Κοίτα τι έκανες… (pic)

από Νίκος Παπαδόπουλος

Αυτοί αποκτήθηκαν, αυτοί έφυγαν και αυτοί… δεν ήρθαν

Πέρασε λοιπόν ο μεταγραφικός Ιανουάριος… Πέρασε και η περίοδος που δίνεται πάντα για τους ελεύθερους ποδοσφαιριστές. Ο,τι έγινε, έγινε όσον αφορά τα… ψώνια του χειμώνα. Για όλες τις ομάδες. Και φυσικά για τον ΑΡΗ.

Σε αυτό το διάστημα λοιπόν, οι «κιτρινόμαυροι» επιδίωξαν τις καλύτερες δυνατές κινήσεις για την ενίσχυση του ρόστερ. Είτε για να προσδώσουν ακόμη μεγαλύτερη ποιότητα στο ρόστερ είτε με στόχο να «διορθώσουν» τις «ανορθογραφίες» του περασμένου καλοκαιριού.

Ολα αυτά μέσα από ένα μεταγραφικό πλάνο που άρχισε να σχηματοποιείται από τον Δεκέμβριο και υπέστη αρκετές αλλαγές στην πορεία του. Για να φτάσει ο ΑΡΗΣ να έχει δημιουργήσει ένα αρκετά “γεμάτο” ρόστερ το οποίο θα τον “οδηγήσει” μέχρι το φινάλε της σεζόν και με την ελπίδα ότι θα του χαρίσει την ευρωπαϊκή έξοδο.

Τι έκανε όμως ο ΑΡΗΣ. Ποιους πήρε; Ποιες θέσεις κάλυψε; Ποιοι αποχώρησαν και ποιοι… δεν ήρθαν;

Η επιτυχία των… αποχωρήσεων

Μία μεταγραφική περίοδος δεν έχει μόνο αφίξεις. Εχει και αποχωρήσεις. Στην εν λόγω κατηγορία ο ΑΡΗΣ τα πήγε περίφημα, απομακρύνοντας την πλειοψηφία των παικτών που δεν υπολογίζονταν, αλλά και κάποια από τα βαριά συμβόλαια της ομάδας χωρίς πολύ μεγάλος κόστος. “Ξεφορτώθηκε” τον Μάβραϊ και μάλιστα έβαλε ένα μικρό ποσό στα ταμεία του από την Ίνγκολσταντ. Απελευθερώθηκε από το βαρύ συμβόλαιο του Κολάσο, του Ναζλίδη -για τα δεδομένα των ελλήνων παικτών- ενώ στις.. καθυστερήσεις έστειλε τον Μενέντεθ δανεικό στην Κόρντομπα. Πολύ απλά, άνοιξε σημαντικό χώρο στο μπάτζετ του για να προχωρήσει στις κινήσεις που ήθελε.

Αφίξεις ουσίας και ποιότητας

Ο ΑΡΗΣ κατάφερε να αποκτήσει παίκτες στις περισσότερες θέσεις όπου «φώναζε» για ενίσχυση. Το έκανε με λίγη καθυστέρηση, η οποία έχει να κάνει με το γεγονός ότι εάν οι αφίξεις είχαν ξεκινήσει από τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου, αυτό θα διευκόλυνε την καθημερινότητα του Παντελίδη και θα του έδινε επιπλέον επιλογές. Στις 12 Ιανουαρίου έγινε εν τέλει η αρχή με τον Κόρχουτ, ώστε μέχρι τις 24 Ιανουαρίου να ανακοινωθούν κατά σειρά ο Τόνσο, Λάρσον, Ροζ και Σαββίδης, συμπληρώνοντας μία πεντάδα μεταγραφών, οι οποίες έγιναν έξι την τελευταια στιγμή με το ποιοτικό… κερασάκι του Γιάννη Φετφατζίδη.

Οι αστάθμητοι παράγοντες και οι διαφοροποιήσεις

Μία μεταγραφική περίοδος χαρακτηρίζεται από έλλειψη σταθερότητας. Τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν ακόμα και από μέρα σε μέρα. Κάπως έτσι ήταν και για τον ΑΡΗ, αφού στα τέλη Δεκέμβρη ο ΑΡΗΣ είχε αποφασίσει να πάει για τον Τόνσο και να μην αποκτήσει έναν παίκτη για την κορυφή της επίθεσης. Μέχρι που ήρθε ο τραυματισμός του Γιουνές ώστε σε συνδυασμό με το πρόβλημα στην επίθεση, να οδηγήσουν σε αλλαγή πλεύσης. Επίσης ο τραυματισμός του Γκάμα έφερε σε πρώτο πλάνο την απόκτηση ενός εξτρέμ πρώτης γραμμής, την ώρα που στην Αλκμήνης εξέταζαν το ενδεχόμενο προσθήκης μίας εναλλακτικής επιλογής χωρίς να… ψήνονται όμως και ιδιαίτερα. Για να προχωρήσουν εν τέλει στην ποιοτική προσθήκη του Ντάνιελ Λάρσον. Συν φυσικά τον τραυματισμό του Βέλεθ, ο οποίος σε συνδυασμό με εκείνο του Σόουζα και την αποχώρηση του Μάβραϊ, επέσπευσαν τις διαδικασίες για την προσθήκη ενός κεντρικού αμυντικού.

