Ο αληθινός πολεμιστής… (pics)

από Νίκος Παπαδόπουλος

Τα παιδικά χρόνια ανάμεσα σε Ελβετία και Κόσοβο και το μεγάλο κεφάλαιο της Ιταλίας

Ο πόλεμος αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων. Είναι αυτός που διαμορφώνει την ιστορία για αιώνες. Την ιστορία των κρατών αλλά και των ανθρώπων που είναι σε αυτά. Εκείνοι που βλέπουν τη ζωή τους να αλλάζει όταν τα πολιτικά παιχνίδια δίνουν τη σκυτάλη στις φρικαλεότητες. Κάπως έτσι είδε και ο Μίτζεν Μπάσα τη ζωή του να αλλάζει στα τέλη της δεκαετίας του 90′ με τον πόλεμο στο Κόσοβο

Ο ίδιος βέβαια ήταν από τους τυχερούς. Πριν ξεκινήσουν όλα το 1996, η οικογένεια του επέστρεψε στην Ελβετία όπου και ο Μέτζιν γεννήθηκε το 1987. Δεν ήταν στην καρδιά του πολέμου. Δεν ήταν εκεί όταν η Σούβα Ρέκα, η πόλη από την οποία κατάγεται, καταστράφηκε και μεταξύ των θυμάτων ήταν και ο θείος του.

Αυτό ήταν το σημάδι που του άφησε ο πόλεμος. Μπορεί ο ίδιος να έχει πει σε συνέντευξη του ότι δεν έχει κάποια δακρύβρεχτη ιστορία από εκείνη την εποχή, αλλά είναι κάτι που το “κουβάλησε” μαζί του από το Κόσοβο στην Λωζάνη και μέχρι την Τορίνο. Εκεί όπου πέρασε το μεγαλύτερο διάστημα της καριέρας του, φόρεσε το περιβραχιόνιο των Ιταλών και χαρακτηρίστηκε από τους οπαδούς ως “αληθινός πολεμιστής”.

Στα 31 του πλέον και έχοντας ήδη μία “γεμάτη” καριέρα, ο Μπάσα μοιάζει να βρίσκεται αρκετά κοντά στον ΑΡΗ. Ένα deal που εφόσον υλοποιηθεί θα δώσει στον Πάκο Ερέρα το “6άρι” το οποίο θα συμπληρώσει το παζλ της μεσαίας γραμμής. Ποιος είναι όμως ο Μπάσα και ποια τα highlights της ζωής του εντός και εκτός γηπέδου; Το AllAboutARIS τα παρουσιάζει.

Μία οικογένεια μεταξύ Κοσόβου και Λωζάνης

Οι γονείς του Μπάσα κατάγονται από τη Σούκα Ρέκα. Εκεί γεννήθηκε και ο μεγαλύτερος αδελφός του, Βούλνετ. Ο ίδιος μαζί με τον μικρότερο αδελφό του αντίθετα γεννήθηκαν στη Λωζάνη όπου είχε μετακομίσει η οικογένεια του στα μέσα της δεκαετίας του ’80, λόγω της δουλειάς του πατέρα του.

Βέβαια ο Μπάσα θα γνώρισε τον τόπο καταγωγής του, όταν η οικογένεια του θα γυρνούσε στο Κόσοβο το 1993. Οι γονείς του ήθελαν τα παιδιά τους να γνωρίζουν τον τόπο καταγωγής τους και να ζήσουν εκεί. Τα πράγματα όμως ήρθαν έτσι ώστε αναγκάστηκαν να φύγουν πριν ξεκινήσουν τα γεγονότα στο Κόσοβο το 1996. Η λύση για αυτούς ήταν πάλι η Λωζάνη, με τον Μπάσα να μένει μακριά από τον πόλεμο αλλά να τον ζει από απόσταση. Μέχρι που έφτασαν τα νέα του θανάτου του θείου του, ο οποίος δολοφονήθηκε στην τελική συμπλοκή που έγινε στην πόλη από την οποία καταγόταν αλλά δεν πρόλαβε να γνωρίσει.

