ήταν νωρίς. Είχε έρθει, όμως, η ώρα. Το ένιωθα. Ήθελα να ασχοληθώ με το ποδόσφαιρο από άλλον ρόλο. Στη Βραζιλία, το έψαξα. Και τώρα που γύρισα θέλω να κάνω κάτι εδώ”.

– Φαντάζομαι ο ΑΡΗΣ είναι η προτεραιότητά σου…
“Ακόμα δεν έχω μιλήσει με κάποιον από την ομάδα. Πέρυσι ο πρόεδρος μου είχε πει κάποια πράγματα για τις ακαδημίες. Ζήτησα να το σκεφτώ. Έχω να μάθω πολλά πράγματα ακόμα”.

– Το σκέφτεσαι για μάνατζερ ή κάτι άλλο;
“Όχι, όχι. Εγώ θέλω το γήπεδο. Να είμαι κάθε μέρα στην προπόνηση. Να ζω τους παίκτες. Να μυρίζω το χορτάρι. Και το καλύτερο θα είναι να το κάνω στον ΑΡΗ. Πιστεύω ότι μπορώ να βοηθήσω”.

– Συζήτησες καθόλου τελευταία με τον Θόδωρο Καρυπίδη;
“Τα είπαμε λίγο στο ματς με την Μόλντε. Νωρίτερα είχαμε μιλήσει πριν δύο μήνες για γενικά θέματα. Του είχα προτείνει μάλιστα και κάποιους παίκτες από τη Βραζιλία, αλλά δεν προχώρησαν οι περιπτώσεις τους”.

“Μεγάλη αδικία ο αποκλεισμός, θέλει πολύ δουλειά ακόμα η ομάδα”

– Τον ΑΡΗ μέχρι στιγμής πως τον βλέπεις;
“Ακόμα και στη Βραζιλία παρακολουθούσα την ομάδα. Πέρυσι τα πήγε πολύ καλά. Φέτος άλλαξαν αρκετά, αλλά διατηρήθηκαν και αρκετά στοιχεία από περασμένη χρονιά και κομμάτια. Ακόμα, βέβαια, δεν είμαστε ομάδα. Θέλουμε δουλειά σε αυτό το κομμάτι. Έτσι το βλέπω εγώ. Σίγουρα αυτοί που είναι εκεί ξέρουν ακόμα καλύτερα”.

– Παρακολούθησες από κοντά το δεύτερο παιχνίδι με την Μόλντε. Στεναχωρήθηκες και εσύ… 
“Πολύ… Μεγάλη αδικία. Η ομάδα πέτυχε κάτι πολύ δύσκολο με την ισοφάριση του σκορ της Νορβηγίας. Μπήκε δυνατά, όπως τη θέλει ο κόσμος, που βοήθησε σημαντικά μέχρι το τελευταίο λεπτό. Αλλά ήταν ατυχία με το γκολ που δέχθηκε. Έπρεπε να περάσει ο ΑΡΗΣ. Η ζημιά έγινε στο πρώτο παιχνίδι. Και πραγματικά δεν μπορώ να το καταλάβω. Η Μόλντε δεν είναι καλή ομάδα. Μέχρι και η Α.Ε.Λ. Λεμεσού πιστεύω είναι καλύτερη από τους Νορβηγούς. Κρίμα… “

– Σε κάνει αισιόδοξο αυτή η ομάδα που είδαμε χθες ενόψει πρωταθλήματος; 
“Όχι, δεν μπορώ να το πω αυτό, διότι η Μόλντε δεν είναι κριτήριο. Στην Ελλάδα έχουμε καλύτερες ομάδες. Χθες έπαιξε ρόλο ο ενθουσιασμός, το κλίμα. Είναι αλλιώς στο πρωτάθλημα. Πολύ τρέξιμο πολύ δύναμη. Χρειαζόμαστε ακόμα πολύ δουλειά και μεταγραφές. Δεν μου αρέσει που η ομάδα παίζει με πολλές ψηλές μπαλιές. Πρέπει να έχουμε τη μπάλα χαμηλά και να “χτίζουμε” από πίσω. Αυτό μπορεί να το κάνει ο Φραν Βέλεθ και η απουσία του φάνηκε προχθές. Με αυτό το υλικό ο ΑΡΗΣ μπορεί να παίξει πολύ καλύτερα”.

