Γκάμα: “Κάποια στιγμή θα γυρνούσε ο… διακόπτης”

από AllAboutARIS

Ο Μπρούνο Γκάμα έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα "ΑΡΗΣ Είσαι!" και σχολίασε την φετινή σεζόν που ολοκληρώθηκε προσφάτως, τονίζοντας πως, περίμενε την αγωνιστική άνοδο της ομάδας, η οποία όταν απελευθερώθηκε, μπόρεσε να βγάλει στον αγωνιστικό χώρο τις αρετές της.

Ο Μπρούνο Γκάμα κάνει την αποτίμηση της χρονιάς, όντας στο δεύτερο μισό ένας πιο ψύχραιμος θεατής και υπόσχεται ότι θα ξαναδούμε τον παίκτη που θαυμάσαμε στον πρώτο γύρο.

Συνέντευξη στον ΑΛΕΞΗ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟ

Ο Μπρούνο Γκάμα διεκδικεί το “βραβείο” του άτυχου της σεζόν. Ο σοβαρός του τραυματισμός (οποία ειρωνεία κόντρα στη Λαμία απέναντι στην οποία “έλαμψε” στο ντεμπούτο του) τον κράτησε εκτός από το δεύτερο μισό της σεζόν. Τον έφερε στην άχαρη θέση να παρακολουθεί την αγωνιστική μεταμόρφωση της ομάδας δίχως να μπορεί να βοηθήσει. Αυτό, όσο και αν όπως παραδέχεται τον δυσκόλεψε αφάνταστα, τον καθιστά ένα πιο ψύχραιμο παρατηρητή και αναλυτή των αλλαγών στην ομάδα και της καταγραφής των στοιχείων που οδήγησαν τον ΑΡΗ στην κατάληψη της 5ης θέσης και την εξασφάλιση ενός ευρωπαϊκού εισιτηρίου. 

Ο 31χρονος Πορτογάλος, λίγες ώρες πριν επιστρέψει στην παρτίδα του για να συνεχίσει το πρόγραμμα αποκατάστασης από την επέμβαση ρήξης πρόσθιου χιαστού, στην οποία υποβλήθηκε πριν από 100 μέρες, μίλησε στην “ΑΡΗΣ ΕΙΣΑΙ!” δίνοντας τη δική του οπτική της αλλαγής των “κιτρινόμαυρων” από τον αγώνα με την Ξάνθη και έπειτα. 
Έχοντας αγωνιστεί στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις εξηγεί γιατί είναι σημαντικό για το club, που επιστρέφει στο Γιουρόπα Λιγκ, μετά από οκτώ χρόνια και με απόλυτο ρεαλισμό παραδέχεται ότι στόχος της ομάδας την επόμενη σεζόν θα πρέπει να είναι η σταθεροποίηση. 

Όσο για τον δικό του επίπονο και μοναχικό δρόμο της επιστροφής στην δράση τον τοποθετεί στα τέλη Αυγούστου με το καλό και εύχεται ο ΑΡΗΣ να καταφέρει να φτάσει ως τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ για να μπορέσει και ο ίδιος να αγωνιστεί.

“Το κίνητρό μου είναι να γυρίσω στο γήπεδο και να κάνω από αυτό που αγαπάω”

– Μπρούνο, πως κυλάει η περίοδος της αποκατάστασης και πότε περίπου θα είσαι σε θέση να αγωνιστείς;

“Προς το παρόν πηγαίνει καλά η διαδικασία, βάσει του προγράμματος που μου έχει δώσει ο γιατρός, που με εγχείρισε στην Πορτογαλία και ήδη υπάρχει βελτίωση. Δεν θέλω να μιλήσω ακριβώς για ημερομηνίες. Αν όλα πάνε καλά τον Αύγουστο θα είμαι καλά, εφόσον δεν προκύψει κάτι άλλο όσο προχωράει η αποκατάσταση.”

– Για σένα ήταν ο πρώτος σοβαρός τραυματισμός στην καριέρα σου;

“Είχα κάποιους τραυματισμούς με μάξιμουμ τους δύο μήνες αποκατάστασης οπότε αυτός ναι είναι ο πιο σοβαρός. Θέλει υπομονή, δουλειά και εσωτερική διεργασία γιατί είναι η πρώτη φορά που περνάω κάτι τέτοιο.”

“Με πειράζει, υποφέρω και μου λείπει η καθημερινή προπόνηση”

– Πως κυλάει αυτό το διάστημα; Είναι δύσκολο να κάθεσαι εκτός και μην αγωνίζεσαι;

“Είναι δύσκολο και ειδικά όταν είμαι εδώ και παρακολουθώ τα παιχνίδια χωρίς να μπορώ να βοηθήσω. Με πειράζει, υποφέρω και μου λείπει η καθημερινή προπόνηση. Αυτό είναι το πάθος μας, από αυτό ζούμε και τώρα δεν μπορώ να το κάνω. Θέλει αρκετή δουλειά μέσα μου, αλλά όσο είμαι κοντά στην οικογένειά μου μπορώ να είμαι πιο ήρεμος, πιο χαρούμενος.”