Η νέα ζωή και η διέξοδος στο ποδόσφαιρο

Στην Ελβετία υπάρχουν αρκετά να του θυμίζουν το σπίτι του. Δεν ήταν άλλωστε λίγοι οι Αλβανοί που κατέφυγαν εκεί για να κάνουν μία νέα αρχή. Γράφτηκε σε αλβανικό σχολείο και μάθαινε τη μητρική του γλώσσα παράλληλα με τα γαλλικά. Η παρέα του; Τα δύο αδέλφια του. Πολύ δεμένοι και με τη μία τρέλα μετά την άλλη. “Μία φορά κυνηγούσα τα αδέλφια μου και έσπασα το τζάμι μίας πόρτας ρισκάροντας να κοπούν οι φλέβες στο χέρι μου”, έχει πει σε συνέντευξη του και με πολύ… νορμάλ ύφος.

Το ποδόσφαιρο μπήκε στη ζωή του όταν εντάχθηκε σε μικρή ηλικία στη Νταρντάνια Λωζάνης. Ομάδα που έπαιζε στην ερασιτεχνική κατηγορία και δημιουργήθηκε από την αλβανική κοινότητα της πόλης, με προπονητή τον Αγκίμ Τσάνα. Ακολούθησε η Τιμ Βαντ μέχρι που το 2004 τον εντόπισε η Λωζάνη και τον έκανε δικό της σε ηλικία 17 ετών, υπογράφοντας επαγγελματικό συμβόλαιο.

Η μεταγραφή που καθόρισε την καριέρα του

Η Ιταλία αποτελεί κεφάλαιο στην καριέρα του Μπάσα. Και επειδή όλοι από κάπου πρέπει να ξεκινήσουν, έτσι κι αυτός ξεκίνησε από τα χαμηλά και την 3η κατηγορία.

Τον Γενάρη του 2006 δέχεται την πρόταση που του γίνεται από τη Λουτσέσε, ο ιδιοκτήτης της οποίας Τζίτζι Σιμόνε είχε μετοχές στη Λωζάνη και τον ήξερε. Ο Μπάσα ενημερώθηκε ενώ βρισκόταν στο Κατάρ με την Κ-18 της Ελβετίας για αγώνες και δεν το σκέφτηκε πολύ, αφού τα λεφτά ήταν πολύ καλά. Απλά είπε ναι και ετοιμάστηκε για το νέο κεφάλαιο στην καριέρα του. Χωρίς να φαντάζεται τότε πόσο θα καθόριζε εκείνη η απόφαση τη μετέπειτα καριέρα του.

Η… Ιντερ και τα πράγματα που δεν ήρθαν όπως τα περίμενε

Δεν ήταν βέβαια μόνο τα λεφτά που επηρέασαν την απόφαση του. Ο Μπάσα ήταν λάτρης του ιταλικού πρωταθλήματος και φαν της Ιντερ, έχοντας αφίσα των Μιλανέζων στο δωμάτιο του. Εκεί όμως που έβλεπε μία μεγάλη ευκαιρία, τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά. Η Λουτσέσε είχε οικονομικό θέμα και μάλιστα υποβιβάστηκε στην 4η κατηγορία.

Ο δρόμος προς το Τορίνο

Αφού ακολούθησαν κατά σειρά οι Βιαρέτζιο, Ρίμινι, Φροζινόνε και Αταλάντα με τις οποίες… ψήθηκε και άρχισε να “φτιάχνει” το όνομα του, ήρθε η ομάδα που αποτέλεσε σταθμό στην καριέρα του.

Το καλοκαίρι του 2011 η Τορίνο παίρνει δανεικό τον Μπάσα από την Αταλάντα. Εκεί βρίσκει βασικό ρόλο και την βοηθάει να επανέλθει στην 1η κατηγορία. Ετσι λοιπόν η Τορίνο το επόμενο καλοκαίρι βγάζει από τα ταμεία της κάτι παραπάνω από 1 εκατ. Ευρώ για να τον κάνει δικό της.

Βρήκε το ποδοσφαιρικό του σπίτι

Ο Μπάσα έμεινε στο Τορίνο τέσσερα χρόνια. Εναν στη Serie B και αλλά τρία στην Serie A, στην οποία έκανε το ντεμπούτο του στις 26 Αυγούστου του 2012 κόντρα στη Σιένα. Εκεί πέρασε ίσως τα καλύτερα χρόνια της καριέρας του, φτάνοντας να φορέσει ακόμα και το περιβραχιόνιο των Ιταλών στις 16 Μαρτίου του 2015 στην ήττα με 0-2 από τη Λάτσιο.

