Στο δεύτερο ήταν… αλλού και πλήρωσε τα λάθη του

από Νίκος Παπαδόπουλος

Με τον χειρότερο τρόπο ολοκληρώθηκε η φετινή παρουσία του ΑΡΗ στην Αθήνα.

Παρά το πρώτο του καλό αλλά ανούσιο -από πλευράς φάσεων- ημίχρονο, το σύνολο του Σάββα Παντελίδη παρουσιάστηκε κατώτερο των περιστάσεων στην επανάλήψη και ηττήθηκε με 2-0 από τον Παναθηναϊκό, στο ντέρμπι της 27ης αγωνιστικής. 

Ενα ματς το οποίο φάνταζε ως ευκαιρία για τους “κιτρινόμαυρους” ώστε να πάρουν κάτι παραπάνω φέτος στην πρωτεύουσα και απέναντι σε έναν μέτριο αντίπαλο. Παρόλα αυτά η… απουσία τους κυρίως στο δεύτερο μέρος, τα λάθη των παικτών όπως και του Παντελίδη έφεραν ακόμη ένα άσχημο βράδυ για την ομάδα στο Λεκανοπέδιο. 

Η άμυνα αδράνησε χαρακτηριστικά στα γκολ των πρασίνων και ο προπονητής του ΑΡΗ δεν δικαιώθηκε ούτε αυτή τη φορά με τη χρησιμοποίηση του Βαλεριάνου στο δεξί άκρο, απ’ όπου ξεκίνησαν τα τέρματα των γηπεδούχων. Με τους υπόλοιπους της άμυνας βέβαια να φέρουν και αυτοί τη δική τους ευθύνη, ειδικά στο πρώτο γκολ. 

Επιθετικά η ομάδα ήταν δραστήρια στο πρώτο μέρος αλλά χωρίς κλασσικές ευκαιρίες πέραν της φάσης με το δοκάρι του Μαρτίνες και το σουτ του μετριότατου Γκαρσία στο 56ο λεπτό. Και αυτό διότι υστέρησε σημαντικά στο δμηιουργικό κομμάτι με την απουσία του Ματίγια μέχρι το 65′ όταν και μπήκε στο γήπεδο ο Ισπανός. 

Με τις… σταθερές του ο Δώνης (3-5-2)

Μετά το ροτέισον της Ριζούπολης, ο Γιώργος Δώνης επανέφερε την ενδεκάδα του στη… κανονικότητα, ξεκινώντας όλους τους βασικούς του. Ο Διούδης ήταν στο τέρμα. Την αμυντική τριάδα μπροστά από τον ΕΛληνα πορτιέρε, απάρτιζαν οι Κολοβέτσιος, Οικονόμου και Πούγγουρας. Γιόχανσον-Ινσούα ήταν οι φουλ μπακ, δεξιά και αριστερά αντίστοιχα. Κάτσε, Κουρμπέλης και Δώνης ήταν η τριάδα του άξονα, με τους Μακέντα-Χατζηγιοβάνη δίδυμο στην επίθεση.

Καρέ αλλαγών από τον Παντελίδη (4-2-3-1)

Μία αλλαγή σε κάθε γραμμή πραγματοποίησε ο προπονητής, προχωρώντας συνολικά σε τέσσερις όσον αφορά την ενδεκάδα. Ο Βαλεριάνος ήταν το πρώτο νέο πρόσωπο, αντικαθιστώντας τον Τζανακάκη στο δεξί άκρο της άμυνας. Ο Κόρχουτ παρέμεινε στο αριστερό και ο Βέλεθ επανήλθε δίπλα στον Ρόουζ. Το πρόβλημα της τελευταίας στιγμής με τον Ματίγια “έφερε” τον Μπάσα ξανά στην ενδεκάδα και δίπλα στον Σιώπη. Ο Μαρτίνες ήταν αυτός που επιλέχθηκε τελικά για να ξεκινήσει πίσω από τον Ντιγκινί. Λάρσον και Γκαρσία ήταν οι δύο πλάγιοι, με τον Σουηδό να είναι και το τέταρτο νέο πρόσωπο.

Ενα δοκάρι και ένα… πέναλτι

Δύο ήταν οι στιγμές που ξεχώρισαν στο πρώτο μέρος και αμφότερες είχαν πρωταγωνιστές τους “κιτρινόμαυρους”, Αρχικά στο 15′ οι φιλοξενούμενοι “φώναξαν” για πέναλτι σε μαρκάρισμα του Οικονόμου πάνω στον Γκαρσία. Επτά λεπτά αργότερα ήρθε και η καλύτερη στιγμή των πρώτων 45 λεπτών στο ΟΑΚΑ, με τον Μαρτίνες να σημαδεύει το οριζόντιο δοκάρι του Διούδη μετά από πάσα του Λάρσον. Φάση στην οποία ο Αργεντινός σούταρε ανενόχλητος από το ύψος του πέναλτι αλλά δεν αξιοποίησε την πολύ καλή ευκαιρία που του δόθηκε.

