Το… ελληνικό χρώμα του τελικού του Copa Libertadores και οι παίκτες της Super League που έχουν παίξει με τη φανέλα της Μπόκα Τζούνιορς ή της Ρίβερ Πλέιτ.

Το πρώτο μέρος του τελικού των… τελικών διεξάγεται σήμερα στο “Λα Μπομπονέρα”, καθώς Μπόκα Τζούνιορς και Ρίβερ Πλέιτ διεκδικούν τον τίτλο της πρωταθλήτριας της Νοτίου Αμερικής. Παρότι όμως μιλάμε για ένα παιχνίδι στην άλλη άκρη της γης, υπάρχουν κάποιοι παίκτες που μας φέρνουν πιο κοντά στο… Superclásico.

Καταρχάς, στο ρόστερ της Ρίβερ Πλέιτ υπάρχουν δύο παίκτες, οι οποίοι στο παρελθόν έχουν περάσει από τα μέρη μας. Μάλιστα κι οι δύο έχουν φορέσει την ίδια φανέλα, αλλά σε διαφορετικές περιόδους, αυτήν της ΑΕΚ. Μια ακόμη σύμπτωση είναι ότι φορώντας τα κιτρινόμαυρα έχουν κατακτήσει και τον ίδιο τίτλο, αυτό του Κυπέλλου Ελλάδας.

Ο πρώτος είναι ο Νάτσο Σκόκο, ο οποίος ήταν παίκτης της Ένωσης για τρία χρόνια, από το καλοκαίρι του 2008 μέχρι το καλοκαίρι του 2011. Ο “υδραυλικός” φόρεσε την κιτρινόμαυρη φανέλα 120 φορές σημειώνοντας 33 τέρματα, κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας το 2011, μα πάνω απ’ όλα μπήκε στις καρδιές των Ελλήνων φιλάθλων λόγω της σπάνιας ομορφιάς των γκολ που πετύχαινε. Δυστυχώς δεν πρόκειται να αγωνιστεί απόψε, καθώς είναι τραυματίας.

Ο δεύτερος είναι ο Μπρούνο Ζουκουλίνι. Το διάστημα της παρουσίας του στην Ελλάδα ήταν σαφώς μικρότερο, καθώς ήταν παίκτης της ΑΕΚ από τον Φλεβάρη μέχρι τον Ιούνιο του 2016. Μάλιστα, φόρεσε την κιτρινόμαυρη φανέλα σε μόλις 4 παιχνίδια, καθώς το σύντομο πέρασμά του στιγματίστηκε από έναν σοβαρό τραυματισμό (κάταγμα στο μετατάρσιο). Έστω κι έτσι όμως, στέφθηκε Κυπελλούχος Ελλάδας με την Ένωση. Ο 25χρονος μέσος αν και αουτσάιντερ, διεκδικεί μια θέση στο αρχικό σχήμα του 1ου τελικού.

Αυτοί που φέρνουν άρωμα Superclásico στη Super League

Στο πρωτάθλημα της Super League υπάρχουν 4 ποδοσφαιριστές, οι οποίοι έχουν αγωνιστεί στη Μπόκα Τζούνιορς ή στη Ρίβερ Πλέιτ και από αυτούς οι 3 έχουν παίξει σε Superclásico.

Ο πρώτος, ο οποίος θα πρέπει να αναφέρουμε είναι ο Νικολάς Κολάσο, αφού ο 28χρονος Αργεντινός αγωνίζεται στον ΑΡΗ ως δανεικός από την Μπόκα Τζούνιορς. Προέρχεται από τα τμήματα υποδομής του συλλόγου και ανήκει στην πρώτη ομάδα (έχοντας περάσει και αρκετούς δανεισμούς) από το 2009 και μετά. Συνολικά έχει φορέσει τη φανέλα της 116 φορές και διαθέτει μεγάλη εμπειρία από τα ντέρμπι με τη Ρίβερ, αφού έχει συμμετάσχει σε αυτά 9 φορές.

Γέννημα θρέμμα της Μπόκα Τζούνιορς αποτελεί και ο Εμάνουελ Ινσούα του Παναθηναϊκού, ο οποίος μετρά 41 συμμετοχές με την πρώτη ομάδα. Ο αριστερός οπισθοφύλακας έχει αγωνιστεί σε Superclásico 2 φορές. Το ίδιο ισχύει και για τον Ζοέλ Ακόστα του Απόλλωνα Σμύρνης. Ο εξτρέμ της “Ελαφράς Ταξιαρχίας” μετρά 12 επίσημες εμφανίσεις ως ποδοσφαιριστής της Μπόκα Τζούνιορς, αλλά δεν έχει αγωνιστεί ποτέ του στο ντέρμπι.

Στην αντιπέρα όχθη, ο Λούκας Μπογέ της ΑΕΚ προέρχεται από τα τμήματα υποδομής της Ρίβερ Πλέιτ και έχει φορέσει τη φανέλα της πρώτης ομάδας 32 φορές από το 2014 μέχρι το 2016. Μάλιστα, έχει αγωνιστεί σε ντέρμπι της Ρίβερ με την Μπόκα 3 φορές.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι άλλοι τρεις ποδοσφαιριστές της Super League, έχουν φορέσει τις φανέλες της Ρίβερ Πλέιτ ή της Μπόκα Τζούνιορς, αλλά των δεύτερων ομάδων τους και ποτέ της πρώτης. Ο γκολκίπερ του ΠΑΟΚ, Ροντρίγκο Ρέι έχει αγωνιστεί με τη δεύτερη ομάδα της Ρίβερ Πλέιτ. Το ίδιο από την ανάποδη ισχύει για τους Νικολάς Μανά και Φράνκο Μάζουρεκ του Παναιτωλικού, οι οποίοι έχουν αγωνιστεί στη β’ ομάδα της Boca Juniors.
 

Προτεινόμενα Άρθρα