"Ασθενής Μηδέν": Ο άνθρωπος που κατηγορήθηκε ότι κόλλησε όλο τον πλανήτη AIDS

από Νίκος Παπαδόπουλος

FacebookTwitterGoogleMailΘάνος ΙατρόπουλοςΓράφει ο Θάνος ΙατρόπουλοςΉταν 5 Ιουνίου του 1981 όταν ένα ιατρικό άρθρο σε εβδομαδιαίο newsletter του αμερικανικού ΚΕΕΛΠΝΟ (Centers for Disease Control and Prevention – CDC), προκαλεί πρωτόγνωρη αμηχανία στην Επιστήμη

Το δημοσίευμα αναφέρεται στους θανάτους 5 ομοφυλόφιλων αντρών στο Λος Άντζελες, από μια “μορφή πνευμονίας”, σε διάστημα 5 μηνών. Τα συμπτώματα ήταν εντελώς ασυνήθιστα. Οι θεράποντες γιατροί είχαν δώσει αυτή την ερμηνεία, διότι ουσιαστικά δεν γνώριζαν τα ακριβή αίτια των θανάτων. Είχαν προηγηθεί και ακολούθησαν ανάλογα κρούσματα σε Σαν Φρανσίσκο και Νέα Υόρκη, κατά βάση, που επίσης συνδέθηκαν με ομοφυλοφιλική δραστηριότητα.

Αρχικά, οι επιστήμονες υπέθεταν ότι ευθύνονταν τα ψυχαγωγικά ναρκωτικά της εποχής. Γρήγορα όμως έγινε αντιληπτό ότι επρόκειτο για κάτι πολύ χειρότερο: ένα μολυσματικό ιό.

Καθώς τα νέα για μια “μυστηριώδη ασθένεια” άρχισαν να διαδίδονται στα αστικά κέντρα των ΗΠΑ, η ανησυχία στην κοινή γνώμη άρχισε να αγγίζει σιγά-σιγά τα όρια του πανικού. Οι επιστήμονες έπρεπε να βρουν τι συμβαίνει. Και να το κάνουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Προτεινόμενα Άρθρα