Οι (αναμενόμενες) δυσκολίες με τους ξένους και το περσινό λάθος

από Αντώνης Γκάτζιος

Είναι ένα θέμα που έχει αναλυθεί εκτενώς, όμως τώρα που το βιώνει ο ΑΡΗΣ, έχοντας ξεκινήσει τις σχετικές επαφές, γίνεται ακόμα πιο κατανοητό: Το αδιέξοδο αναφορικά με τους ξένους παίκτες είναι μεγάλο και «φρενάρει» τις ελπίδες για τη δημιουργία μιας ομάδας που δε θα αντιμετωπίσει προβλήματα.

Το AllAboutARIS ανέλυσε χθες τις δυσκολίες στην υπόθεση των γκαρντ, όμως γενικώς η κατάσταση δεν είναι καλή. Στους ψηλούς μπορεί να υπάρχουν περισσότερες λύσεις, αριθμητικά, όμως μία πρώτη «έρευνα» ανέδειξε τις δυσκολίες.

Τα ονόματα των παικτών που μπορεί να πάρει ο ΑΡΗΣ είναι συγκεκριμένα. Ήδη έχουν γίνει επαφές, όμως παρατηρήθηκε οικονομική διαφορά. Εύλογο, για αρκετούς λόγους, που έχουν αναφερθεί απ’ αυτήν τη γωνιά. Ο κυριότερος; Οι παίκτες γνωρίζουν ότι ο ΑΡΗΣ δεν έχει άλλες λύσεις και ζητούν το… κατιτίς παραπάνω, ειδικά αυτήν την εποχή, που έχουν χρόνο για να βρουν ομάδα. Ποσά που οι «κιτρινόμαυροι» δεν μπορούν να διαθέσουν.

Πλήρωσε παραπάνω

Θα αναρωτηθεί κάποιος «πέρυσι, με τα ίδια δεδομένα, πώς ο ΑΡΗΣ πήρε έξι ξένους;». Η απάντηση είναι απλή, όσο ωμή κι αν φαίνεται: Τους έδωσε περισσότερα χρήματα απ’ αυτά που θα έβρισκαν σε άλλες ομάδες. Θέλετε παραδείγματα; Ο Μάικλ Κάιζερ πήρε τρεις με τέσσερις φορές πάνω από τα χρήματα που λάμβανε στην Κύμη. Ο Λάκι Τζόουνς πήρε 20.000 δολάρια περισσότερα απ’ αυτά που του πρόσφερε ο ΠΑΟΚ. Και ούτω καθεξής.

Πώς εξηγείται αυτό; Από τη μία, η ανάγκη να κλείσουν οι παίκτες, αφού οι λύσεις ήταν και πέρυσι λίγες. Από την άλλη, πέρυσι, τέτοια εποχή, υπήρχαν χρήματα, αλλά και η προσδοκία των εσόδων από χορηγίες, εισιτήρια κτλ. Αυτός ήταν ο λόγος που, ενώ αρχικά το αγωνιστικό μπάτζετ δε θα ξεπερνούσε τα 350-400.000 ευρώ, ανέβηκε στα 550.000.

Απόφαση που οδήγησε σε οικονομικό αδιέξοδο

Η απόφαση αυτή βέβαια οδήγησε σε οικονομικό αδιέξοδο, αφού για να πληρωθεί η ομάδα της τρέχουσας σεζόν (με την εφορία το ποσό πλησίαζε το εκατομμύριο), έμειναν πίσω οι υποχρεώσεις προς τους πιστωτές, αλλά και οι οφειλές προηγούμενων χρόνων προς νυν μέλη της ομάδας.

Το τελευταίο επηρεάζει και το νυν σχεδιασμό. Πώς να κρατήσεις τον Λευτέρη Μποχωρίδη, για παράδειγμα, όταν του έχεις κόψει ήδη χρήματα από το 2017-18, αλλά δεν του καταβάλεις τις δόσεις; Άλλο παράδειγμα, η αποχώρηση του Σάββα Καμπερίδη, αλλά κι άλλες που έρχονται…

Φέτος, τα περσινά χρήματα δεν υπάρχουν. Προσδοκίες για έσοδα υπάρχουν, αλλά σε καμία περίπτωση στα επίπεδα του περσινού «ενθουσιασμού». Τόσο η κατάσταση στο ελληνικό μπάσκετ, όσο και η αβεβαιότητα στον ΑΡΗ, δεν αφήνουν περιθώρια για σιγουριά υψηλών εσόδων.  

Τα ονόματα των «ψηλών» και ο Μαρκόπουλος

Επιστρέφοντας στους ξένους, τα ονόματα που κυριαρχούν στο μπλοκάκι του ΑΡΗ αυτήν τη στιγμή είναι του Τζαμάλ Νίξον, του Αντουέιν Ουίγκινς, του Μίλαν Μιλόσεβιτς, του Τράβις Ντάνιελς και του Τόνι Μέγιερ. Με τους περισσότερους έγινε ήδη μία επαφή, όμως σε πρώτη φάση η διαφορά είναι σημαντική. Αυτός είναι και ο λόγος που μένει ανοιχτό ένα «παράθυρο» για την παραμονή των Γκάρι Μαγκί, Ραμόν Χάρις (κυρίως του πρώτου), θέμα στο οποίο πάντως δε σημειώθηκαν εξελίξεις.

Ο Σούλης Μαρκόπουλος, τώρα που βιώνει την κατάσταση, κατανοεί ότι είναι πολύ δύσκολο να χτιστεί μία ανταγωνιστική ομάδα με δεδομένα τα ban από τη ΦΙΜΠΑ. Κι αυτό ενισχύει τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι στη συζήτηση που είχε κάνει με τον Δημήτρη Γουλιέλμο, είχε πάρει τη διαβεβαίωση ότι θα αρθούν οι τιμωρίες από την Παγκόσμια Ομοσπονδία.

Προτεινόμενα Άρθρα