Την… ισοπέδωσε!

από Νίκος Παπαδόπουλος

Λάρσον και Ρόουζ τα γκολ για την ομάδα του Σάββα Παντελίδη

Τον τελευταίο μήνα, δεν υπάρχει τρόπος για να σταματήσει κάποιος τον ΑΡΗ. Και αποδείχθηκε πάλι περίτρανα, στο ντέρμπι με την ΑΕΚ το οποίο άνοιξε την αυλαία της 23ης αγωνιστικής. 

Με αποτελεσματικό ποδόσφαιρο, πιστοί στο πλάνο τους και έχοντας την ουσία στο παιχνίδι τους, οι “κιτρινόμαυροι”… ισοπέδωσαν την Ένωση με 2-0, “κερδίζοντας” παράλληλα και τις αποφάσεις του Διαμαντόπουλου στο πρώτος μέρος.

Ο ρέφερι από την Αρκαδία ακύρωσε λανθασμένα το γκολ του Βέλεθ στο 13′ ενώ στο 29΄ δεν έδωσε πέναλτι σε χέρι του Τσόσιτς. Μαζί με με την ανοχή του στο σκληρό παιχνίδι της Ένωσης. 

Τον δρόμο για τη νίκη άνοιξε ο Λάρσον στο 32′, για να έρθει στο 69′ η κοντινή κεφαλιά του Ρόουζ με την οποιά διαμορφώθηκε το τελικό 2-0. Την ώρα που οι γηπεδούχοι είχαν και δύο δοκάρια, με τον Κόρχουτ (11′) και τον Γιουνές (59′) .

Αλλαγές από Παντελίδη

Ο τεχνικός του ΑΡΗ κόντρα στις προβλέψεις, επεφύλασσε εκπλήξεις όσον αφορά την ενδεκάδα. Με τον Βαλεριάνο στο δεξί άκρο της άμυνας, τον Κόρχουτ στο αριστερό και τους Βέλεθ-Ρόουζ δίδυμο στα στόπερ μπροστά από τον Κουέστα. Ο Σιώπης με τον Ματίγια ξεκίνησαν στη μεσαία γραμμή. Γκαρσία-Λάρσον ήταν οι δύο εξτρέμ και ο Ντιγκινί πιο πίσω από τον Γιουνές που ξεκίνησε τελικά στην κορυφή, στο 4-2-3-1 του Παντελίδη.

Με… συνταγή Κυπέλλου η ΑΕΚ

Ο Μανόλο Χιμένεθ έμεινε ικανοποιημένος από την εικόνα της ομάδας του, στο μεσοβδόμαδο ματς κόντρα στον Ατρόμητο. Ετσι λοιπόν ο Ισπανός επέλεξε το 3-5-2, με τους Μπάρκα, στο τέρμα, Τσόσιτς, Οικονόμου και Μπακάκη τριάδα στην άμυνα. Σιμόες, Άλεφ ήταν στον άξονα, με τους Γκάλο-Μπακασέτα φουλ μπακ και τον Μάνταλο πίσω από το δίδυμο Λιβάια-Πόνσε στην επίθεση.

Η κατοχή στην ΑΕΚ, οι ευκαιρίες στον ΑΡΗ

Η ενδεκάδα μπορεί να είχε διαφοροποιήσεις αλλά η φιλοσοφία του ΑΡΗ, όχι. Οι γγηπεδούχοι έδωσαν τη μπάλα στην Ένωση που όμως δεν μπορούσε με τίποτα να βρει τους διαδρόμους για να πατήσει στην περιοχή του ΑΡΗ.

Οι φάσεις του πρώτου μέρους ανήκαν στους γηπεδούχους, οι οποίοι απείλησαν για πρώτη φορά με τον κεραυνό του Κόρχουτ. Φάση στην οποία ο Μπάρκας βρήκε τη μπάλα και εν συνεχεία αυτή χτύπησε στο δοκάρι.

Ο Διαμαντόπουλος… ξαναχτύπησε

Οπως στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος με τη Λαμία, έτσι και τώρα ο ρέφερι από την Αρκαδία ακύρωσε ξανά γκολ για τον ΑΡΗ. Στο 13′ ο Ματίγια με τον Βέλεθ… θυμήθηκαν την Τούμπα. Ο Ισπανός στόπερ σκόραρε από κανονική θέση μετά το γέμισμα του συμπατριώτη του αλλά ο βοηθός έδωσε οφσάιντ στον Γιουνές που δεν επηρέαζε τη φάση.

Υποψία φάσης για την ΑΕΚ και πέναλτι που δεν δόθηκε από τον Τσόσιτς.

