Με τον Γκάλη, τον Γιαννάκη, τον Φιλίππου και τα’ άλλα παιδιά… (vid)

από Αντώνης Γκάτζιος

Ήταν 14 Ιουνίου του 1987, όταν ο Νίκος Γκάλης και ο Παναγιώτης Γιαννάκης οδηγούσαν την Εθνική Ομάδα μπάσκετ σε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις όλων των εποχών του αθλητισμού: Την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ 1987.

Το καλύτερο δίδυμο της Ευρώπης και οι συμπαίκτες τους κέρδιζαν την πανίσχυρη Σοβιετική Ένωση με 103-101 στην παράταση και η Ελλάδα έβγαινε στους δρόμους για να πανηγυρίσει αυτήν την απίστευτη επιτυχία. Μετά τις βολές του Αργύρη Καμπούρη και το άστοχο σουτ του Γιοβάισα, ξεκίνησε μία γιορτή που κράτησε μέρες.

Ο μεγαλύτερος Έλληνας αθλητής όλων των εποχών σάρωσε τα πάντα στο διάβα του. Ο Νίκος Γκάλης πέτυχε 40 πόντους στον τελικό, ενώ αναδείχτηκε MVP και πρώτης σκόρερ της διοργάνωσης. Δίπλα του ο «Δράκος», με την απαράμιλλη άμυνά του, την ιδανική οργάνωση του παιχνιδιού, αλλά και τους πόντους του, όταν το χρειαζόταν η ομάδα.

Ήταν το διάστημα που ο ΑΡΗΣ είχε ήδη χτίσει την Αυτοκρατορία του, βασισμένος στο εκπληκτικό δίδυμο του «Γκάνγκστερ» με τον «Δράκο». Θα ακολουθούσαν κι άλλες επιτυχίες της Εθνικής, όπως φυσικά και του ΑΡΗ, στον οποίο «ανήκε» το 1/3 της «χρυσής» Εθνικής του 1987 (Νίκος Φιλίππου, Μιχάλης Ρωμανίδης οι άλλοι δύο εκπρόσωποί του).  

ΕΛΛΑΔΑ (Κώστας Πολίτης): Γκάλης 40 (1), Γιαννάκης 10 (2), Καμπούρης 10, Χριστοδούλου 10 (2), Φασούλας 12, Ανδρίτσος 10, Ιωάννου 8 (1), Ρωμανίδης 3, Φιλίππου.

ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ (Αλεξάντερ Γκομέλσκι): Βάλτερς 23 (4), Μαρτσουλιόνις 16, Χομίτσιους 10, Τσατσένκο 14, Γιοβάισα 17 (4), Βολκόφ 4, Ταρακάνοφ 5, Γκομπόροφ 4, Τιχονένκο, Μπαμπένκο, Παγκράσκιν 8.

Προτεινόμενα Άρθρα