Τότεναμ – Λίβερπουλ: Ο δρόμος προς τον τελικό γράφτηκε από… μαγκιά και μπάλα! (vids)

από AllAboutARIS

Το βράδυ του Σαββάτου, το ποδόσφαιρο αποθεώνει τους θεματοφύλακες του. Τότεναμ και Λίβερπουλ, Μαουρίσιο Ποτσετίνο και Γιούργκεν Κλοπ, 320 συνολικά βαθμοί Premier League τις τελευταίες δύο σεζόν, όλα στο… πιάτο κάθε ποδοσφαιρόφιλου σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες κόντρες στην ιστορία των τελικών.

O δρόμος των δύο αγγλικών συλλόγων προς τη Μαδρίτη όχι απλώς δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά θα έλεγε κανείς πως εκείνος που τον έστρωσε επέλεξε μόνο τα αγκάθια. Ανάμεσα από πολλά τέτοια όφειλαν να περάσουν τόσο Τότεναμ όσο και Λίβερπουλ, κουβαλώντας ταυτόχρονα και το βάρος της Premier League, ιδίως η δεύτερη.

Με περίσσεια ποδοσφαιρική… μαγκιά, ωστόσο, αμφότεροι απέδειξαν πως όλα είναι δυνατά και διαφήμισαν το άθλημα σε όλες τις άκρες του πλανήτη. 

Τότεναμ: Δοκάρι και μέσα, δοκάρι και έξω…

Μιλώντας για τους Λονδρέζους, αξίζει να ξεκινήσουμε από τις βάσεις που τέθηκαν: δυο καλοκαίρια πριν, ο Μαουρίσιο Ποτσετίνο έδινε 121.5εκ.€ για προσθήκες, φέρνοντας στην πρωτεύουσα της Αγγλίας παίκτες όπως ο Λούκας Μόουρα, o Ντάβινσον Σάντσες, ο Σερζ Αουριέρ και ο Φερνάντο Γιορέντε. Μάλιστα, οι πωλήσεις παικτών ισορρόπησαν τα πράγματα, με την Τότεναμ να ξοδεύει μόλις 17.8εκ€ καθαρά.

Η τρίτη θέση στο πρωτάθλημα της δίνει τότε ένα εισιτήριο για το Champions League και της επόμενης χρονιάς, όμως αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως δεν βγάζει από τα ταμεία της ούτε μισή λίρα για προσθήκες. Και γιατί να το κάνει άλλωστε; Ο Ποτσετίνο έφτιαχνε την ομάδα του ήδη από πέρυσι.

Μπαίνοντας στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας, λοιπόν, η Τότεναμ βρίσκεται στους ομίλους αντιμέτωπη με την Μπαρτσελόνα, την Ίντερ και την Αϊντχόβεν, καταφέρνοντας να δυσκολέψει την κατάσταση και να προκριθεί… οριακά. 

Ο πρώτος γύρος των Λονδρέζων είναι εφιαλτικός, αφού αν η ήττα από την Μπαρτσελόνα θεωρούνταν λίγο-πολύ εντός του προγράμματος (όχι πάντως με σκορ 2-4), η ήττα στο Μιλάνο όπως και η ισοπαλία στην Ολλανδία ήταν σίγουρα εκτός. Μάλιστα, οι μεν Ιταλοί κάνουν ανατροπή (2-1) στα τελευταία λεπτά, ενώ οι Ολλανδοί ισοφαρίζουν στο 87′, με τον Γιορίς να αντικρίζει την κόκκινη κάρτα σε εκείνη την αναμέτρηση και να τίθεται εκτός για την επόμενη.

Δοκάρι και έξω στον πρώτο γύρο, δοκάρι και… μέσα στον δεύτερο, όμως, αφού η τύχη στρέφεται πια με το μέρος της Τότεναμ. Λίγο πριν από νέα (και πλέον καταδικαστική) ισοπαλία με την Αϊντχόβεν στο Λονδίνο, ο Χάρι Κέιν λύνει τον γόρδιο δεσμό και με γκολ στο 90′ χαρίζει τους τρεις βαθμούς στην ομάδα του. Τρεις εβδομάδες μετά, είναι η σειρά του Κρίστιαν Έρικσεν να κάνει το ίδιο κόντρα στην Ίντερ, σημειώνοντας το 1-0 στο 80ό λεπτό!

