Ποινικές κυρώσεις στις ΠΑΕ για δηλώσεις κατά των διαιτητών

από Γιώργος Γκάτος

Η δέσμευση στην προκήρυξη του επόμενου πρωταθλήματος. Τι ειπώθηκε για τα πρόστιμα στον Τύπο.

Νομοσχέδιο που θα προβλέπει πρόστιμα και ποινές για τις ΠΑΕ και τους εκπροσώπους τους, σε περίπτωση δυσφημιστικών δηλώσεων για τους διαιτητές φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση.

Η συγκεκριμένη πρόταση – απόφαση, έπεσε από τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη στο τραπέζι της συνάντησης με τους διαιτητές, που έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής (4/1), στα γραφεία της ΕΠΟ.

Οι ποινές αυτές θα είναι ανεξάρτητη διαδικασία με αυτήν που θα ακολουθείτε από τις Πειθαρχικές Επιτροπές και θα επιβάλλονται από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Επίσης, αποφασίστηκε στην προκήρυξη του νέου πρωταθλήματος να υπάρχει δέσμευση από τις ΠΑΕ για να μην γίνονται δηλώσεις κατά της διαιτησίας.

Ο νόμος Κοντονή για τον Τύπο

Από την πλευρά των διαιτητών ζητήθηκε να εφαρμοστούν και όσα προβλέπονται στο νόμο Κοντονή για “εμπρηστικά” δημοσιεύματα. Η απάντηση που δόθηκε από τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη ήταν ότι… “είναι εξαιρετικά δύσκολο να τιμωρήσουμε τα ΜΜΕ. Είναι λεπτές οι γραμμές στον δημόσιο λόγο εκτός αν κάτι είναι κάτι εξόφθαλμο, τα εξόφθαλμα τα στέλνουμε στον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα”.

Ο συγκεκριμένος νόμος που ψηφίστηκε το 2015 και είναι σε ισχύ, περιλαμβάνει διοικητικά μέτρα σε περιπτώσεις που δημοσιεύματα του έντυπου ή του ηλεκτρονικού τύπου ή αναφορές από άλλα ραδιοτηλεοπτικά μέσα κριθεί ότι υποκινούν πράξεις βίας.

“Σε περιπτώσεις παρότρυνσης, υποκίνησης, ενθάρρυνσης ή επιδοκιμασίας των αναφερομένων στην παράγραφο 2 επεισοδίων, ρατσιστικών συμπεριφορών και εν γένει φαινομένων βίας, από τον έντυπο ή ηλεκτρονικό τύπο και από το διαδίκτυο, πέραν των άλλων τυχόν ποινικών και λοιπών συνεπειών, με απόφαση του αρμόδιου για τον Αθλητισμό Υπουργού, που λαμβάνεται ύστερα από σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου για τα MME Υπουργού Επικρατείας και μετά από γνώμη της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ένωσης Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), οι οποίες διατυπώνονται μέσα σε αποκλειστική προθεσμία 10 ημερών από την παραλαβή της σχετικής πρόσκλησης του αρμόδιου για τον Αθλητισμό Υπουργού, μπορεί να επιβάλλονται στους υπεύθυνους ιδιοκτήτες ή εκδότες ή διαχειριστές των υπαίτιων μέσων, μετά από προηγούμενη κλήση και ακρόασή τους, πρόστιμα ύψους από πέντε χιλιάδες (5.000) έως πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ.

Σε περιπτώσεις στις οποίες οι παραπάνω πράξεις ή ενέργειες λαμβάνουν χώρα μέσω τηλεοπτικών ή ραδιοφωνικών σταθμών, ο αρμόδιος για τον Αθλητισμό Υπουργός ενημερώνει το αρμόδιο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ώστε αυτό, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και πέραν των λοιπών προβλεπόμενων κυρώσεων, να επιβάλει τα ανωτέρω πρόστιμα” αναφέρεται στην παράγραφο 5.

Πηγή: sdna.gr

Προτεινόμενα Άρθρα