Οι έδρες του ποδοσφαιρικού ΑΡΗ

από Κωνσταντίνος Τσίπτσιος

Οι βελτιωτικές εργασίες του σήμερα στο Κλεάνθης Βικελίδης

Μπορεί ο ΑΡΗΣ να γιορτάζει τα 105 χρόνια ιστορίας του, όμως και η Θεσσαλονίκη έχει φορέσει και εκείνη τα γιορτινά της, για έναν σύλλογο ο οποίος έχει χαράξει με ανεξίτιλο μελάνι την πορεία του στην πόλη. Πολοί είναι εκείνοι που εχουν στο μυαλό τους ως μοναδική έδρα του ΑΡΗ το Κλεάνθης Βικελίδης. Το AllAboutARIS θυμάται την πρώτη έδρα του ποδοσφαιρικού ΑΡΗ και αναμένει με αγωνία και ανυπομονησία τις βελτιώσεις που έρχονται στο τωρινό σπίτι των “κιτρίνων”.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΓΗΠΕΔΟ
18/06/1927

Το καλοκαίρι του 1927 ο ΑΡΗΣ απέκτησε το δικό του «σπίτι». Στις 18 Ιουνίου έγιναν τα εγκαίνια του πρώτου γηπέδου της ομάδας μας, το οποίο βρίσκονταν στην περιοχή της σημερινής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ο ΑΡΗΣ για να γιορτάσει το σημαντικό αυτό γεγονός προσκάλεσε για φιλικό παιχνίδι την Βοϊβοντίνα, την οποία κέρδισε με το ευρύ 5-2. 

Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΧΑΡΙΛΑΟΥ – «ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΒΙΚΕΛΙΔΗΣ»
04/11/1951

Στις 23 Ιανουαρίου 1946 δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το διάταγμα περί «αναγκαστικής απαλλοτρίωσης γηπέδων για την ίδρυση γυμναστηρίου υπέρ του Αθλητικού Συλλόγου ΑΡΗΣ Θεσσαλονίκης».

Ο Επαμεινώντας Χαρίλαος, επιχειρηματίας και εργολάβος, τη δεκαετία του ’20 είχε αγοράσει την έκταση στη σημερινή περιοχή του Χαριλάου. Η απαλλοτρίωση της έκτασης για την ανέγερση του νέου γηπέδου είχε πραγματοποιηθεί με δαπάνες του ίδιου του Συλλόγου.

Μετά από προσπάθειες του Αστέριου Γιουβανάκη, ο οποίος κατέβαλλε ένα σημαντικό ποσό, οι τίτλοι ιδιοκτησίας του γηπέδου πέρασαν στον ΑΡΗ.

Οι εργασίες ξεκίνησαν το 1948 και ολοκληρώθηκαν το 1951 με την κατασκευή της σημερινής Θύρας 2, επί της οδού Παπαναστασίου.

Τα πρωτοποριακά –για την εποχή- σχέδια του νέου γηπέδου της ομάδας μας ήταν του αρχιτέκτονα και παλιού κολυμβητή του Συλλόγου, Κώστα Φιλίππου.

Στις 4 Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου γίνονται τα επίσημα εγκαίνια του γηπέδου Χαριλάου.

Στο πρώτο επίσημο παιχνίδι ο ΑΡΗΣ κέρδισε 3-2 τον Θερμαϊκό για το πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης. Στις κερκίδες υπολογίζεται ότι βρέθηκαν περισσότεροι από 14.000 θεατές.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 το γήπεδο Χαριλάου άρχιζε να αλλάζει μορφή. Επί προεδρίας Νικόλαου Καμπάνη κατασκευάστηκε το πρώτο σκέπαστρο, οι κερκίδες 1,5,6 και επισήμων, ενώ το 1969 τοποθετήθηκε για πρώτη φορά χλοοτάπητας. Το 1977 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την κατασκευή της Θύρας 3. Το γήπεδο Χαριλάου μετονομάστηκε σε Κλεάνθης Βικελίδης και πήρε την τωρινή του μορφή μέσα στο 2004.

To 2018, με πρωτοβουλία του Θεόδωρου Καρυπίδη, ξεκίνησαν οι βελτιωτικές εργασίες στους εσωτερικούς χώρους του γηπέδου, με ορισμένες εικόνες…παρακμής να αποχαιρετούν το Κλεάνθης Βικελίδης και το σχέδιο της ολικής ανακαίνισης του γηπέδου να μπαίνει σε εφαρμογή.

Με σταθερά βήματα και με πρότυπο τις εγκαταστάσεις του γηπέδου της Ντόρτμουντ, καθώς και άλλων κορυφαίων ευρωπαϊκών γηπέδων,  η διοίκηση του ΑΡΗ, σε συνεργασία με  την εταιρία “Pantzartzidis-group” ποδεύεται προς το ολικό “λίφτινγκ” του γηπέδου.

Προτεινόμενα Άρθρα