Αργεντινή-Βραζιλία: Απόψε η "μητέρα των μαχών" για το Copa America (vids)

από AllAboutARIS

Τα φώτα απόψε θα είναι στραμμένα στο στάδιο Μινειράο εκεί όπου θα τελεστεί η "μητέρα των μαχών" σε επίπεδο Εθνικών ομάδων με την νίκη να αποτελεί μονόδρομο και για τους δύο, όχι μόνο για αγωνιστικούς λόγους. Το Βραζιλία-Αργεντινή είναι κάτι παραπάνω από ένα ντέρμπι

Το “Μινεϊράο” του Μπέλο Οριζόντε (03:30 ώρα Ελλάδας) δεν θα… πέφτει καρφίτσα. Το παιχνίδι είναι sold out εδώ και ημέρες, σχεδόν από την ώρα που έγινε γνωστό ότι η “μπιανκοσελέστε” θα είναι η αντίπαλος της “σελεσάο” στους ημιτελικούς της διοργάνωσης. Οι 60.000 θεατές στο γήπεδο και οι εκατομμύρια άλλοι άνθρωποι που θα παρακολουθήσουν την αναμέτρηση από την τηλεόραση περιμένουν να δουν μια ματσάρα αντάξια της βαριάς ποδοσφαιρικής ιστορίας των δύο χωρών.

Τον περασμένο Οκτώβριο είχαν τεθεί ξανά αντιμέτωπες σε φιλικό παιχνίδι και οι Βραζιλιάνοι είχαν νικήσει με 1-0 με γκολ του Μιράντα στις καθυστερήσεις. Ωστόσο, σε Κόπα Αμέρικα οι δρόμοι τους συναντιούνται ξανά μετά από δώδεκα χρόνια και μάλιστα είναι η πρώτη φορά που το μεταξύ τους παιχνίδι σε αυτή τη διοργάνωση δεν είναι σε τελικό.

Για τους λάτρεις των αριθμών, η Βραζιλία υπερτερεί καθώς σε συνολικά 109 παιχνίδια έχει 45 νίκες. Η Αργεντινή έχει επικρατήσει 39 φορές, ενώ 25 παιχνίδια έληξαν ισόπαλα. Ο Πελέ είναι ο ποδοσφαιριστής που έχει σημειώσει τα περισσότερα γκολ σε παιχνίδια Βραζιλία – Αργεντινή, με οκτώ σε 14 αναμετρήσεις (το πρώτο, μάλιστα, στα 16 του το 1957), ενώ ο σπουδαίος Βραζιλιάνος και ο Λιονέλ Μέσι είναι οι μοναδικοί που έχουν σκοράρει χατ τρικ στα παιχνίδια μεταξύ των δύο χωρών.

Στη Βραζιλία και στην Αργεντινή το ποδόσφαιρο είναι θρησκεία, ο Πελέ και ο Μαραντόνα οι θεοί τους. Μια “αιώνια” αντιπαλότητα ανάμεσα σε δύο ποδοσφαιρικούς γίγαντες και ιστορίες που έχουν γραφτει από την πρώτη μεταξύ τους αναμέτρηση το πολύ μακρινό 1914 με την “αλμπισελέστε” να νικά με 3-0. Eίναι η αλεγκρία, το “jogo bonito” κόντρα στην “αλητεία”. Με φανατικούς υποστηρικτές, με τους δικούς της πιστούς η κάθε θρησκεία.

Η αλήθεια είναι πως μέχρι την εμφάνιση του Πελέ στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα η Βραζιλία δεν είχε καταφέρει να πετύχει κάτι αξιόλογο και ήταν στη… σκιά τόσο της Αργεντινής όσο και της Ουρουγουάης. Και με τον Πελέ πήρε τρία Μουντιάλ σε δώδεκα χρόνων.

Η μάχη του Ροσάριο
Αν υπάρχει μια μονομαχία που έχει μείνει στην ποδοσφαιρική ιστορία είναι εκείνη της 14ης ιουνίου 1978 στο Ροσάριο για τη φάση των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ένα παιχνίδι που ακόμα μνημονεύεται για τα πολύ σκληρά ως αντιαθλητικά μαρκαρίσματα, που έληξε χωρίς γκολ. Αργεντινή και Βραζιλία πήγαν στο τρίτο παιχνίδι αυτής της φάσης με τρεις βαθμούς έκαστη και με μόνο μια ομάδα από τον όμιλο να προκρίνεται. Η Βραζιλία με νίκη κόντρα στην Πολωνία είχε τον πρώτο λόγο για την πρόκριση λόγω των γκολ. Τελικά η «σελεσάο» επικράτησε με 3-1, αλλά η αναμέτρηση της Αργεντινής με το Περού έχει προγραμματιστεί να γίνει δυόμιση ώρες αργότερα με την “αλμπισελέστε” να ξέρει ότι πρέπει να νικήσει με έξι γκολ διαφορά. Τελικά η Αργεντινή νίκησε με 6-0 το Περού και προκρίθηκε στον τελικό… Οι φήμες για την “επιρροή” που άσκησε τους Περουβιανούς η χούντα του Βιδέλα φτάνουν μέχρι σήμερα…

Το σκάνδαλο με το “άγιο νερό”
Στις 24 ιουνίου 1990 Βραζιλία και Αργεντινή τέθηκαν για τελευταία φορά αντιμέτωπες σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ήταν για τη φάση των “16” της διοργάνωσης που έγινε στην Ιταλία με τη “μπιανκοσελέστε” να παίρνει τη νίκη με ένα γκολ του Κλαούντιο Κανίγια στο 8ο λεπτό μετά από ασίστ του Ντιέγο Μαραντόνα. Ο Βραζιλιάνος αμυντικός Μπράνκο κατηγόρησε το τεχνικό επιτελείο της Αργεντινής ότι του έδωσε μπουκαλάκι με νερό το οποίο περιείχε ηρεμιστικά. Χρόνια αργότερα ο Μαραντόνα το παραδέχθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή, ωστόσο ο τότε τεχνικός της Αργεντινής, Κάρλος Μπιλάρντο και το επιτελείο του το αρνούνται ακόμη μέχρι και σήμερα.

KααααααKαααααα!!!
Σε φιλικό που έγινε το 2006 στο “Γουέμπλεϊ” ο Κακά πέτυχε ένα από τα πιο όμορφα γκολ που έχουν σημειωθεί σε παιχνίδια Βραζιλία – Αργεντινή. Ο Βραζιλιάνος σταρ πήρε τη μπάλα έξω από την περιοχή της “σελεσάο”, κι αφού ο Μέσι είχε κάνει λάθος κοντρόλ, και μετά από κούρσα πενήντα μέτρων έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα.

Το clasico των αποβολών
Πέντε αποβολές είχε το μεταξύ τους παιχνίδι για το Κόπα Αμέρικα του 1991 στο Σαντιάγο της Χιλής. Η Αργεντινή νίκησε με 3-2. Κανίγια και Μαζίνιο έκαναν… μανούρα στο πρώτο ημίχρονο και αντίκρισαν την κόκκινη κάρτα, στο δεύτερο ημίχρονο αποβλήθηκαν οι Ενρίκε και Μάρσιο Σάντος και μετά ο Καρέκα, λίγα λεπτά μετά την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο ως αλλαγή.

Πηγή: sdna.gr

Προτεινόμενα Άρθρα