– Σ’ έχει πεισμώσει αυτός ο τραυματισμός, ώστε να επιστρέψεις πιο δυνατός με δεδομένο ότι είσαι ήδη στα 31 προς 32 σου χρόνια και δεν είναι εύκολο…

“Το κίνητρό μου βασικά είναι να γυρίσω στο γήπεδο και να κάνω από αυτό που αγαπάω για όσο χρόνο μπορώ ακόμη. Ήταν κουραστικό ειδικά το διάστημα που έκανα μόνο ενδυνάμωση. Τώρα σιγά-σιγά θα τρέχω, θα έχω επαφή με την μπάλα και αυτό σου αλλάζει την ψυχολογία. Το ζήτημα για μένα καθημερινά είναι να δω ότι αφήνω κάποια πράγματα πίσω μου και προχωράω.”

“Κάποια στιγμή θα γυρνούσε ο… διακόπτης”

– Τραυματίστηκες σ’ ένα διάστημα που η ομάδα δεν έπαιζε καλά. Πως παρακολούθησες από έξω αυτή την αγωνιστική μεταμόρφωση της ομάδας; Τι μεσολάβησε;

“Προφανώς και έχω δει όλα τα παιχνίδια. Σε μια σεζόν υπάρχουν τα πάνω και τα κάτω σε όλες τις ομάδες. Ποιότητα πάντα υπήρχε. Το θέμα ήταν περισσότερο ψυχολογικό και πνευματικό, παρά αγωνιστικό. Προσπαθούσαμε, αλλά κάποια πράγματα δεν μας έβγαιναν. Ξεκινήσαμε να κερδίζουμε, έβλεπα ότι η ομάδα απελευθερώθηκε, ήταν πιο ενωμένη, άρχισε πάλι να πιστεύει στο εαυτό της. Από την στιγμή που έχεις ποιότητα κάποια στιγμή θα γυρνούσε ο… διακόπτης.”

– Ποιες ήταν οι βασικές διαφορές που διέκρινες στο παιχνίδι της ομάδας στον δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος και από το παιχνίδι με την Ξάνθη και μετά;

“Νομίζω ότι πέρα από το πνευματικό που άλλαξε, όπως σου είπα, είναι ότι το τεχνικό τιμ παρουσίασε μια ομάδα πιο συμπαγή, οι γραμμές ήταν πιο κοντά, αμυντικά ήμασταν πιο… κόμπακτ και δεν μας δημιουργούσαν πολλές ευκαιρίες οι αντίπαλοι. Όλο αυτό μαζί με το γεγονός ότι δουλεύαμε καλά μας οδήγησε στο τελικό αποτέλεσμα.”

– Θα ήθελες να μας κάνεις μια σύγκριση για τους δύο προπονητές με τους οποίους συνεργάστηκες; 

“Δεν μου αρέσει γενικά να προβαίνω σε συγκρίσεις. Και οι δύο προπονητές μας βοήθησαν, μας έμαθαν πράγματα. Νομίζω και οι δύο προσέφεραν στην ομάδα γιατί κάθε προπονητής θέλει η ομάδα του να κερδίζει”.

“Θέλω να γυρίσω δυνατός”

– Στη θέση αποκτήθηκε ο Ντάνιελ Λάρσον, είναι πιθανό να μείνει ο Ματέο Γκαρσία, μπορεί να αποκτηθεί κι άλλος ένας winger. Αυτό σε “φτιάχνει” ενόψει νέας σεζόν ή σε αγχώνει που θα προέρχεσαι και από σοβαρό τραυματισμό;

“Με χαροποιεί ιδιαίτερα που έχουμε καλούς παίκτες στη θέση μου, αλλά αυτή τη στιγμή δεν είναι η προτεραιότητά μου να σκέφτομαι τον ανταγωνισμό. Θέλω να γυρίσω δυνατός. Είναι βέβαιο ότι μέσα από τον ανταγωνισμό σε κάθε θέση ανεβαίνει το επίπεδο της ομάδας.”

– Ο ΑΡΗΣ επιστρέφει στην Ευρώπη μετά από οκτώ χρόνια. Πόσο σημαντικό είναι για το club, μιας και εσύ το έχεις ζήσει με τις ομάδες στις οποίες αγωνίστηκες στο παρελθόν.

