Έγραψε ιστορία χωρίς ρεκόρ

από Νίκος Παπαδόπουλος

Ως ένδειξη τιμής και σεβασμού για τα κατορθώματά της, οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να αποσύρουν για πάντα το νούμερο 261, με το οποίο έτρεξε και άλλαξε τον κόσμο

Μια πρώτη θέση στον μαραθώνιο της Νέας Υόρκης το 1974 και μια δεύτερη, ένα χρόνο μετά στην Βοστώνη, σίγουρα είναι σημαντικά επιτεύγματα για οποιονδήποτε. Ίσως, όμως, όχι αρκετά ώστε να εξασφαλίσουν σε κάποιον τις τιμές, τον σεβασμό και την αναγνωρισιμότητα την οποία απολαμβάνει η Κάθριν Σβίτσερ.  Η γυναίκα που μπορεί να μην έχει κάποια τεράστια συλλογή μεταλλίων ή παγκόσμια ρεκόρ στην κατοχή της, αλλά είναι η βασική υπεύθυνη για μια κοσμογονία που δεν περιορίστηκε στον αθλητισμό και επηρέασε ολόκληρη την κοινωνία.

Πίσω στο 1967

Τα κάτι παραπάνω από 50 χρόνια που μας χωρίζουν από το 1967 αποδείχθηκαν αρκετά για να κάνουν τον κόσμο πολύ διαφορετικό μέρος από αυτό που κάποτε ήταν. Οι αλλαγές δεν περιορίζονται μόνο στην όψη του πλανήτη, τα κτίρια, τους δρόμους, τα ρούχα, την μόδα ή την τεχνολογία. Ακόμη μεγαλύτερες είναι οι μεταβολές στον τρόπο σκέψης και στο τι οι κοινωνίες θεωρούν αποδεκτό.

Ας το παραδεχτούμε, εκείνα τα χρόνια κάτω από τον… ρομαντικό χαρακτηρισμό “ασθενές φύλο” για τις γυναίκες κρυβόταν επιμελώς ένας μισογυνισμός, που σήμερα μοιάζει αδιανόητος, μα τότε αποτελούσε μια απολύτως αποδεκτή κατάσταση. Αποδεκτή από πολλούς, όχι όμως και από κάποιες γυναίκες οι οποίες θέλησαν να διαλύσουν τα στερεότυπα που τις εμπόδιζαν να αποδείξουν πως η θέση τους στον κόσμο δεν θα μπορούσε να διαφέρει από εκείνη των ανδρών.

Προτεινόμενα Άρθρα