Και μπαίνουμε στην τελευταία αγωνιστική, που βρίσκει την Μπαρτσελόνα με εξασφαλισμένη την πρώτη θέση, την Ίντερ να οφείλει να πράξει το καθήκον της απέναντι στην Αϊντχόβεν για να ελπίζει σε πρόκριση και την Τότεναμ, ισόβαθμη με τους Ιταλούς, να κρατά μεν την τύχη στα χέρια της (υπερτερεί στην ισοβαθμία), αλλά η τύχη της να μην είναι τίποτε άλλο από το… διπλό στο Καμπ Νου!

Ε λοιπόν, αυτός ο όμιλος δεν θα μπορούσε να “κλείσει” δίχως σασπένς! Η Ίντερ ισοφαρίζει την Αϊντχόβεν στο δεύτερο ημίχρονο και, με την Μπαρτσελόνα να προηγείται της Τότεναμ, έχει σκορ πρόκρισης! Έλα, όμως, που ο Λούκας Μόουρα μας δίνει μια γεύση από τα ημιτελικά αποφασίζει να αλλάξει την κατάσταση και, με γκολ στο 85ο λεπτό, στέλνει τους Λονδρέζους στους “16” της διοργάνωσης!

Εκεί, η ομάδα του Ποτσετίνο θα έχει το ευκολότερο διπλό παιχνίδι της στο φετινό Champions League, αφού συναντά την φουριόζα μεν Ντόρτμουντ, η οποία, όμως, βρίσκεται στο +5 από την Μπάγερν Μονάχου και… δυσκολεύεται να κοιτάζει άλλες διοργανώσεις.

Κυνικά, ψυχρά και αγγλικά, η Τότεναμ πληγώνει τους Βεστφαλούς με 3-0 στο Λονδίνο και 0-1 στη Γερμανία, με τον Μαουρίσιο Ποτσετίνο να καταθέτει τα διαπιστευτήρια του και να σταθεροποιεί το… brand name του ιδίου και της ομάδας του στον ευρωπαϊκό και όχι μόνο χάρτη.

Στους προημιτελικούς, έρχεται πια η ώρα της κρίσεως, που θα οδηγήσει την Τότεναμ από την παραπάνω σταθεροποίηση στο επόμενο βήμα, λίγο πιο κοντά στη διάκριση. Αντίπαλος η πανίσχυρη Μάντσεστερ Σίτι του πολυμήχανου Πεπ Γκουαρντιόλα και μοναδικό αβαντάζ των Λονδρέζων (αν είναι ικανό αυτό να δώσει πλεονέκτημα απέναντι στη φετινή Σίτι), το γεγονός πως οι “πολίτες” είχαν… συμπεθεριάσει με τη Λίβερπουλ στην κορυφή της Premier League.

Στο πρώτο ημίχρονο, ένα τάκλιν του Ντάνι Ρόουζ οδηγεί τον Μπγιορν Κάιπερς στο “κουτί” του VAR και ύστερα στην απόφαση να καταλογίσει πέναλτι για χέρι. Ο Ούγκο Γιορίς νικά, όμως, τον Κουν Αγκουέρο και στερεί από τη Σίτι το εκτός έδρας τέρμα. Οι “πολίτες”… απογοητεύονται και οι γηπεδούχοι αρχίζουν να ξεμυτίζουν προς την αντίπαλη περιοχή.

Τελικά, στο 78ο λεπτό, ο Σον θα γράψει το 1-0 με έξοχη ατομική προσπάθεια και δυνατό τελείωμα, βάζοντας “φωτιά” στο ζευγάρι ενόψει επαναληπτικού! Η νίκη, ωστόσο, ήταν πύρρειος, αφού είκοσι λεπτά πριν το γκολ, ο Ποτσετίνο είδε τον Χάρι Κέιν να αποχωρεί με χτύπημα στον αστράγαλο, τραυματισμός που του κοστίζει τη συνέχεια του πρωταθλήματος, ενδεχομένως και τη συμμετοχή του στον αποψινό τελικό.

