Στα σκαριά νέα ευρωπαϊκή διοργάνωση στο ποδόσφαιρο!

από Γιώργος Γκάτος

Το τελευταίο διάστημα συζητιέται έντονα στην ποδοσφαιρική Ευρώπη και φαίνεται πως μέσα στην επόμενη διετία θα γίνει και πράξη: 19 χρόνια μετά την κατάργηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων, έρχεται και τρίτη ευρωπαϊκή διοργάνωση να προστεθεί στο Champions και το Europa League!

Η Ένωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων, η ECA, η οποία βρίσκεται σε συνεργασία με την UEFA για το συγκεκριμένο θέμα εδώ και καιρό, έχει ήδη ενημερώσει τους συλλόγους-μέλη της για το φιξάρισμα των τελικών διαδικασιών που θα πραγματοποιηθούν ώστε η τρίτη τη τάξει ποδοσφαιρική διοργάνωση της γηραιάς ηπείρου να πάρει σάρκα και οστά από το 2021.

Μάλιστα, ως τις αρχές Δεκεμβρίου θα οριστικοποιηθεί από την UEFA τόσο το τελικό φορμάτ της νέας διοργάνωσης, η οποία θα έρθει να προστεθεί “κάτω” από τις δύο υπάρχουσες ως τρίτη στην ιεραρχία, όσο και οι πολλές ανακατατάξεις που θα πρέπει να γίνουν στις άλλες δύο σε προκριματικές φάσεις και φάσεις ομίλων. Όλες οι αποφάσεις θα αφορούν αρχικά στην 2021-24.

Όσον αφορά στη δομή της νέας διοργάνωσης η οποία παρεμπιπτόντως ακόμη δεν έχει… βαφτιστεί, θα πρόκειται μεν για μια “τυπική” δομή με φάση ομίλων στην οποία θα συμμετέχουν 32 σύλλογοι χωρισμένοι σε 8 γκρουπ, από τους οποίους θα προκρίνονται οι δύο πρώτοι της τελικής κατάταξης. Ωστόσο, το αξιοσημείωτο είναι ότι καμία από τις 32 ομάδες που θα αγωνίζονται στους ομίλους δεν θα εξασφαλίζουν απευθείας πρόκριση σε αυτούς! Και εκεί έρχεται να “δέσει” ακριβώς το χαρακτηριστικό της νέας διοργάνωσης ως “τρίτη” στην ιεραρχία της UEFA, αφού θα υπάρξουν πολλές αλλαγές στην προκριματική διαδικασία του Europa League, ώστε να “ενσωματωθεί” ουσιαστικά πάνω σε αυτή τη διαδικασία και η νέα διοργάνωση.

Προτεινόμενα Άρθρα