Από την έξοδο, στην παραμονή

Η λίστα των παικτών προς αποχώρηση δεν περιελάμβανε βέβαια μόνο ονόματα όπως τον Μάβραϊ ή Κολάσο. Τη σχετική ενημέρωση είχαν και οι Τζανακάκης, Παυλίδης, Βαλεριάνος και Ιντζόγλου. Οχι τόσο για οικονομικούς λόγους όσο για λόγους αποφόρτισης του ρόστερ από πλευράς αριθμού. Η καθυστέρηση όμως στο κομμάτι της ενίσχυσης και κάποια προβλήματα τραυματισμών, τους έφεραν ξανά στο προσκήνιο. Εβαλαν πλάτη σε ένα δύσκολο διάστημα και με καλές εμφανίσεις κέρδισαν την παρουσία τους στην ομάδα τουλάχιστον μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

Αυτοί που… δεν ήρθαν

Οι κινήσεις που έγιναν κρίνονται πολύ θετικές. Είτε βάσει βιογραφικού είτε πρώτης εικόνας. Η ομάδα ενισχύθηκε σε θέσεις όπου το είχε ανάγκη. Οχι όμως σε όλες. Για αυτό το λόγο λοιπόν, ναι μεν τα πήγε αρκετά καλά, αλλά δεν κατάφερε να ενισχυθεί σε δύο θέσεις όπου «ψάχτηκε» πολύ «ζεστά».

Πρώτα ξεκινάμε με το δεξί άκρο της άμυνας. Από τον περασμένο Δεκέμβριο οι «κιτρινόμαυροι» είχαν «λοκάρει» στον Μίκαελ Αλφόνς, όμως στάθηκαν άτυχοι με την αλλαγή προπονητή αφού ο νέος τεχνικός των Γάλλων αποφάσισε να διατηρήσει τον παίκτη στο ρόστερ της Ντιζόν. Σειρά πήρε η περίπτωση του Ντάνιελ Σούντγκρεν με τον οποίο ο ΑΡΗΣ τα βρήκε σε όλα. Οχι όμως και με την ΑΪΚ όπου παρέμεινε ο παίκτης από τη στιγμή που οι δύο πλευρές δεν τα βρήκαν στο οικονομικό. Υπάρχει πάντως ο Ρόουζ για την εν λόγω θέση, αφού ο Γάλλος την γνωρίζει αρκετά καλά. Και πάμε στον φορ…

Η απόκτηση ενός επιθετικού ήταν κάτι που προέκυψε στην πορεία και ειδικά μετά τον τραυματισμό του Γιουνές, αφού δεν υπήρχε στον αρχικό προγραμματισμό. Ο ΑΡΗΣ προσπάθησε τη δύσκολη περίπτωση του Κάλε Χόλμπεργκ και την υπέρβαση με τον Λουκ Καστάινιος. Με τον δεύτερο μάλιστα εξάντλησε τα περιθώρια. Ο παίκτης ήταν πολύ θετικός. Η Σπόρτινγκ κάλυπτε ακόμη και ένα ποσό του συμβολαίου του για το δεύτερο μισό της σεζόν. Ο «γάμος» όμως δεν έγινε και ο Ολλανδός φορ παρέμεινε στην Πορτογαλία.

Το “ταμείο”

Οι κινήσεις της ομάδας μέσα στον Ιανουάριο ήταν το to the point, αφού ενισχύθηκε σχεδόν σε όλες τις θέσεις όπου χρειαζόταν επιλογές. Και κάποιες εξ αυτών έπρεπε να είναι πρώτης γραμμής. Ποδοσφαιριστές οι οποίοι μπορούν να δώσουν το κάτι παραπάνω, το οποίο έλειπε αρκετά στο πρώτο μισό της σεζόν.

Φυσικά θα μπορούσε σίγουρα να προσθέσει στο δυναμικό της ακόμη έναν επιθετικό. Τον είχε ανάγκη. Και ίσως αυτό να είναι το μοναδικό ψεγάδι της. Δεν ήθελε όμως να μπει στη διαδικασία απόκτησης ενός παίκτη, απλά για να πει ότι έκανε μία μεταγραφή. Εψαχνε την ουσία, παίκτες στα χαρακτηριστικά που ήθελε και φυσικά προσιτούς οικονομικά. Εφερε πέντε, καλύπτοντας σχεδόν όλα τα κενά που δημιουργήθηκαν με τις αποχωρήσεις που σημειώθηκαν, διαθέτοντας και ένα αριθμό παικτών… μπαλαντέρ που μπορούν να αγωνιστούν τουλάχιστον σε δύο θέσεις. Και τα αποτελέσματα των κινήσεων που έγιναν, άρχισαν κάνουν την εμφάνισή τους στα τελευταία παιχνίδια.

– Στην φωτό του άρθρου μπορείτε να δείτε τον… χάρτη του ρόστερ

– Με * είναι οι παίκτες που μπορούν να αγωνιστούν τουλάχιστον σε δύο θέσεις

Με μπλε είναι οι παίκτες που ήρθαν στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο

Προτεινόμενα Άρθρα