Στον επαναληπτικό, η Σίτι βρίσκει το γρήγορο τέρμα, όμως πριν το δεκάλεπτο η Τότεναμ κάνει την ανατροπή με δύο γκολ του Σόν και πλέον χρειάζεται να δεχθεί άλλα τρία για να μείνει εκτός ημιτελικών. Καθόλου δύσκολη αποστολή για τους “πολίτες”, που κάνουν νέα ανατροπή πριν το εικοσάλεπτο (3-2) και σκοράρουν σχετικά νωρίς στο δεύτερο ημίχρονο το 4-2. 

Φτάνει τότε η στιγμή του Φερνάντο Γιορέντε, όμως, που σκοράρει ένα τέρμα που θα αποτελέσει στη συνέχεια θέμα συζήτησης σε όλα τα πάνελ, αφού όσοι το αμφισβήτησαν είδαν τον Τσακίρ να το κατοχυρώνει κανονικά βλέποντας το VAR. Το τελευταίο συμβουλεύεται, μάλιστα, ο Τούρκος διαιτητής και στο 93ο λεπτό (!), όταν ο Ραχίμ Στέρλινγκ βρίσκει δίχτυα και δίνει σκορ πρόκρισης στη Σίτι, με τη φάση να ξεκινά από offside, λόγος που οδηγεί στην ακύρωση του τέρματος και προσφέρει το έναυσμα για έξαλλους πανηγυρισμούς στο στρατόπεδο των φιλοξενούμενων.

 

Ο Μαουρίσιο Ποτσετίνο και οι παίκτες του βρίσκονται δύο αγώνες πριν την ιστορική πρώτη συμμετοχή τους στον τελικό του Champions League και όσοι πίστεψαν ότι η κλήρωση με τον Άγιαξ ήταν καλή, διαψεύδονται στη συνέχεια.

Ένας εξαιρετικός – πλην όμως τρωτός σε αρκετά σημεία – Αίαντας, συνεχίζει την αδιανόητη πορεία του στη διοργάνωση με διπλό στο Λονδίνο! Η οπισθοχώρηση στο δεύτερο ημίχρονο λόγω κούρασης δίνει τον χώρο στην Τότεναμ να ανεβεί, όμως οι γηπεδούχοι βρίσκονται σε πολύ κακή μέρα και όχι απλώς είναι άστοχοι, αλλά αδυνατούν και να απειλήσουν. Το παιχνίδι τελειώνει με 0-1.

Ξεγραμμένους τους είχαν σε κάθε γύρο και σε κάθε γκολ που δέχονταν, οπότε το παιχνίδι στο Άμστερνταμ αποτελεί ακόμη μια ευκαιρία να δει ο παγκόσμιος ποδοσφαιρικός πλανήτης πόσο εύκολα μπορεί αυτή η Τότεναμ να ξεπεράσει τα όρια της (αν έχει). Το 0-1 του πρώτου αγώνα γίνεται γρήγορα (συνολικό) 0-3, αφού ο Άγιαξ προηγείται με δύο τέρματα και η Τότεναμ μοιάζει να βρίσκεται ακόμα στο αεροπλάνο για Ολλανδία. Η κούραση, όμως, και ο ενθουσιασμός των γηπεδούχων, επιτρέπει στους Άγγλους – και ειδικά στον Λούκας Μόουρα – να αμφισβητήσουν τα προηγούμενα τρία μεταξύ τους ημίχρονα.

Ο Βραζιλιάνος επιθετικός θα κάνει ένα από τα ιστορικότερα χατ-τρικ από καταβολής Κυπέλλου Πρωταθλητριών, ξεκινώντας από το 55′ και τελειώνοντας στο 95:01, σουτάροντας στο 95:00, με τα πέντε λεπτά καθυστερήσεων να “σβήνουν” όπως και τα όνειρα του Άγιαξ. Η Τότεναμ είναι στον τελικό!

