Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

από Κωνσταντίνος Τσίπτσιος

Το ΚΚΕ, δεδομένου ότι την ώρα διεξαγωγής της ονομαστικής ψηφοφορίας έχει προγραμματισμένες κεντρικές εκδηλώσεις, ζήτησε την άδεια του Σώματος, δια του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση

Προεκλογικό χαρακτήρα είχαν οι τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρωθυπουργό να καταγγέλλει ότι η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει «να πάμε σε εκλογές-αρένα» και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καλεί τους πολίτες στις ευρωεκλογές να αποδοκιμάσουν την κυβέρνηση.

Αλ. Τσίπρας: Eμείς θα δίνουμε απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα των πολλών
“Προσπαθήσατε αυτό το τριήμερο, με κάθε τρόπο, να εκτρέψετε τη συζήτηση από τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη ζωή και την καθημερινότητα των Ελληνίδων και των Ελλήνων, με στόχο να μη συζητήσουμε για τα μέτρα στήριξης της ελληνικής κοινωνίας, για την οικονομία, να μη συζητήσουμε για το σχέδιό μας για οριστική έξοδο από τη κρίση, για διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης και για οριστική επιστροφή στη κανονικότητα, αλλά για θέματα που το επικοινωνιακό επιτελείο της Ν.Δ. έχει επιλέξει.”, είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη. Οπως είπε το επικοινωνιακό επιτελείο της Ν.Δ. έχει επιλέξει να πάμε σε “εκλογές-αρένα”.

 
 
 
 
Η Νέα Δημοκρατία κάνει προεκλογική καμπάνια υποψηφίων της ακροδεξιάς στη Λατινική Αμερική, είπε ο πρωθυπουργός. Είναι όπως η καμπάνια του ακροδεξιού προέδρου της Βραζιλίας Μπολσονάρο, τόνισε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας, όμως, πως σε αντίθεση με αυτόν ο κ. Μητσοτάκης δεν θα έχει επιτυχία στις εκλογές.

Κ. Μητσοτάκης: Η 26η Μαΐου θα δώσει ψήφο αποδοκιμασίας στη χειρότερη κυβέρνηση
«Οι ευρωεκλογές θα είναι ψήφος αποδοκιμασίας στην χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά. Και ψήφος στήριξης στην ενωμένη και ανανεωμένη Νέα Δημοκρατία»

“Οι ευρωεκλογές θα είναι ψήφος αποδοκιμασίας στην χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά.Και ψήφος στήριξης στην ενωμένη και ανανεωμένη Νέα Δημοκρατία” είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δήλωσε πως σηκώνει το γάντι που πέταξε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε “αφού λοιπόν εσείς μετατρέψατε την Ευρωκάλπη σε δημοψήφισμα για την κυβέρνηση σας, και εφόσον το αποτέλεσμα είναι μια ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως εκτιμώ, τότε το βράδυ της 26ης Μαΐου θα σας μένει μόνο μια επιλογή.

Να προκηρύξετε αμέσως εθνικές εκλογές. Και να δώσετε επιτέλους τη δυνατότητα στον λαό να πάρει τις τύχες στα χέρια του”.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής, η κυβέρνηση θεωρείται ότι λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης εάν συγκεντρώσει την πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία, όμως, δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τα 2/5 του συνόλου, ήτοι, 120 ψήφους.

Σήμερα, και μετά την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ σε βάρος του κ. Πολάκη, η κυβέρνηση ζητάει ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης.

Το ΚΚΕ, δεδομένου ότι την ώρα διεξαγωγής της ονομαστικής ψηφοφορίας έχει προγραμματισμένες κεντρικές εκδηλώσεις, ζήτησε την άδεια του Σώματος, δια του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση. Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Θανάσης Παφίλης, δήλωσαν ήδη από το μεσημέρι ότι καταψηφίζουν την κυβέρνηση.

Προτεινόμενα Άρθρα