Ο τραυματισμός που τον ταλαιπώρησε

Βέβαια στο Τορίνο δεν ήταν όλα ρόδινα αφού υπήρξε ένα σοβαρός τραυματισμός που τον κράτησε περίπου έναν χρόνο εκτός! Συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2014 τραυματίστηκε στον αχίλλειο τένοντα. Η ιατρικό τιμ της Τορίνο δεν εκτίμησε σωστά την κατάσταση του και έτσι κάθισε εκτός για πέντε επιπλέον μήνες και αφού ταξίδεψε με δικά του έξοδα στη Γερμανία για να κάνει αποθεραπεία με τον γιατρό της Μπάγερν Μονάχου.

Επιστροφή στο… σπίτι και ξανά πίσω


Ο Μπάσα είναι άνθρωπος της οικογένειας. Το καλοκαίρι του 2015 η Τορίνο δεν ανανέωσε το συμβόλαιο του, παρά τη δημοτικότητα του στις τάξεις του κόσμου. Με μία πικρί αλοιπόν, πήρε την απόφαση να επιστρέψει στην Ελβετία για να είναι κοντά στην οικογένεια του. Τη σεζόν 2015-16 αγωνίστηκε στη Λουκέρνη, γρήγορα όμως η Ιταλία τον κάλεσε πίσω και έτσι συμφώνησε με την Κόμο, για να ακολουθήσει η διετία στη Μπάρι.

Εκεί κάθισε για δύο χρόνια. Δηλαδή μέχρι την περσινή σεζόν στη διάρκεια της οποίας η Μπάρι πήγαινε φουλ για την άνοδο. Μέχρι που τα οικονομικά προβλήματα του συλλόγου πήγαν πίσω την ομάδα και με τον Μπάσα πριν έναν μήνα σε συνέντευξή του κατηγορεί ανοικτά τον πρόεδρο των Ιταλών.

Κεφάλαιο Εθνική Αλβανίας

Ο Μπάσα πέρασε μεγάλο κομμάτι της νεαρής του ηλικίας στην Ελβετία. Είχε αγωνιστεί μάλιστα και 15 φορές με τις μικρές εθνικές της χώρας. Η καρδιά του όμως χτυπούσε για την Αλβανία. Ετσι λοιπόν το 2010 πήρε αλβανικό διαβατήριο. Οι Ελβετοί βέβαια του έκαναν τη ζωή δύσκολη αλλά μετά από τρία χρόνια η FIFA έδωσε το “οκ” και ο Μπάσα έκανε το ντεμπούτο του με την Εθνική Αλβανίας το 2013, στην εκτός έδρας νίκη με 0-1 στο Όσλο.

Η κορυφαία του στιγμή βέβαια σε διεθνές επίπεδο ήταν η παρουσία του με την Εθνική Αλβανίας στο Euro 2016, υπό την καθοδήγηση του Τζιάνι Ντε Μπιάζι.

“Θέλω να πάρω εκδίκηση”

Το…ζουμί βέβαια είναι πριν την τελική φάση του τουρνουά και πιο συγκεκριμένα στα προκριματικά. Η Αλβανία έχει κληρωθεί με τη Σερβία και ο Μπάσα παίρνει δημόσια θέση. Θα ζητήσω από τον προπονητή να μην με αποκλείσει από τα παιχνίδια με τη Σερβία. Οι Σέρβοι σκότωσαν το θείο μου και θέλω να πάρω εκδίκηση για αυτούς που πέθαναν. Δεν ξέρω αν θα τελειώσω το ματς, γιατί θα τα δώσω όλα για τη νίκη”, είχε πει σε δηλώσεις του.

Αυτά θα δώσει στον ΑΡΗ

Ο Μπάσα είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στον άξονα. Ο “κόφτης” που θα πλαισιώσει τους Κολάσο-Ματίγια και θα… καθαρίζει πίσω. Θα κάνει τη βρώμικη δουλειά. Βέβαια το μείον είναι το ύψος του, αφού ο ΑΡΗΣ θα υστερεί στον αέρα με τους συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές στο κέντρο. Σε κάθε περίπτωση όμως πρόκειται για μία προσωπικότητα και μία περίπτωση πολύ έμπειρου ποδοσφαιριστή, που μπορεί να κάνει τη διαφορά στα χαφ.

Προτεινόμενα Άρθρα