Εγκλωβισμένος ανάμεσα στον ευσεβή πόθο και τη (σκληρή) πραγματικότητα

από Αντώνης Γκάτζιος

Ο ΑΡΗΣ ξεκίνησε πολύ καθυστερημένα τις όποιες προσπάθειες για την άρση των ban της ΦΙΜΠΑ. Ίσως να μην τις άρχιζε καν αν αυτό δεν ήταν προϋπόθεση για να αναλάβει ο Σούλης Μαρκόπουλος.

Εδώ και καιρό έχει διαφανεί ότι η ομάδα έτσι θα πορευτεί την επόμενη σεζόν (κάτι που το AllaABoutARIS επισήμανε από πολύ νωρίς), όμως δε σημειώθηκε κάποια εξέλιξη αναφορικά με το σχεδιασμό του ρόστερ. Ούτε στους περιορισμένους ξένους που μπορεί να πάρει ο ΑΡΗΣ, ούτε στους Έλληνες παίκτες. Ο κόουτς του ΑΡΗ μελετά λίστες με αλλοδαπούς παίκτες… ελεύθερων μεταγραφών, όμως κάθε μέρα που περνά, καταλαβαίνει ότι μόνο με ένα θαύμα, ήτοι μία εισροή ενός μεγάλου ποσού «αύριο το πρωί» στα ταμεία της ΚΑΕ, θα αλλάξουν τα δεδομένα.

«Παραδοχή» των ban

Αυτήν τη στιγμή ο ΑΡΗΣ είναι εγκλωβισμένος ανάμεσα στον ευσεβή πόθο (της λύσης των ban) και τη σκληρή πραγματικότητα (της διατήρησής τους). Λόγω του ότι η ΚΑΕ έκανε κάποιες επαφές για τα ban, κυρίως με τον Βίκτορ Σανικίτζε (χωρίς να έχει γίνει πρόταση), δεν έχει προχωρήσει κάτι με τους Γκάρι Μαγκί και Ραμόν Χάρις. Αν ο ΑΡΗΣ επιχειρούσε άμεσες συμφωνίες μαζί τους (για τα οφειλόμενα και μείωση αποδοχών για την επόμενη σεζόν), θα ήταν σαν να παραδεχόταν ότι «με ban πάμε», κάτι που ίσως να διαδραμάτιζε εξελίξεις στη συμφωνία με τον Μαρκόπουλο.

Έτσι, σχεδόν ένα μήνα μετά την ενεργοποίηση των συμβολαίων τους για τη νέα σεζόν, οι δύο Αμερικανοί παραμένουν σταντ μπάι και θα συνεχίσουν να το κάνουν, αν δε βρουν κάποαι εξαιρετική πρόταση, έχοντας την ασφάλεια του συμβολαίου τους με τον ΑΡΗ. Είναι ακόμα άγνωστο, έως αμφίβολο, αν θα δεχτούν αναπροσαρμογή με τα ίδια ή λιγότερα χρήματα που έπαιρναν πέρυσι, ενώ υπάρχουν και δύο μήνες που τους οφείλονται από φέτος.

Συνεπώς; Αδιέξοδο. Και αν για τους ψηλούς μπορεί να γίνει μία επαφή με εντός ορίων ΦΙΜΠΑ, πλην ακριβούς (περί τις 100.000 δολάρια ή παραπάνω) παίκτες όπως ο Αντουέιν Ουίγκινς ή ο Τόνι Μέιερ, στους περιφερειακούς δεν υπάρχει… λέπι στην αγορά.

Η πίεση και οι Έλληνες

Πρόοδος δεν υπάρχει ούτε με τους Έλληνες παίκτες. Ο Σουλης Μαρκόπουλος ζήτησε να… κινηθεί κάτι επιτέλους, και σ’ αυτό το πλαίσιο υπάρχει μία, θεωρητική την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για τον Θόδωρο Ζάρα (με πολλά «αν», και λόγω των οφειλών), η πρώτη “ανεπίσημη” κρούση προς τον οποίο, πριν ένα μήνα, δε συζητήθηκε καν…

Στην περίπτωση του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου ο ΑΡΗΣ καταλαβαίνει τον πιο έντονο ανταγωνισμό που υπάρχει φέτος, αφού ενδιαφέρον έχουν δείξει αρκετές ομάδες, με πρώτη την ΑΕΚ, ενώ δεν πρέπει να λησμονείται ότι  εκκρεμεί η υπόθεση του Λευτέρη Μποχωρίδη, ο οποίος πλέον είναι ελεύθερος.

Όπως έχουμε αναφέρει, υπάρχουν περιπτώσεις παικτών τους οποίους πλησίασε ο ΑΡΗΣ αλλά δεν υπήρξε καμία σύγκλιση στο οικονομικό κομμάτι. Και όσο υπάρχουν ομάδες που προσφέρουν αρκετά, για τα δεδομένα της εποχής, χρήματα (Ήφαιστος, Περιστέρι, Ιωνικός, Ηρακλής, Κολοσσός, ενώ στο παιχνίδι μπήκε και το Λαύριο), τόσο πιο δύσκολη γίνεται η στελέχωση του ρόστερ της ομάδας με Έλληνες παίκτες που να μπορούν, λόγω έλλειψης ξένων, να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο αγωνιστικό κομμάτι.

Προτεινόμενα Άρθρα