“Καταρχάς είμαστε χαρούμενοι που πετύχαμε τον στόχο μας. Για τους ποδοσφαιριστές είναι ένα εξτρά κίνητρο. Πρέπει, όμως, να δουλέψουμε πιο πολύ γιατί δεν είναι εύκολο να μπεις στους ομίλους, αλλά δεν είναι και απίθανο αν δουλεύουμε με συγκέντρωση. Ίσως μπορούμε να καταφέρουμε κάποια πράγματα, είναι νοκ-άουτ παιχνίδια, θα αντιμετωπίσουμε ομάδες με ποιότητα. Πάνω από όλα, όμως, το σημαντικό είναι να το χαρούμε και εμείς και ο κόσμος.”

– Για σένα είναι ένα επιπλέον κίνητρο οι όμιλοι για να προλάβεις να αγωνιστείς; Πρέπει να έχεις από κοντά τους συμπαίκτες σου (σ.σ γέλια). 

“Εγώ θα προσπαθήσω να βοηθήσω όσο πιο πολύ μπορώ από έξω, με τις συμβουλές μου και την εμπειρία μου. Μακάρι να φτάσουμε να παίζουμε ως τον Δεκέμβριο για να προλάβω να βοηθήσω και εγώ.”

– Την επόμενη σεζόν ποιος πρέπει να είναι ο στόχος της ομάδας στις εγχώριες διοργανώσεις;

“Στόχος μας θα πρέπει να είναι να βελτιωνόμαστε συνεχώς. Προφανώς να προχωρήσουμε περισσότερο στο Κύπελλο και να τερματίσουμε πιο ψηλά στο πρωτάθλημα. Το σημαντικό είναι να έχουμε συνεχή ανάπτυξη και βελτίωση, ώστε να ξέρουμε ότι αυτό που κάνουμε έχει αντίκτυπο σε όλες τις διοργανώσεις.”

– Επειδή έχεις παίξει σε καλές ομάδες και προηγμένα πρωταθλήματα τι είναι αυτό που λείπει από τον ΑΡΗ, σε ποιους τομείς υστερεί το club;

“Ο ΑΡΗΣ είναι ένα πολύ σπουδαίο club που πέρασε κάποια δύσκολα χρόνια. Το σημαντικό είναι να σταθεροποιηθεί στις πρώτες θέσεις, να δουλεύει, να βελτιώνεται σε όλα τα επίπεδα, να οργανωθεί ακόμη καλύτερα, να παρέχει ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια στους ποδοσφαιριστές. Το θέμα είναι να μην υπάρχουν αυξομειώσεις κάθε χρόνο. Αυτό που λείπει είναι η σταθερότητα.”

– Το γκολ που πέτυχες κόντρα στον Απόλλωνα με τον συνδυασμό με τον Ντιγκινί ήταν το φετινό σου χαιλάιτ;

“Ήταν μια καλή στιγμή σίγουρα. Πάντα τα γκολ μένουν περισσότερο στους ανθρώπους. Για μένα ήταν σημαντικό και το πρώτο γκολ που πέτυχα γιατί δεν ήμουν πολύ καιρό στην ομάδα.”

– Θα ξαναδούμε τον Μπρούνο Γκάμα που είδαμε στη Λαμία και τρέλανε όλο τον κόσμο; 

“Πρώτα πρέπει να γυρίσω δυνατός και να είμαι ξανά ευτυχισμένος στο γήπεδο και μετά θα φτάσω σιγά-σιγά στο επίπεδο που θέλω και έχω δείξει ότι μπορώ να φτάσω.”

– Παρότι λείπεις καιρό, όταν έρχεσαι στο γήπεδο ο κόσμος σε αποθεώνει, σε σταματάει, βγαίνει φωτογραφίες μαζί σου. Θέλεις να μας πεις τι σου λένε και αν αυτό σου δίνει δύναμη;

“Είμαι πολύ χαρούμενος και ευγνώμων για την συμπαράσταση του κόσμου. Μπορεί να μην καταλαβαίνω τι μου λένε λόγω γλώσσας, αλλά νιώθω την στοργή και την αγάπη και αυτό μου φτάνει και μου δίνει απίστευτη δύναμη.”

– Ποιος σε βοήθησε αυτή τη δύσκολη περίοδο και αν ένας από αυτούς ήταν και ο Ούγκο Σόουζα, με τον οποίο ήταν κοντά από την πρώτη μέρα;

“Ο Ούγκο, λόγω κοινής καταγωγής, με βοήθησε πολύ στην προσαρμογή μου. Ένιωσα πολύ πιο γρήγορα άνετα στην ομάδα εξαιτίας του από ότι θα ένιωθα αν δεν ήταν ο Ούγκο να με βοηθήσει. Μου έδωσε να καταλάβω αμέσως τι εστί ΑΡΗΣ.”

Προτεινόμενα Άρθρα