– Άρα για να το συνεχίσω, τι πρέπει να κάνει ο ΑΡΗΣ και πως θα φτάσει ξανά σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης;
“Μια ομάδα δεν γίνεται σ’ ένα βραδύ ή έναν χρόνο. Χρειάζεται δουλειά και να γνωρίζεις τι ακριβώς θέλεις. Δεν χρειάζεται να δαπανήσεις πολλά λεφτά. Μπορείς και με λιγότερα χρήματα να βρεις πολύ καλούς ποδοσφαιριστές. Το θέμα είναι να ψάχνεις, να βρίσκεις παίκτες και να τους φέρνεις εδώ. Παίκτες με προσωπικότητα επίσης. Να τιμούν τα χρήματα που παίρνουν και να σέβονται την ομάδα. Παίκτες που θα αντιλαμβάνονται το μεγαλείο της. Όπως κάναμε εμείς κάποτε. Θέλει πρόγραμμα και σωστό προγραμματισμό. Φέρνεις έναν παίκτη. Να δούμε τι μπορεί να μας δώσει, αν ταιριάζει, τι τραυματισμούς έχει. Όχι να βλέπουμε έναν παίκτη και απλά να τον φέρνουμε. Άμυνα, πρέσινγκ, φάσεις. Αυτά θέλει ο κόσμος. Να τον συναρπάζει η ομάδα. Κάποτε είχαμε τον Νάτσο, τον Ναφτί, τον Ρονάλντο Γκιάρο. Παίκτες με προσωπικότητα. Τώρα βλέπω κάποιους έρχονται και… περπατούν. Δεν γίνεται αυτό”.

“Τα σύγχρονα μπακ”

– Επειδή από πέρυσι γίνεται πολύ κουβέντα για το δεξί άκρο της άμυνας, πως βλέπεις τον Σούντγκρεν;
“Δεν μπορώ να πω πολλά. Σίγουρα με την Μόλντε ήταν πολύ καλός, αλλά δεν έχει προλάβει να μας δείξει αρκετά. Θα τον δω στα επόμενα παιχνίδια. Άμα μ’ αρέσει, εννοείται θα το πω. Αυτό πάει ανάλογα με το τι θέλει η ομάδα και το πλάνο της. Ο Κούπερ, για παράδειγμα, πολλές φορές μου έλεγε να μην πάω μπροστά. Άλλες φορές το αντίθετο. Είναι ανάλογα με το ματς”.

– Γενικά ο σύγχρονος μπακ, τι χαρακτηριστικά πρέπει να διαθέτει;
“Οι μπακ σήμερα μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Να ξεκινούν φάσεις. Να ανοίξουν χώρους, να δώσουν το απρόβλεπτο στην επίθεση. Ο Ολυμπιακός για παράδειγμα έχει πάντα τέτοια μπακ. Δες τον Ελαμπνεταλουι ή ο Μάτος. Έτσι είναι τα σύγχρονα μπακ. Πρέπει να έχουν και το ένας εναντίον ενός”.

“Έκανα πολλές βλακείες ως παίκτης”

– Έχεις δύο θητείες στον ΑΡΗ. Τι κρατάς και για τι μετανιώνεις;
“Κοίτα τη δεύτερη φορά που ήρθα ήταν περισσότερο για να βοηθήσω μέσα στα αποδυτήρια. Ήταν δύσκολα χρόνια για την ομάδα. Μιλούσα στα παιδιά, προσπαθούσα να τους εμψυχώσω. Αυτό μου έφτανε”.

– Στην πρώτη σου θητεία;
“Έκανα πολλές βλακείες. Ήμουν πιο νέος τότε. Πολλές φορές μετά προπόνηση ήμουν έξω ή στην παραλία. Το παραδέχομαι. Αλλά όποτε έπαιζα προσπαθούσα να τα δώσω όλα. Έκανα πολύ προπόνηση. Ποτέ δεν ήμουν τραυματίας, μόνο μια φορά νομίζω. Ο κόσμος μου έλεγε να σταματήσω να βγαίνω. Και είχε δίκιο. Αλλά την Κυριακή πάντα στο γήπεδο ήμουν εκεί και τα έδινα όλα. Ο Κούπερ μια φορά με άφησε εκτός επειδή έβγαινα πολύ. Και σταμάτησα να το κάνω. Μετά παντρεύτηκα, έκανα οικογένεια και αυτό με βοήθησε πολύ. Θα περάσει από πολλές φάσεις ένας ποδοσφαιριστής. Και θα κάνει και τα λάθη του”.

Προτεινόμενα Άρθρα