Η μεταγραφή του Σάντορ Γκουιντάρ στον ΑΡΗ

από AllAboutARIS

Μέσω της aris.re θα θυμηθούν οι παλιότεροι και θα μάθουν οι νεώτεροι για το χρονικό μιας από τις μεγαλύτερες μεταγραφές της ιστορίας του ΑΡΗ.

Το καλοκαίρι του 1982 ο ΑΡΗΣ βρισκόταν σε αναζήτηση ενός ικανού γκολκίπερ. Αιτία ήταν η μη συμφωνία με την ανανέωση της δωδεκαετίας του Στέλιου Παπαφλωράτου, που είχε ως συνέπεια την απομάκρυνση του από την ομάδα. Όταν χάνεις έναν τερματοφύλακα του επιπέδου του Στέλιου, λογικό είναι να ψάξεις να βρεις κάτι πολύ καλό.

Οι μάνατζερ εκείνης της εποχής προτείνουν στον ΑΡΗ τον Γιουγκοσλάβο Πέτερ Μπορότα. Επρόκειτο για ένα μεγάλο όνομα της εποχής, βασικός στην Εθνική Γιουγκοσλαβίας το 1977-78, τερματοφύλακας της Παρτιζάν (1976-79) και της Τσέλσι (1979-1982). Ωστόσο ο παίκτης είναι ακριβός και το Δ.Σ. της ΠΑΕ αποφασίζει να το σκεφτεί λίγο περισσότερο.

Ταυτόχρονα στα γραφεία της ΠΑΕ έρχεται μια ειδοποίηση από έναν οπαδό  του ΑΡΗ από την Ουγγαρία, τον κ.Φατσιάδη. Προτείνει τον 31χρονο Ούγγρο διεθνή τερματοφύλακα Σάντορ Γκουιντάρ, της Χόνβεντ, ο οποίος είχε αγωνιστεί στο μουντιάλ του 1978.

Πρόκειται για ακόμη ένα μεγάλο όνομα, το οποίο είναι φτηνότερο και με συμβόλαιο μεγαλύτερης διάρκειας. Οι κίτρινοι κινούνται γρήγορα. Στέλνουν τον κ.Χασιώτη, σύμβουλο και αντιπρόεδρο της ΠΑΕ, στην Ουγγαρία για να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις. Για τον Γκουιντάρ λέει τα καλύτερα λόγια και ο Κώστας Μόκαλης, που είχε ζήσει στην Ουγγαρία.

Ταυτόχρονα ο Βούλγαρος Πανώφ απομακρύνεται από το ρόστερ της ομάδας και έτσι ανοίγει θέση για ξένο. Στις 8 Ιουλίου 1982 ο παίκτης υπογράφει προσύμφωνο με τον Χασιώτη στην Ουγγαρία, καθώς το Δ.Σ. της ΠΑΕ δίνει το πράσινο φως για τη μεταγραφή.

Ο παίκτης καταφθάνει την επόμενη μέρα στη Θεσσαλονίκη όπου τον υποδέχονται οι άνθρωποι του ΑΡΗ. Δηλώνει χαρούμενος για την έλευση του στον ΑΡΗ. Ο πρόεδρος της Χόνβεντ αναφέρει μια Ουγγρική παροιμία: Το ένα μας μάτι κλαίει και το άλλο γελάει! Κλαίει γιατί χάνουμε τον καλύτερο Ούγγρο τερματοφύλακα, γελάει γιατί του δίνουμε την ευκαιρία να κάνει ένα ακόμη βήμα στην καριέρα του.

Ο παίκτης πέρασε ένα σαββατοκύριακο στη Χαλκιδική, ξεκουράστηκε και αναχώρησε για την πατρίδα του. Μετά από μερικές μέρες επέστρεψε και πήγε να συναντήσει την υπόλοιπη ομάδα που προετοιμάζονταν στην Φλώρινα.

Από την πρώτη του προπόνηση έδειξε τα χαρίσματα του. Μακρυά χέρια, εκπληκτικά αντανακλαστικά και πολύ καλές τοποθετήσεις, εντυπωσίασαν τους ανθρώπους του ΑΡΗ και τους συμπαίκτες του. Ακόμη περισσότερο εντυπωσίασε ο χαρακτήρας του. Σοβαρός, μετρημένος και άκρως επαγγελματίας, έδειξε πως η ερχόμενη σεζόν του ανήκε.

Και έτσι ήταν. Ο ΑΡΗΣ στο πρόσωπο του Σαντόρ Γκουιντάρ, βρήκε έναν μεγάλο τερματοφύλακα, μια εγγύηση για τα μετόπισθεν. Το καλοκαίρι του 1982 ο ΑΡΗΣ με σοβαρότητα, μεθοδικότητα και χωρίς μεγάλες τυμπανοκρουσίες, έκανε μια από τις μεγαλύτερες μεταγραφές ξένου παίκτη που εντάχθηκε ποτέ στο ρόστερ του.

Προτεινόμενα Άρθρα