Λίβερπουλ: Τίποτε σαν το… Άνφιλντ

Με μια εμφατική “τεσσάρα” απέναντι στην Μπράιτον, ένα ηλιόλουστο, μαγιάτικο απόγευμα, η Λίβερπουλ κατακτά την τέταρτη θέση στο κλείσιμο της Premier League και το δικαίωμα απευθείας συμμετοχής στο Champions League της επόμενης σεζόν. Στη χρονιά που η κατάκτηση του πρωταθλήματος έχει τεθεί ως πρωταρχικός στόχος, η ευρωπαϊκή πορεία αποτελεί ένα ερωτηματικό: την θέλουν και αν ναι, πώς θα την αντέξουν;

Ο όμιλος με Παρί, Νάπολη και Ερυθρό Αστέρα ξεκινά με τρόπο… Λίβερπουλ: η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ βρίσκεται στο 2-2 με τους Παριζιάνους στο Άνφιλντ, παρά το γεγονός πως προηγήθηκε με 2-0 (!) και καταφέρνει στο τέλος, στο 93ο λεπτό, να πάρει τους “χρυσούς” τρεις βαθμούς με ένα σπουδαίο γκολ του Ρομπέρτο Φιρμίνο. Μάλιστα, ο Βραζιλιάνος άσος δεν ξεκίνησε τον αγώνα μιας και το ιατρικό τιμ της ομάδας του είχε αμφιβολίες για την κατάσταση του τραυματισμένου του ματιού. Τελικά, πανηγύρισε όπως βλέπετε παρακάτω… 

Ωστόσο, η συνέχεια στους ομίλους και ο τρόπος διαχείρισης των αγώνων προδίδουν πως οι “κόκκινοι” έχουν το νου τους στο πρωτάθλημα, διατηρώντας σωματικές και πνευματικές δυνάμεις.

Στη Νάπολη, η Λίβερπουλ παίζει “όσο-όσο”, κρατώντας τους Ιταλούς στο μηδέν για όλο το παιχνίδι δίχως να απειλεί καθόλου. Ο Λορέντσο Ινσίνιε τιμωρεί, όμως, την έλλειψη ενδιαφέροντος και “κλέβει” το ματς στο 90′! Έπειτα, ο Ερυθρός Αστέρας… φοβάται το Άνφιλντ και επιστρέφει με τέσσερα γκολ στη Σερβία. Εκεί, δύο εβδομάδες αργότερα, θα τιμωρήσει και αυτός με τη σειρά του τους “κόκκινους”, που πήγαν να παίξουν ξανά “όσο-όσο” και έχασαν με 2-0!

Η ομάδα του Κλοπ δεν… κατεβαίνει ούτε στο πρώτο ημίχρονο στο Παρίσι, καταφέρνοντας πάντως να διατηρεί το σκορ στο όριο, μετά το γκολ-πέναλτι του Τζέιμς Μίλνερ με το οποίο μειώνει σε 2-1 στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους. Το ίδιο σκορ παραμένει ωστόσο μέχρι το τέλος και ένα και μοναδικό δεδομένο δημιουργείται για την πρόκριση: η Λίβερπουλ πρέπει να κερδίσει τη Νάπολη στο Άνφιλντ.

Είναι να μην ακούσουν τη λέξη “πρέπει” σε αυτόν το σύλλογο, που νιώθεις πως κινεί γη και ουρανό καταφέρνοντας να έχει πάντα τον τρόπο να παίρνει αυτό που “πρέπει” να πάρει. Κάνοντας τη Νάπολη να μοιάζει μικρή, η Λίβερπουλ κυριαρχεί και ανοίγει το σκορ με τον Μοχάμεντ Σαλάχ! Σε ένα παιχνίδι με τεταμένα νεύρα και με το 1-0 να είναι ρευστό, χρειάζεται τελικά και μια σπουδαία επέμβαση από τον Άλισον Μπέκερ, που στο 92′ ξαπλώνει μπροστά στον Αρκάντιους Μίλικ και του αρνείται την ισοφάριση!

Προτεινόμενα Άρθρα