Μπάσα: "Η αληθινή αποτίμηση των δυνατοτήτων μας, θα φανεί στο τέλος"

από AllAboutARIS

Ο Μίτζεν Μπάσα μιλάει στην "ΑΡΗΣ ΕΙΣΑΙ!", βρίσκει και αναλύει τις διαφορές στη φιλοσοφία Ερέρα και Παντελίδη και παράλληλα εκφράζει ορθά-κοφτά την αισιοδοξία του για την εξασφάλιση ενός ευρωπαϊκού εισιτηρίου.

Το πριν και το μετά

Συνέντευξη στον ΑΛΕΞΗ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟ

Όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία του με τον ΑΡΗ, άπαντες στην ποδοσφαιρική πιάτσα έκαναν λόγο για ένα… λαβράκι. Από τις πρώτες του προπονήσεις και τα φιλικά του καλοκαιριού φρόντισε να επιβεβαιώσει όσους έσπευσαν να κάνουν λόγο για έναν ποδοσφαιριστή, που μπορεί να ανεβάσει ένα επίπεδο τη μεσαία γραμμή των “κιτρινόμαυρων”. 

Ο λόγος για τον Μίτζεν Μπάσα, ο οποίος… ανοίγει τα χαρτιά του στην “ΑΡΗΣ ΕΙΣΑΙ” και με απόλυτη ειλικρίνεια εκφράζει τις απόψεις του για τα αγωνιστικά και όχι μόνο θέματα της ομάδας. 

Ο διεθνής μέσος αναφέρθηκε με γλαφυρό τρόπο στην εποχή Ερέρα στον ΑΡΗ και τις διαφορές που έχει δει μέχρι στιγμής με τον Σάββα Παντελίδη στον πάγκο. Έκανε λόγο για “κακή περίοδο”, όταν οι “κιτρινόμαυροι” έκαναν τέσσερις συνεχόμενες ήττες, ενώ τόνισε πως άπαντες, ακόμη και ο ίδιος θα κριθούν με βάση το τι θα έχουν πετύχει στο τέλος της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου. 
Από τα λεγόμενά του μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς ότι ο Μπάσα φρόντισε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να καταλάβει τι σημαίνει να αγωνίζεσαι σε μια ομάδα, όπως ο ΑΡΗΣ. Μάλιστα, όπως λέει και ο ίδιος, του πήρε λίγο χρόνο για να διαπιστώσει τις δυσκολίες του ελληνικού πρωταθλήματος. Πλέον εκείνος και οι συμπαίκτες του ξέρουν τι πρέπει να κάνουν για να παίρνουν, επιτέλους, αυτό που αξίζουν μέσα στο γήπεδο και να μην επαναλάβουν τα λάθη που στοίχισαν βαθμούς –κυρίως- στα παιχνίδια με Πανιώνιο και ΠΑΣ Γιάννινα.

“Ο Σάββας Παντελίδης έχει μια συγκεκριμένη φιλοσοφία”

– Μίτζεν, κάνοντας ένα απολογισμό της σεζόν ως τώρα, η ομάδα έχει 19 βαθμούς. Θα μπορούσε λες να έχει περισσότερους και γιατί;
“Θα μπορούσαμε να έχουμε περισσότερους πόντους. Σε κάποια παιχνίδια ήμασταν άτυχοι, μερικές φορές δεν μπορέσαμε να διαχειριστούμε καταστάσεις, όπως στο τελευταίο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό και σε κάποια άλλα παιχνίδια κάναμε λάθη εξαιτίας του γεγονότος ότι αρκετοί παίκτες δεν γνωρίζαμε το πρωτάθλημα.”

– Δεχθήκατε ένα γκολ στις καθυστερήσεις του αγώνα με τον Παναθηναϊκό. Πως επέδρασε το γεγονός αυτό τις προπονήσεις μέσα στην εβδομάδα. Σας επηρέασε καθόλου; 
“Δεχθήκαμε το γκολ γιατί δεν διαχειριστήκαμε ορθά τα τελευταία λεπτά. Όχι γιατί έκανε κάποιος παίκτης ένα λάθος. Είναι λάθος όλης της ομάδας. Δεν άλλαξε κάτι στις προπονήσεις. Πρέπει αμέσως να το ξεχάσουμε και αν συνεχίσουμε να δουλεύουμε.”

– Είναι ο τρόπος παιχνιδιού κόντρα στον Παναθηναϊκό για 60 λεπτά ο “οδηγός” για την επόμενη μέρα στην ομάδα;
“Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι οι νίκες. Δεν είναι το σημαντικό με ποιο τρόπο θα το καταφέρουμε. Ξέρουμε ότι το κοινό θέλει και το καλό ποδόσφαιρο, αλλά είναι δύσκολο αυτό να συνδυαστεί σε όλη τη διάρκεια της σεζόν.”

“Με πείραξαν οι ήττες σε Γιάννενα και Ν. Σμύρνη”

– Ο ΑΡΗΣ κέρδισε τα δύο τελευταία εκτός έδρας παιχνίδια, αλλά προηγουμένως δεν είχε κερδίσει τα άλλα τρία που έδωσε μακριά από το “Κλεάνθης Βικελίδης”. Γιατί υπήρχαν αυτές οι μεγάλες διαφορές;
“Ήταν απλά μια περίοδος στη σεζόν. Τα τελευταία παιχνίδια είχαν μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας. Όπως είπα δεν αξίζαμε την ήττα με Π.Α.Ο.Κ. και Ολυμπιακό. Αυτό που εμένα με ενοχλεί περισσότερο είναι που χάσαμε βαθμούς σε Γιάννινα και Πανιώνιο. Σ’ εκείνα τα παιχνίδια πραγματικά αξίζαμε κάτι παραπάνω.”

