Το κίτρινο, το μαύρο και η "πεντάρα"

από Γιώργος Γκάτος

Με επιρροή από την βυζαντινή αυτοκρατορία, οι ιδρυτές του ΑΡΗ δεν έκαναν ποτέ δεύτερες σκέψεις για τα χρώματα της ομάδας

Για την ακρίβεια όχι απλά δεν το μετάνιωσαν αλλά τα υπερασπίστηκαν ως το τέλος. Με τον Θεό του Πολέμου ως σήμα, οι ιδρυτές του ΑΡΗ επέλεξαν για την “πανοπλία” της ομάδας δύο χρώματα: το μαύρο και το κίτρινο. Οι επιρροές από την Βυζαντινή Αυτοκρατορία ήταν εμφανείς, δείγμα της εποχής. 

Η Θεσσαλονίκη υπήρξε μεγάλη πόλη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, της οποίας το χρώμα ήταν το κίτρινο. Έτσι, οι 22 ιδρυτές του ΑΡΗ δεν δυσκολεύτηκαν σε αυτή τους την επιλογή. 

11 χρόνια μετά, υπερασπίστηκε τα χρώματα του με… πεντάρα

Ο ανταγωνισμός άργησε να φανεί και κάποιοι επιχείρησαν να του “κλέψουν” το μαύρο και το κίτρινο. Συγκεκριμένα, το 1925, η Ένωση Κωνσταντινουπολιτών (μετέπειτα Π.Α.Ο.Κ) θέλησε να διεκδικήσει αυτά τα χρώματα.

Η απάντηση του ΑΡΗ; Εμφατική. Σε αγώνα που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στις δύο ομάδες, οι “Κιτρινόμαυροι” δεν ξεκίνησαν καλά και έμειναν πίσω με 0-2 στο νωρίς στο παιχνίδι. Όμως, ο ΑΡΗΣ ανασυντάχθηκε και απάντησε άμεσα και ισοφάρησε μέχρι το 45, για να φτάσει στο τελικό 5-2.

Για τους “Κίτρινους”, σε εκείνο το ματς αγωνίστηκαν οι: Κοτρότσης, Νακόπουλος, Οπλοποιός, Γιακουμής, Κώστας Βικελίδης, Ηλιάδης, Μπαρίτας, Αγοραστός, Ιωαννίδης, Αγγελάκης και Βλαχόπουλος.

Προτεινόμενα Άρθρα