Τα… συστατικά της μετάλλαξης

από Νίκος Παπαδόπουλος

Δύο εβδομάδες μεσολάβησαν από το παιχνίδι στη Λιβαδειά μέχρι εκείνο της Τρίπολης. Και μόνος τρελός μπορεί να χαρακτηριζόταν κάποιος την επόμενη του αγώνα με τον Λεβαδειακό, εάν έλεγε ότι σε 15 μέρες ο ΑΡΗΣ θα είναι 5ος και με διαφορά τεσσάρων βαθμών από την 6η θέση.

Κι όμως το εξτρίμ, για εκείνη τη χρονική περίοδο, σενάριο υλοποιήθηκε. Για να “γεννηθεί” σε πολλούς το ερώτημα, πως ο ΑΡΗΣ κατάφερε από τη βαθιά αγωνιστική κρίση να βρεθεί σε θέση ισχύος όσον αφορά την ευρωπαϊκή έξοδο. Ακόμα φυσικά δεν έχει πετύχει τίποτα. Τον έχουν ευνοήσει και συγκεκριμένες συνθήκες το τελευταίο διάστημα. Αν μη τι άλλο όμως, είναι σημαντικό ότι αντέδρασε όχι απλά με νίκες αλλά και με μία σαφώς καλύτερη εικόνα.

Δεν ήταν μία απλή διαδικασία. Και σίγουρα δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι αποτέλεσμα ενός ή δύο πραγμάτων μόνο. Ηταν πολλά αυτά που ήρθαν… μαζεμένα και οδήγησαν στην αγωνιστική μετάλλαξη της ομάδας. Ενας συνδυασμός πραγμάτων που προκύπτει ως συμπέρασματα από τις τελευταίες τρεις αγωνιστικές και κάνει την ήττα από τον Λεβαδειακό να φαντάζει τόσο μακρινή.

Το σημείο… μηδέν και οι αποφάσεις

Η ήττα από τον Λεβαδειακό έφερε την ομάδα σε ένα τέλμα. Τα πράγματα ήταν πολύ οριακά τα επόμενα 24ωρα, με τους παίκτες και τον Παντελίδη να βρίσκονται στο στόχαστρο. Το ποτήρι ήταν ξεχειλισμένο ήδη και οι ποδοσφαιριστές της ομάδας το αντιλήφθηκαν ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά, κατανοώντας ότι άλλο αποτέλεσμα πέραν της νίκης στην Ξάνθη θα ήταν καταδικαστικό για την μετέπειτα πορεία της ομάδας. Τα 24ωρα που μεσολάβησαν ανάμεσα σε Λιβαδειά και Ξάνθη, αποδεικνύονται εκ του αποτελέσματος καθοριστικά. Οι συζητήσεις, η μεγάλη ευθύνη που αντιλήφθηκαν ότι έχουν, έφερε την πρώτη αντίδραση στα “Πηγάδια”. Και αποτέλεσε την απαρχή της αντεπίθεσής τους.

Ο Παντελίδης και η αλλαγή πλεύσης

Κακά τα ψέματα, μετά τη Λιβαδειά ο προπονητής του ΑΡΗ βρέθηκε ένα βήμα πριν την αποχώρησή του από την ομάδα. Χρειάστηκαν όμως λίγες ώρες προκειμένου ο Θεόδωρος Καρυπίδης να αλλάξει γραμμή πλεύσης και να στηρίξει τον προπονητή του, δίνοντας μία τελευταία ευκαιρία κόντρα στην Ξάνθη. Και δικαιώθηκε. Οπως δικαιώνεται και ο Κωνσταντίνος Διαμαντόπουλος που δεν ήθελε να δει την ομάδα να προχωράει σε ακόμη μία αλλαγή προπονητή, πιστεύοντας ότι ο Παντελίδης μπορεί να αλλάξει την κατάσταση. Διαχειρίστηκε για πρώτη φορά την πίεση και όταν έπρεπε να το κάνει περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Βρήκε λύσεις αγωνιστικά και μαζί με τους παίκτες, οδήγησε την ομάδα εδώ που βρίσκεται.

Τα χαμόγελα που επέστρεψαν

Ο Παντελίδης είπε εύστοχα μετά το παιχνίδι με τον ΠΑΣ Γιάννινα, ότι ίσως το πρώτο που έλειπε από την ομάδα όλο το προηγούμενο διάστημα, ήταν το χαμόγελο. Και αυτό επέστρεψε μετά την νίκη κόντρα στους Ηπειρώτες. Σε αυτό δεν συνέβαλαν αποκλειστικά τα αποτελέσματα, αλλά και η… απότομη άνοδος του ΑΡΗ στη βαθμολογία και η παρουσία του στην πρώτη 5άδα. Τα αποτελέσματα και η… ευρωπαϊκή θέση, “τάισαν” την ομάδα με ψυχολογία την οποία είχε ανάγκη και άλλαξαν άρδην το κλίμα μέσα στα αποδυτήρια.