Τα παραπάνω προστίθενται στην εικόνα ανωτερότητας του ΑΡΗ στο πρώτο ημίχρονο. Οι παίκτες του Παντελίδη μπορεί να μην είχαν την κατοχή αλλά έπαιζαν με πλάνο, καλή κυκλοφορία της μπάλας και έβγαζαν αρκετούς συνδυασμούς, “φορτώνοντας” επιθετικά την αριστερή πλευρά τους. Πέραν της φάσης του Μαρτίνες δεν ανησύχησαν βέβαια σε άλλη στιγμή τον Διούδη.

Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να παίξει από τον άξονα δίχως να περάσει όπως θα ήθελε τη μπάλα στο δίδυμο των Μακέντα-Χατζηγιοβάνη. Από το 25′ και μετά άρχισε να καταγράφει κάποιες τελικές, οι οποίες προήλθαν κυρίως μέσα από ατομικές προσπάθειες και δεν ανησύχησαν τον Κουέστα.

Δύο φάσεις και μετά… χάθηκε

Η πρώτη καλή στιγμή της επανάληψης ανήκε στον ΑΡΗ, αφού στο 51′ ο Ντιγκινί είχε ωραία θέση στο πρώτο δοκάρι αλλά η προβολή του στο φάουλ του Μαρτίνες δεν ήταν τόσο καλή. Πέντε λεπτά αργότερα ο Γκαρσία έστειλε τη μπάλα ελάχιστα άουτ από το αριστερό δοκάρι του Διούδη, στη δεύτερη φάση που φάνηκε ο Αργεντινός μετά την ανατροπή του στο πρώτο μέρος. 

Πρώτη αδράνεια και αντίδραση από τον Παντελίδη

Ο ΠαναθηναΪκός από τη δική του πλευρά πατούσε καλύτερα στο δεύτερο μέρος. Και οι συνθήκες έγιναν ακόμα καλύτερες στο 63′. Ο Οικονόμου… άδειασε τον Βαλεριάνο και αυτόματα δημιούργησε κενό στη δεξιά του πλευρά. Ο Μακέντα γέμισε στην περιοχή και η άμυνα αδράνησε, με τον Δώνη ανενόχλητος να κάνε το 1-0.

Ο Παντελίδης αντέδρασε άμεσα και “πέταξε” στο ματς Ματίγια και Φετγατζίδη, με στόχο να “φρεσκάρει” την ομάδα του και παράλληλα να την κάνει πιο δημιουργική. Με τον Ισπανό στο γήπεδο, τα πράγματα φάνηκαν να βελτιώνονται κάπως αλλά το δεύτερο γκολ του Παναθηναϊκού… πρόλαβε τον ΑΡΗ.

Ινσούα και… τέλος στις ελπίδες

Οι γηπεδούχοι δημιούργησαν ακόμη ένα ρήγμα στη δεξιά πλευρά του ΑΡΗ και ο Ινσούα βρέθηκε να μπαίνει μόνος από τα αριστερά στην περιοχή, στέλνοντας τη μπάλα πάνω από τον Κουέστα για το τελικό 2-0.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Μανώλης Σκουλάς (Θεσσαλίας)
ΒΟΗΘΟΙ: Βασίλης Νικολακάκης (Ηρακλείου), Ράινχαρτ Μπουξμπάουμ (Αν. Αττικής)
4ος: Γιώργος Βρέσκας (Πιερίας)

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: 38′ Πούγγουρας, 84′ Μακέντα, 90’+2 Διούδης, 90’+3′ Ινσούα/80΄Λάρσον
ΚΟΚΚΙΝΕΣ: –
ΓΚΟΛ: 63′ Δώνης, 74′ Ινσούα

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Γιώργος Δώνης): Διούδης – Κολοβέτσιος, Οικονόμου, Πούγγουρας – Γιόχανσον, Κάτσε, Δώνης (73΄Άλτμαν), Κουρμπέλης, Ινσούα – Χατζηγιοβάνης (77′ Καμπετσής), Μακέντα (86′ Εμμανουηλίδης)

ΑΡΗΣ (Σάββας Παντελίδης): Κουέστα – Κόρχουτ, Βαλεριάνος, Βέλεθ, Ρόουζ – Σιώπης, Μπάσα (65′ Ματίγια), Μαρτίνεζ (65′ Φετφατζίδης), Λάρσον – Γκαρσία (80′ Γιουνές), Ντιγκινί

Προτεινόμενα Άρθρα