Ένα μαύρος τιμωρός στην επίθεση του ΑΡΗ

από AllAboutARIS

O Ντεμπά Νιρέν παρότι έμεινε μόνο μία χρονιά στον ΑΡΗ αγαπήθηκε όσο λίγοι από τον κόσμο της ομάδας.

Ο Νιόγκου Ντεμπά, όπως είναι το πραγματικό όνομα του, γεννήθηκε στην Γκάμπια στις 26 Ιουνίου του 1979.

Μεγάλωσε στην Σουηδία, όπου και πρωτόπαιξε ποδόσφαιρο. Εκεί του “κόλλησε” το ψευδώνυμο Νιρέν που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει “πιτσιρικάς”.

Ήρθε στην Ελλάδα για τον ΠΑΣ Γιάννενα και μετά από ένα χρόνο, το καλοκαίρι του 2002 πέρασε στις τάξεις του ΑΡΗ με εισήγηση του Γιώργου Φοιρού.

Ξεκινάει ως σέντερ φορ με πολύ καλές επιδόσεις. Στις 22 Σεπτεμβρίου τιμωρεί την πρώην ομάδα του, πετυχαίνοντας τα δύο τέρματα στην νίκη 2-0 κατά του ΠΑΣ Γιάννενα. Αυτό όμως είναι μόνο η αρχή. Τον Νοέμβριο περνάει μια περίοδο ντεφορμαρίσματος και παρακολουθεί τα παιχνίδια από τον πάγκο.

Τον Δεκέμβριο όμως κερδίζει σιγά σιγά την εμπιστοσύνη του προπονητή του. Στις 15 Δεκεμβρίου 2002 είναι ο “υπαίτιος” για την επική νίκη κατά του ΠΑΟΚ καθώς περνάει σαν αλλαγή στο 83’ και μέσα σε πέντε λεπτά, με κεφαλιά και σουτ, πετυχαίνει δύο τέρματα διαμορφώνοντας το τελικό σκορ σε 2-0.

Ο τρόπος που επιτεύχθηκε αυτή η νίκη έφερε σε κατάσταση έκστασης τους χιλιάδες παραληρούντες οπαδούς του ΑΡΗ και κατέστησε τον Νιρέν αντικείμενο λατρείας και σημείο αναφοράς στα παιχνίδια ΑΡΗΣ-ΠΑΟΚ από εκεί και στο εξής.

Το υπόλοιπο της χρονιάς χαρακτηρίζεται από πολύ καλές εμφανίσεις του παίκτη. Είναι πλέον βασικός και “έχοντας πάρει εμπρός” σκοράρει συνεχώς φτάνοντας συνολικά τα δεκαπέντε τέρματα οδηγώντας τον ΑΡΗ στην έξοδο στην Ευρώπη και στον τελικό κυπέλλου της Τούμπας όπου δυστυχώς δεν κατορθώνει να πανηγυρίσει τον τίτλο.

Το καλοκαίρι δυστυχώς οι οικονομικές συνθήκες οδηγούν την ομάδα σε αποδυνάμωση, καθώς λόγω των οφειλών προς τους παίκτες, τους δίνεται το δικαίωμα με προσφυγή τους να αποδεσμευτούν από τις τάξεις της ομάδας. Έτσι κι ο Νιρέν φεύγει συνεχίζοντας στην Βουλγαρική Λέφσκι και κατόπιν στον Παναθηναϊκό όπου και αγωνίστηκε σε 9 ματς του Ελληνικού πρωταθλήματος σκοράροντας 2 γκολ.

Το 2005 δόθηκε για ένα εξάμηνο δανεικός στην Κέρκυρα ενώ στα χρόνια που ακολούθησαν περιπλανήθηκε σε διάφορα πρωταθλήματα της βόρειας Ευρώπης, κατά κύριο λόγο στην Δανία και την Σουηδία. Κορυφαία στιγμή ήταν αναμφίβολα η σεζόν 2010-2011 όταν και αγωνίστηκε με την Νοτς Κάουντι στην Football League One (Τρίτη τη τάξη κατηγορία του Αγγλικού ποδοσφαίρου). Από το 2006 έως το 2011 υπήρξε διεθνής με την εθνική Γκάμπιας, με την οποία αγωνίστηκε συνολικά σε 12 αγώνες σκοράροντας 3 φορές.

Σαν παίκτης είχε τρομερά σωματικά προσόντα. Με ύψος 1,88, ταχύτητα και τεράστιες φυσικές αντοχές, κυριαρχούσε στον χώρο της αντίπαλης περιοχής. Είχε καλές τοποθετήσεις και ευχέρεια στο σκοράρισμα, καθώς χρησιμοποιούσε με επιτυχία πόδια και κεφάλι. Η συνολική παρουσία του ήταν αναμφίβολα πετυχημένη.

Ο Νιρέν κέρδισε μία μεγάλη θέση στην καρδιά των οπαδών της ομάδας καθώς στο πρόσωπο του ο κόσμος του ΑΡΗ βρήκε, έστω και για μία μόνο χρονιά, τον μεγάλο σκόρερ που οδήγησε με τα γκολ του σε υψηλή θέση στο πρωτάθλημα και σε ένα τελικό κυπέλλου μετά από τριαντατρία ολόκληρα χρόνια.

Το 2011, όταν ρώτησαν τον πρωτοεμφανιζόμενο στην επαγγελματική ομάδα Νίκο Αγγελούδη γιατί επέλεξε την φανέλα με το νούμερο 99, απάντησε: “μα φυσικά γιατί ήταν το νούμερο του Νιρέν Ντεμπά!”.

Προτεινόμενα Άρθρα