Οι ξένοι παίκτες και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για τον ΑΡΗ

από Αντώνης Γκάτζιος

Η εβδομάδα που έρχεται, μεταξύ των πολλών ανοιχτών ζητημάτων, είναι κρίσιμη για το θέμα των ξένων παικτών του ΑΡΗ, ο οποίος μέχρι την επόμενη Κυριακή πρέπει να ξεκαθαρίσει την κατάσταση.

Αν η ΚΑΕ δεν καταθέσει μέχρι τις 30 Ιουνίου τα ποσά που απαιτούνται για τα «kick out», ενεργοποιούνται τα συμβόλαια των Μπελ, Μαγκί, Κάιζερ, Τζόουνς και Χάρις για την επόμενη σεζόν. Βέβαια, για να καταθέσει τα «kick out», πρέπει να τους εξοφλήσει τους δύο μήνες που τους οφείλει από τη φετινή αγωνιστική περίοδο. Εφόσον δε γίνει αυτό, η ομάδα χάνει όλα τα δικαιώματά της πάνω στους παίκτες και όλες οι επιλογές είναι στα χέρια των τελευταίων. Ποια είναι τα ενδεχόμενα;

1) Με τα νέα συμβόλαιο σε ισχύ, τα οποία προβλέπουν αύξηση μέχρι 20% για όλους, οι ξένοι παίκτες, εφόσον δε βρουν κάποια άλλη ομάδα, δίνουν κανονικά το «παρών» στις υποχρεώσεις του ΑΡΗ.

2) Εφόσον βρουν άλλη ομάδα για να συνεχίσουν την καριέρα τους, οι παίκτες μπορούν να καταθέσουν προσφυγή για τους δύο μήνες που τους οφείλονται, καταγγέλλοντας τη νέα σύμβαση με τον ΑΡΗ, ώστε να μείνουν ελεύθεροι.

3) Υπάρχει και το χειρότερο σενάριο για τον ΑΡΗ: Να ενεργοποιηθούν τα συμβόλαια και οι παίκτες να προσφύγουν στη ΦΙΜΠΑ, διεκδικώντας όλο το ποσό του δεύτερου χρόνου. Σε περίπτωση που γίνει αυτό και στην πορεία βρουν ομάδα, η Παγκόσμια Ομοσπονδία θα επιδικάσει στους παίκτες τη διαφορά του ποσού μεταξύ των δύο συμβολαίων. Για παράδειγμα, ο Λάκι Τζόουνς έχει συμβόλαιο 100.000 δολαρίων με τον ΑΡΗ για την επόμενη σεζόν. Αν καταθέσει προσφυγή (την οποία θα κερδίσει) και βρει ομάδα με 50.000 δολάρια, η ΚΑΕ ΑΡΗΣ πρέπει να του δώσει τη διαφορά των 50.000 για το δεύτερο χρόνο.

Καμία υποχρέωση για “buy out”, χωρίς εξόφληση

Αν δε γίνει κάτι, λοιπόν, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, η «μπάλα» είναι στα χέρια τα των Αμερικανών παικτών. Στο συμβόλαιό τους προβλέπεται ότι αν μετά τις 30 Ιουνίου βρουν άλλη ομάδα, πρέπει να καταθέσουν ένα «buy out» στον ΑΡΗ. Κάτι, όμως, που δεν έχουν υποχρέωση να κάνουν αν δεν εξοφληθούν τους δύο μήνες που τους οφείλονται από τη φετινή σεζόν.

Μέχρι τώρα η ΚΑΕ δεν έχει κάνει κάποια επαφή με τους παίκτες, οι οποίοι έχουν το χρόνο για να δουν τι θα πράξουν, αναλόγως και με το ενδιαφέρον που θα υπάρξει γι’ αυτούς από την αγορά.

Τα απευκταία σενάρια

Το βέβαιο είναι ότι η αδράνεια που παρατηρείται, μπορεί να «φορτώσει» τον ΑΡΗ είτε με δυσβάσταχτα συμβόλαια για την επόμενη σεζόν, είτε με προσφυγές. Σενάρια που αμφότερα είναι απευκταία. Στην πρώτη περίπτωση, ένα παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό: Τζόουνς, Μαγκί και Κάιζερ έχουν συνολικές απολαβές 270.000 δολαρίων για την προσεχή αγωνιστική περίοδο…

Η περίπτωση Μπελ

Η περίπτωση του Γκάρι Μπελ διαφέρει από αυτές των συμπατριωτών του. Κι αυτό επειδή ο Αμερικανός γκαρντ έχει λαμβάνειν σημαντικό ποσό και από τη σεζόν 2017-18, οπότε τα χρήματα που μπορεί να διεκδικήσει είναι σαφώς περισσότερα.

Βέβαια, σ’ όλα αυτά πρέπει να ληφθεί υπόψιν και το «θέλω» των παικτών. Οι περισσότεροι δεν επιθυμούν και οι ίδιοι να συνεχίσουν στην ομάδα, όμως την ίδια ώρα δε θα παραιτηθούν από τα δικαιώματα που τους προσφέρει, μέχρι στιγμής, απλόχερα ο ΑΡΗΣ για να εξασφαλιστούν.

Προτεινόμενα Άρθρα