"Ανάγκη για κοινή φιλοσοφία, συγκινημένος από την εκτίμηση του κόσμου"

από Γιώργος Γκάτος

Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής μίλησε για την επιστροφή του στον ΑΡΗ, την ανάγκη για κοινή σύμπλευση φιλοσοφιών στις ακαδημίες αλλά και για τη κατάσταση του Ελληνικού ποδοσφαίρου.

Αναλυτικά, τα όσα δήλωσε ο Σάββας Κωφίδης:

Για την προσέγγιση των ανθρώπων του ΑΡΗ:

“Εδώ και καιρό είχα μιλήσει με τον κ. Καραμανλή. Μιλήσαμε ξανά και με τον Παναγιώτη Αλεξιάδη αλλά κυρίως το ενδιαφέρον του κ. Καραμανλή μαζί με την αγάπη και την εκτίμηση από το περιβάλλον του ΑΡΗ, ήταν κάτι που με έκαναν να υπογράψω. Γενικότερα, ο κόσμος και ο Ερασιτέχνης μου έδειξε μια εκτίμηση από την οποία ένιωσα χαρά και συγκίνηση. Ήταν χαρά μου να ασχοληθώ με άνα τμήμα που με ενδιαφέρει, αυτό των τμημάτων υποδομής.”

Για τις ιδιαιτερότητες των τμημάτων υποδομής:

“Είναι πολύ δύσκολο γιατί εδώ δημιουργείς και έχεις μια ομάδα που έχει μια ιστορία. Είμαι υπεύθυνος για το τι φιλοσοφία θα ακολουθήσει η ομάδα. Εδώ δεν εκπαιδεύουμε μόνο ποδοσφαιριστές, αλλά ανθρώπους. Εκτός από ποδοσφαιριστές, μπορεί στο μέλλον να ασχοληθούν με άλλους τομείς του ποδοσφαίρου και να προσφέρουν.”

Για την φιλοσοφία που θα ακολουθήσει:

“Αυτή τη στιγμή επειδή ο ΑΡΗΣ είναι ενιαίος, γίνονται συζητήσεις του Ερασιτέχνη με την ΠΑΕ για να ακολουθήσουμε μια συγκεκριμένη φιλοσοφία στα τμήματα υποδομής. Δεν γίνεται άλλα να διδάσκουμε στη Κ14 και άλλα στη Κ17. Το παιδί θα τρομάξει και θα μπερδευτεί. Πρώτα πρέπει να αναπτυχθούν ποδοσφαιρικά και στη συνέχεια τα αποτελέσματα. Δεν είναι επαγγελματική ανάπτυξη αλλά ποδοσφαιρική.

Εφόσον πραγματοποιηθεί μια συμφωνία ενιαίας κατεύθυνσης, την κατεύθυνση θα τη δώσω εγώ. Καλό να είναι να υπάρχει μια ενιαία φιλοσοφία. Γίνονται θετικά πράγματα τα τελευταία χρόνια αλλά πρέπει να υπάρχει σύμπλευση και ενότητα. Όλοι να λειτουργήσουμε για το καλό του ΑΡΗ”.

Για την ανάδειξη ποδοσφαιριστών μέσω των ακαδημιών:

“Παλιότερα γινόταν αυτό. Έβγαιναν παίκτες από τα σπλάχνα του συλλόγου, όμως τα τελευταία χρόνια είναι ένα Ελληνικό φαινόμενο να μην αναδεικνύονται Έλληνες ποδοσφαιριστές στο πρωτάθλημα μας. Αυτό οφείλεται στη δομή του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Από την ΕΠΟ, που πρέπει να δώσει τις κατευθύνσεις και να δομήσει το ποδόσφαιρο, μέχρι και στον κάθε σύλλογο που πρέπει να χτίσει τις υποδομές. Οι ακαδημίες είναι το μέλλον της κάθε ομάδας, αλλά κανείς δεν “σκύβει” πραγματικά πάνω από το θέμα.”

Για την πρώτη ομάδας του ΑΡΗ:

“Εμείς ικασίες κάνουμε και επιφανειακά πράγματα λέμε, γιατί ο αρμόδιος είναι αυτός που πραγματοποιεί την προετοιμασία της ομάδας. Φαίνονται αισιόδοξα μηνύματα προς μια σωστή κατεύθυνση.”

Για την κατάσταση του Ελληνικού ποδοσφαίρου:

“Εδώ και χρόνια δεν υπάρχει μια σωστή δομή και ταυτότητα, που να λέει ότι “αυτό” είναι το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτό οφείλεται καθαρά στην ομοσπονδία και στην ασυμφωνία της ΕΠΟ με την Superleague. Η παρέμβαση της πολιτείας δεν έχει γίνει ποτέ. Μόνο για άλλους λόγους και μόνο κατά το δοκούν.”

Προτεινόμενα Άρθρα