Oh captain, my captain… (vids)

από Νίκος Παπαδόπουλος

Ο Σέρχιο που ο κόσμος λάτρευε και… αγαπούσε να μισεί

Σε αυτά τα 105 χρόνια ιστορίας, είναι χιλιάδες οι παίκτες που φόρεσαν τη φανέλα με το κίτρινο και το μαύρο. Ελληνες και ξένοι

Στην δεύτερη κατηγορία, λίγοι είναι αυτοί που άντεξαν στην πίεση, ανταποκρίθηκαν στο βάρος και ξεχώρισαν. Και ίσως αυτό που το πέτυχε περισσότερο από κάθε άλλον, είναι ο Σέρχιο Κόκε. 

Ο Ανδαλουσιανός άσσος ξεκίνησε το 2006 ένα ταξίδι, του οποίου την πορεία θα φανταζόταν ούτε ο ίδιος. Το δέσιμο με τον κόσμο, οι επιτυχίες και μία πενταετία “γεμάτη” από συναισθήματα. Καλές και κακές στιγμές. Διότι ο Κόκε δεν ήταν μόνο το αγαπημένο παιδίδι της κερκίδας. Ηταν αυτός που πολλοί λάτρευαν… να μισούν. Ετσι είναι όμως οι μεγάλοι παίκτες. Και έτσι ήταν και ο Κόκε, κερδίζοντας μία θέση σε αυτή την ιστορία των 105 χρόνων.

Ο δεύτερος ξένος του ΑΡΗ σε συμμετοχές, με 168. Ο πρώτος ξένος σκόρερ της ομάδας με 39 γκολ. Οπως τα δύο στη Μαδρίτη ή εκείνο που πέτυχε κόντρα στον Ερυθρο Αστέρα, “χορεύοντας” την άμυνα των Σέρβων. Η “Κοκάρα”, ο “αρχηγός”, ο “Σέρχιο”. Ανάλογα πως τον έχει ο καθένας στο μυαλό του… Ενας αρχηγός με τα όλα του! 

O Σισέ… τον έφερε στον ΑΡΗ

Το καλοκαίρι του 2006, ο 23χρονος τότε Σέρχιο Κόκε επέστρεφε στην Μαρσέιγ μετά τον εξάμηνο δανεισμό του στην Σπόρτινγκ Λισαβώνας. Την ίδια περίοδο όμως, οι Γάλλοι απέκτησαν τον Τζιμπρίλ Σισέ ως δανεικό από τη Λίβερπουλ. Και κάπως έτσι ο Ισπανός βρέθηκε στην πόρτα της εξόδου. Και η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε να… συναντήσει τον ΑΡΗ.

Η πρώτη του χρονιά στον ΑΡΗ ήταν και η δεύτερη πιο παραγωγική του στη Θεσσαλονίκη. Πέτυχε 10 γκολ σε 28 παιχνίδια και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην κατάληψη της 4ης θέσης.

Στα καλύτερα του… 

Η επόμενη χρονιά βρίσκει τον ΑΡΗ στους ομίλους του τότε Κυπέλλου Uefa και τον Κόκε… στα καλύτερά του. Αφησε στην άκρη το “27” και έβαλε το “10” στην πλάτη του, για να πραγματοποιήσει την καλύτερη του χρονιά στον ΑΡΗ με 40 συμμετοχές και 12 γκολ.

Εδώ θα μείνεις! 

Τα επιτεύγματα του λοιπόν, τον έκαναν σύνθημα στα χείλη ων φίλων του ΑΡΗ. Η διοίκηση έκανε την υπέρβαση και τον “έδεσε” με συμβόλαιο πενταετούς διάρκειας. Και ετήσιες απολαβές που έφταναν τις 800 χιλιάδες ευρώ!

Η συνέχεια δυστυχώς, δεν ήταν η ανάλογη. Οι τραυματισμοί δεν τον άφησαν να βρει ρυθμό και η αλλαγή θέσης στα περισσότερα παιχνίδια, είχαν ως αποτέλεσμα την αφλογιστία του στο σκοράρισμα και μόλις έξι γκολ σε 32 αγώνες.

Νο 10, όνομα και πράμα

Η σεζόν 2009-2010 βρίσκει τον Εκτορ Κούπερ στον πάγκο της ομάδας από τον Νοέμβριο και τον Κόκε πλέον να αγωνίζεται ως καθαρό “10άρι” και με το περιβραχιόνιο στο χέρι του. Ο Ισπανός επιφορτίστηκε περισσότερο με το δημιουργικό κομμάτι εκείνη την χρονιά, στο τέλος της οποίας ο ΑΡΗΣ τερμάτισε στην 4η θέση των πλέι οφ και επέστρεψε στην Ευρώπη, είχε όμως ακόμη έναν χαμένο τελικό, αυτόν με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ (0-1). Σύνολο; 39 συμμετοχές και 7 γκολ για τον Ισπανό, ο οποίος έψαχνε την πατήματα του, αγωνιστικά και ψυχολογικά. Ενδεικτική άλλωστε είναι και η αναγκαστική άδεια που του είχε δώσει ο Κούπερ για λίγες μέρες, χωρίς ωστόσο τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Δεν ήταν “αντίο”…

Το 2011 “γράφτηκε” η πρώτη αποχώρηση του Κόκε από τον ΑΡΗ, μόλις λίγο καιρό μετά τα δύο γκολ που πέτυχε στο “Βιθέντε Καλντερόν”. Ο Ισπανός δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυα του, στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Οι κακές στιγμές μπήκαν στην άκρη και όλοι είπαν “αντίο” στον δικό τους Σέρχιο. Δεν ήταν όμως “αντίο”… “Εύχομαι μία μέρα να ξαναβρεθώ στα ίδια αυτά μέρη” είχε δηλώσει. Και η ευχή του έγινε πραγματικότητα. 

Τέσσερα χρόνια μετά, ο Κόκε γύρισε… σπίτι. Δεν τον ένοιαξε η παρουσία της ομάδας στη Γ’ Εθνική. Φόρεσε τη φανέλα με το Νο3 και μπήκε ξανά στο γήπεδο όπως τότε. Μπορεί να μην είχε την κοφτή ντρίμπλα ή τις αντοχές. Αλλά αυτή η πάσα του… Η τεχνική του. Δεν “έφυγαν”. Και μπορεί ούτε το δεύτερο οριστικό τέλος του να μην ήταν αυτό που ήθελε. Αλλά δεν είναι ικανό να αλλοιώσει την παρουσία του στον ΑΡΗ και τα όσα πέτυχε με αυτήν…

Προτεινόμενα Άρθρα