Ο Ματέο με δικό του λάθος… επέτρεψε στην ΑΕΚ να φτάσει κοντά στην πρώτη της τελική, όταν έχασε τη μπάλα και ο Λιβάια πάτησε με προϋποθέσεις μέσα στην περιοχή. Ο Κροάτης όμως καθυστέρησε και ο Αργεντινός διόρθωσε το λάθος του πριν ο Κροάτης απειλήσει από κοντά τον Κουέστα.

Επτά λεπτά αργότερα ο ΑΡΗΣ είχε πάλι δικαιολογημένα παράπονα από τον ρέφερι Διαμαντόπουλο, με πρωταγωνιστές τους Γκαρσία και Τσόσιτς. Ο Αργεντινός έφτασε σούταρε απέναντι από τον Μπάρκα, με τη μπάλα να βρίσκει πρώτα στο πόδι και εν συνεχεία στο δεξί χέρι του Σέρβου στόπερ. Φάση στην οποία υπάρχει πέναλτι το οποίο όμως ο Αρκαδιώτης διαιτητής αρνήθηκε.

Η μπάλα τιμωρεί

Ο,τι στέρησε λοιπόν από τον ΑΡΗ ο Διαμαντόπουλος και η τύχη, του το έδωσε το ποδόσφαιρο που… τιμώρησε την Ένωση. Στο 32′ και μετά από αντεπίθεση που ξεκίνησε από κλέψιμο του Ντιγκινί, ο Λάρσον πήρε τη μπάλα στην περιοχή και με αριστερό σουτ διαμόρφωσε το 1-0 του πρώτου ημιχρόνου.

Πίεσε η ΑΕΚ, έψαξε κι άλλο ο ΑΡΗΣ

Το δεύτερο βρήκε την ΑΕΚ να κάνει δύο αλλαγές μέχρι το 60′, με τον Χιμένεθ να περνάει τους Σβαρνά και Μπογέ στην προσπάθεια του να αλλάξει την εικόνα της ομάδας του. Στο 54′ ο Άλεφ ήταν ο πρωταγωνιστής στην πρώτη τελική της ΑΕΚ στο ματς, με την κεφαλιά του που πέρασε μόλις άουτ. Ο ίδιος παίκτης απείλησε με σουτ στο 64′, πάλι όμως δεν σημάδεψε σωστά. 

Ο… ζογκλέρ Ματέο και το άχαστο του Γιουνές

Αφού ο ΑΡΗΣ ξεπέρασε ένα νωχελικό πέναλεπτο στο ξεκίνημα της επανάληψης, βρήκε τα πατήματα του και έψαξε επίμονα αλλά προσεκτικά ένα δεύτερο γκολ. Έφτασε κοντά σε αυτό όταν ο Γκαρσία στο 56′ αφού… χόρεψε την άμυνα της ΑΕΚ είδε το πλασέ του σταματάει στα πόδια του Μπάρκα, ενώ τρία λεπτά αργότερα ο Γιουνές έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι όντας μόνος του μέσα στην μικρή περιοχή. 

Το “τελείωσε” ο Ρόουζ

Οι ελπίδες της ΑΕΚ εξανεμίστηκαν στο 69′, όταν από ακόμη ένα φάουλ του Ματίγια η μπάλα έφτασε στον… ξεχασμένο από την άμυνα της ΑΕΚ Ρόουζ. Ο Γάλλος εκμεταλλεύτηκε την πάσα του Ντιγκινί και από κοντά διαμόρφωσε το τελικό 2-0. 

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Αριστοτέλης Διαμαντόπουλος (Αρκαδίας)
ΒΟΗΘΟΙ: Κων/νος Τριανταφύλλου (Αρκαδίας), Γιώργος Κρετσίμος (Δυτ. Αττικής)
4ος: Κων/νος Πουλικίδης (Δράμας)

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: 43′ Ντιγκινί/16′ Άλεφ, 67′ Πόνσε, 75′ Σιμόες
ΚΟΚΚΙΝΕΣ:
ΓΚΟΛ: 32′ Λάρσον, 69′

ΑΡΗΣ (Σάββας Παντελίδης): Κουέστα, Βαλεριάνος, Ρόουζ, Βέλεθ, Κόρχουτ, Ματίγια, Σιώπης, Γκαρσία (90′ Μαρτίνες), Λάρσον (78′ Φετφατζίδης), Ντιγκινί, Γιουνές (71′ Μπάσα)

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Μπάρκας, Τσόσιτς, Οικονόμου, Μπακάκης (46′ Σβαρνάς), Σιμόες, Άλεφ, Μάνταλος, Γκάλο, Μπακασέτας (60′ Μπογέ), Λιβάια (75′ Αλμπάνης), Πόνσε

Προτεινόμενα Άρθρα