Ο Ματέο…

Ενα λουλούδι δεν φέρνει την άνοιξη… Στο ποδόσφαιρο όμως ένας παίκτης μπορεί να κάνει τη διαφορά, εάν έχει την ποιότητα του Ματέο Γκαρσία. Ο Αργεντινός έχει χαρίσει έξι βαθμούς στον ΑΡΗ με τα γκολ που πέτυχε κόντρα σε Ξάνθη και ΠΑΣ Γιάννινα. Στην ομάδα… περίμεναν καιρό τον 22χρονο εξτρέμ να “εμφανιστεί”. Το κάνει τώρα. Και μάλιστα με διάρκεια. Σκοράρει, αποφεύγει το περιττό και είναι πειθαρχημένος τακτικά. Κάτι που δίνει ακόμα μεγαλύτερη αξία στην παρουσία του.

Ο συνδετικός κρίκος 

Τα χαφ δεν χαρακτηρίζονται τυχαία ως νευραλγικές θέσεις. Είναι ο συνδετικός κρίκος της άμυνας με την επίθεση. Και ο Σιώπης με τον Μπάσα “υπηρετούν” αυτόν τον ρόλο πιο αποτελεσματικά πλέον, με τον πρώτο να πραγματοποιεί τις καλύτερες εμφανίσεις του στον ΑΡΗ. Η δουλειά τους στο ανασταλτικό κομμάτι και η γρήγορη προώθηση της μπάλας, είναι καθοριστικά στοιχεία σε αυτό που παρουσιάζει ο ΑΡΗΣ.

Η ορθολογική διαχείριση και οι επιπλέον επιλογές

Βασικό “κλειδί” στην πορεία του ΑΡΗ το τελευταίο διάστημα, είναι και η ενδεκάδα. Οχι μόνο ότι ο Παντελίδης έχει βρει ένα σύνολο παικτών που… έδεσε πολύ καλά, αλλά και το γεγονός ότι πραγματοποιεί πιο ορθολογικές επιλογές και έχει να διαχειριστεί περισσότερες λύσεις. Είτε παίκτες που επανήλθαν από τραυματισμούς είτε τα νέα πρόσωπα της ομάδας. Διότι οι κατά καιρούς αλχημείες που έγιναν, είχαν να κάνουν και με τον περιορισμένο αριθμό ποδοσφαιριστών που είχε στη διάθεσή του.

Η ετοιμότητα των… νέων

Οι μεταγραφικές αναζητήσεις του ΑΡΗ τον περασμένο Ιανουάριο, είχαν ένα βασικό κριτήριο μεταξύ άλλων. Εψαχνε έτοιμους παίκτες, με αγωνιστικό ρυθμούς και οι οποίοι δεν θα χρειάζονταν μεγάλο διάστημα προσαρμογής. Αυτό το πέτυχε σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό και ίσως το πιο κλασσικό παράδειγμα είναι αυτό του Ρόουζ. Ο Γάλλος στόπερ μοιάζει λες και έπαιζε με τον Δεληζήση από το περασμένο καλοκαίρι. Ο Κόρχουτ μπήκε κατευθείαν πολύ σταθερά ενώ ανοδική είναι και η πορεία του Λάρσον με αποκορύφωμα την Τρίπολη. Εκεί όπου… εμφανίστηκε και ο Τόνσο με μία “γεμάτη” εμφάνιση, μόλις στη δεύτερη συμμετοχή του.

Αρχισαν να… βρίσκονται

Η απότομη αλλαγή του ΑΡΗ, φυσιολογικά κάνει πολλούς να σκέφτονται ότι ενδεχομένως άλλαξε κάτι στον τρόπο δουλειάς. Αυτή όμως παρέμεινε πάνω-κάτω ίδια. Απλά οι παίκτες άρχισαν να… συναντούν τον Παντελίδη στα “θέλω” που έχει θέσει ο 53χρονος τεχνικός. Πρώτα ήταν η βελτίωση στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης για να ακολουθήσουν τα υπόλοιπα πάνω στο τακτικό κομμάτι. Ενας ΑΡΗΣ πιο απλός, πιο γρήγορος στην ανάπτυξη του και ο οποίος δείχνει να προχωράει βάσει πλάνου μέσα στο γήπεδο.

Με πιο ανοικτές άμυνας βέβαια σε Ξάνθη και Τρίπολη, αλλά δεν παρέκκλινε τόσο ούτε όταν κλήθηκε να αντιμετωπίσει το… ταμπούρι του ΠΑΣ. Υπάρχουν φυσικά περιθώρια βελτίωσης δεδομένου του ρόστερ και η εξέλιξη που υπάρχει τώρα, πρέπει να συνεχιστεί. Διότι κάπως έτσι ξεκίνησε τη χρονιά η ομάδα, αλλά κάπου έμεινε στάσιμη…

Οι… άλλοι

Φυσικά όσα κάνει ο ΑΡΗΣ, δεν είναι αρκετά από μόνα τους. Από τη στιγμή που βρέθηκε να… κυνηγάει -έστω και με μικρή βαθμολογική διαφορά- πόνταρε και στις “γκέλες” των υπόλοιπων. Ο Παναθηναϊκός συνεχίζει να… ξεφουσκώνει, Ξάνθη και Παναιτωλικός δυσκολεύονται να ακολουθήσουν, με αποτέλεσμα οι “κιτρινόμαυροι” να τους “προσπερνούν” και σταδιακά να “οικοδομούν” μία διαφορά ασφαλείας για τα δεδομένα της περιόδου που βρίσκεται το πρωτάθλημα.

Προτεινόμενα Άρθρα