– Τι το διαφορετικό υπάρχει με τον Σάββα Παντελίδη στην τεχνική ηγεσία και τι είναι αυτό που ζητάει από εσένα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού; 
“Ο Παντελίδης θέλει μεγαλύτερη οργάνωση και τάξη, καθώς και μεγαλύτερη ένταση στο γήπεδο. Ακόμη δουλεύουμε πιο πολύ στο physical game γιατί δεν το είχαμε δουλέψει καθόλου πριν.”

– Τι κέρδισε ο ΑΡΗΣ από τον Πάκο Ερέρα και πόσο έχει αλλάξει τη νοοτροπία και την αγωνιστική φιλοσοφία της ομάδας ο νέος προπονητής;
“Ο Ερέρα ήθελε μόνο το λεγόμενο “τίκι-τάκα”. Ο Παντελίδης από την άλλη εξαρχής θέλει η ομάδα να έχει μια συγκεκριμένη φιλοσοφία στο κομμάτι της αμυντικής οργάνωσης, ενώ προετοιμαζόμαστε σύμφωνα με το ποιον έχουμε να αντιμετωπίσουμε και νομίζω ότι προετοιμαστήκαμε καλά για το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό.”

– Θεωρείς ότι οι νίκες στο ξεκίνημα της σεζόν δημιούργησαν προσδοκίες, που η ομάδα δεν μπορούσε ακόμη να υποστηρίξει με δεδομένο ότι είναι ένα καινούργιο σύνολο; 
“Η αληθινή αποτίμηση των δυνατοτήτων της ομάδας θα φανεί στο τέλος της σεζόν. Είναι δύσκολο να το πεις από τώρα. Δυνατότητες και ποιότητα δείξαμε ακόμη και στις ήττες. Το μοναδικό παιχνίδι που ήταν μια ντροπή για εμάς ήταν το δεύτερο ημίχρονο κόντρα στην Α.Ε.Κ.”.

“Πρώτα έρχεται η ομάδα”

– Είσαι ικανοποιημένος από τον εαυτό σου μέχρι στιγμής; Τι δεν έχουμε δει ακόμη από εσένα στο χορτάρι και τι παραπάνω μπορεί να περιμένει από σένα η ομάδα;
“Δεν μπορώ να πω εγώ αν είμαι ικανοποιημένος ή όχι. Το σημαντικό για μένα είναι να κερδίζει η ομάδα τα παιχνίδια. Αυτό που μετράει δεν είναι η ατομική απόδοση. Πρώτα έρχεται η ομάδα.”

– Είσαι ένας από τους πιο έμπειρους παίκτες στην ομάδα και ο ΑΡΗΣ περιμένει πράγματα από σένα. Είσαι έτοιμος να αποδεχθείς αυτόν τον ρόλο;
“Δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα να αναλάβω τις ευθύνες μου. Ήξερα από πριν την πίεση που θα υπήρχε εδώ. Αν φοβόμουνα δεν θα είχα έρθει καν.”

– Ο νέος προπονητής μίλησε από την πρώτη μέρα για την εξασφάλιση ενός ευρωπαϊκού εισιτηρίου. Είναι πιστεύεις εφικτό;
“Ασφαλώς και μπορούμε να το πετύχουμε!”

– Το γεμάτο γήπεδο σε κάθε εντός έδρας παιχνίδι σε ποιο βαθμό επηρεάζει την ομάδα. Σας γεμίζει με έξτρα ευθύνες ή σας δημιουργεί πίεση;
“Ίσα-ίσα πρέπει να αποτελεί τιμή για εμάς που έχουμε τη δυνατότητα να παίζουμε σε ένα γεμάτο γήπεδο. Πάντα μας βοηθούν. Δεν βλέπω γιατί πρέπει κάτι τέτοιο να μας δημιουργεί πίεση.”

– Ποια είναι η άποψή σου για την ελληνική Λίγκα και τι είναι αυτό που δεν σου αρέσει;
“Πρόκειται για πολύ δύσκολο πρωτάθλημα με αρκετές καλές ομάδες. Επίσης είναι δύσκολο να κερδίσεις τις μικρές ομάδες, αλλά την ίδια στιγμή είναι φανταστικό να παίζεις σε αυτά τα παιχνίδια.”

“Μου αρέσει η ζωή στη Θεσσαλονίκη”

– Πως είναι η ζωή στη Θεσσαλονίκη και πως περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου;
“Μου αρέσει πολύ η πόλη, είναι πραγματικά όμορφο να την περπατάς, οι άνθρωποι είναι φιλικοί. Με την οικογένειά μου που βρίσκεται εδώ έχω πάντα κάτι να κάνω.”

– Μιλάς ήδη τέσσερις γλώσσες. Τα ελληνικά πως σου φαίνονται. Έμαθες κάποιες λέξεις;
“Αν και μιλάω αρκετές γλώσσες τα ελληνικά είναι η πιο δύσκολη από όλες. Φυσικά και έχω μάθει κάποιες λέξεις, αλλά το να μιλήσω είναι αρκετά πολύπλοκο. Στην αρχή της σεζόν είχα πει στους συμπαίκτες μου ότι θα μπορώ να μιλήσω σε έξι μήνες, αλλά απ’ ότι φαίνεται θα χρειαστώ περισσότερο χρόνο (σ.σ γέλια).”

Προτεινόμενα Άρθρα