Το ατόφιο ταλέντο του NBA που χάθηκε στη σκόνη

από Νίκος Παπαδόπουλος

"Είχε το τελειότερο πακέτο μπασκετμπολίστα. Δεν γίνεται να ξεχάσω το κορμί, την ταχύτητα, το άλμα του", δήλωνε πριν μερικά χρόνια ένας παλιός παίκτης του North Carolina.

Αν και συνειρμικά το μυαλό όλων θα πάει στον ένα και μοναδικό Μάικλ Τζόρνταν, αυτά τα συγκεκριμένα λόγια δεν αφορούν αυτόν. Πρόκειται για μία μόνο από τις πολλές κολακευτικές κρίσεις και σχόλια για τον άνθρωπο που χαρακτηρίστηκε “ό,τι πιο κοντινό στον Air έχει εμφανιστεί ποτέ”.

Και εάν δεν άφηνε μια νεανική ανοησία –όπως η χρήση κοκαΐνης– να του τα πάρει όλα, ο Λεν Μπάιας θα είχε την ευκαιρία να αποδείξει πως άξιζε τους διθυράμβους. Όμως μόλις δυο μέρες αφότου είχε επιλεγεί στο νούμερο 2 του draft έχασε τη ζωή του, σε μια υπόθεση που σόκαρε και θάμπωσε τον λαμπερό κόσμο του αμερικανικού μπάσκετ.

Frost

Το 1986 ο MJ ολοκλήρωνε τη δεύτερη σεζόν του στο NBA και ήδη είχε αφήσει τα διαπιστευτήρια του, αλλάζοντας την αντίληψη για το παιχνίδι των περιφερειακών. Παίκτες με τα δικά του χαρακτηριστικά φυσικά και σπάνιζαν, αλλά λόγω της δικής του παρουσίας άρχισαν να γίνονται περιζήτητοι. Κάπου εκεί… γύρω και συγκεκριμένα στο πανεπιστήμιο του Μέριλαντ τριγυρνούσε και ο “Frost”, όπως ήταν το παρατσούκλι του Λεν Μπάιας. Με ύψος 2.06μ και βάρος κάτω από 100 κιλά, ο πιτσιρικάς ήταν ένας φόργουορντ με τρομερά αθλητικά προσόντα, αλλά και ένα επιπλέον όπλο. Το φαρμακερό σουτ του. Όπως είχε πει και ο αντίπαλός του με το North Carolina, Τζιμ Βαλβάνο, “είχε το τέλειο jump shoot, την τελειότερη καμπύλη”.

Προτεινόμενα Άρθρα