Τα γενέθλια της Μπόκα Τζούνιορς!

από Νίκος Παπαδόπουλος

Ενας σύλλογος με παγκόσμια εμβέλεια, τον οποίο ο ΑΡΗΣ έχει φιλοξενήσει δύο φορές στη Θεσσαλονίκη

Η ομάδα-σύμβολο της Αργεντινής, η Μπόκα Τζούνιορς, συμπληρώνει σήμερα 114 χρόνια ένδοξης ιστορίας. Με επιτυχίες εντός και εκτός συνόρων που την έκαναν γνωστή σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Ο σύλλογος-θρύλος της Λατινικής Αμερικής, αποτελεί την πιο πετυχημένη ομάδατης Αργεντινής έχοντας αναδείξει μία πλειάδα αστέρων του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Με αποκορύφωμα φυσικά τον μεγάλο Ντιέγκο Μαραντόνα!

Με αυτή την ομάδα ο ΑΡΗΣ είχε την τιμή να δώσει δύο παιχνίδια στη Θεσσαλονίκη και να δημιουργήσει έναν καλό… φίλο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. 

Ο ΑΡΗΣ βέβαια δεν είναι η βασική… σύνδεση της Μπόκα με την Ελλάδα. Πρόκειται άλλωστε για έναν σύλλογο με ελληνικές ρίζες. Οι τέσσερις από τους έξι ιδρυτές της, ήταν Έλληνες της διασποράς. Οι άλλοι δύο, Ιταλοί.

Ελληνικές ρίζες έχει μία από τις μεγαλύτερες ομάδες της Λατινικής Αμερικής, η Μπόκα Τζούνιορς! Έως πριν από λίγα μόλις χρόνια ελάχιστοι γνώριζαν το γαλανόλευκο (ελληνικό) DNA του θρυλικού αργεντίνικου συλλόγου, στον οποίον έλαμψε ο Ντιέγο Μαραντόνα!

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ιστορία των χρωμάτων της φανέλας της Μπόκα, τα οποία οριστικοποιήθηκαν έπειτα από ένα φιλικό με την (εν συνεχεία) μισητή και αιώνια αντίπαλο Ρίβερ Πλέιτ. Σε εκείνο το ματς είχε αποφασισθεί πως όποια ομάδα νικούσε θα έπαιρνε για χρώματα το κόκκινο και το λευκό. Νίκησε η Ρίβερ και οι της Μπόκα αποφάσισαν πως θα υιοθετούσαν τα χρώματα της σημαίας του πρώτου πλοίου που θα έμπαινε στο λιμάνι. Σύμφωνα με στοιχεία, αυτό ήταν το πλοίο «Ωκεανός», το οποίο είχε αποπλεύσει από τον Πειραιά(!) με σημαία της Σουηδίας. Έτσι ντύθηκε η Μπόκα το μπλε και το χρυσοκίτρινο.

Προτεινόμενα Άρθρα