Ο Σπανός και οι άλλοι

από Νίκος Παπαδόπουλος

Η… καρέκλα του πάγκου του ποδοσφαιρικού ΑΡΗ, αποδείχθηκε εν τέλει “ηλεκτρική” και μακριά από τη Super League.

Η πίεση της 1ης κατηγορίας πάντα ήταν μεγάλη και λίγοι ήταν εκείνοι που την άντεξαν. Πίεση που υπήρχε σε μία διαφορετική μορφή και την τελευταία τετραετία. Ισως και μεγαλύτερη δεδομένου των συνθηκών, καθώς μιλούσαμε για έναν αυτονόητο στόχο. Δηλαδή την επιστροφή της ομάδας στα “σαλόνια” του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Από το καλοκαίρι του 2014 μέχρι και σήμερα, συνολικά έξι προπονητές πέρασαν από τον πάγκο του ΑΡΗ. Άλλοι πετυχημένοι, άλλοι αποτυχημένοι. Άλλοι μνημονεύονται ακόμα, άλλοι όχι και υπάρχει φυσικά ο ένας που κάνει τη διαφορά.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΠΑΝΟΣ (2017-18)

Ο Αιγιώτης τεχνικός ήρθε… αθόρυβα το περσινό καλοκαίρι και μετά από εισήγηση του Παύλου Μυροφορίδη. Στο άκουσμα του ονόματος του, οι περισσότεροι ήταν αρκετά επιφυλακτικοί. Ισως όχι άδικα μέχρι ενός σημείου, για μία επιλογή που εξ αρχής είχε τη δική της λογική -γνώστης της κατηγορίας- και δικαίωσε τον άνθρωπο που την πραγματοποίησε.

Με την πορεία της ομάδας και παρά τα όποια λάθη του, ο Σπανός έπεισε τους δύσπιστους και κέρδισε την εκτίμηση του κόσμου, έχοντας σημαντικό μερίδιο στην φετινή επιτυχία. Διαχειρίστηκε όσο καλύτερα μπορούσε ένα “γεμάτο” ρόστερ και κλήθηκε όπως όλοι να δουλέψει κάτω από δύσκολες συνθήκες στην καθημερινότητα της ομάδας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ (2014-15)

Και από το τέλος, πάμε στην αρχή… Πριν τέσσερα χρόνια και επί διοικήσεως Στεφανίδη, ήταν εκείνος που ανέλαβε την ομάδα πριν παρθεί η απόφαση για τον υποβιβασμό της στη Γ’ Εθνική. Ακόμη και τότε όμως συνέχισε με την έλευση του Γιώργου Γαλανού. Με ένα ρόστερ που είχε πολλές ελλείψεις και προσθήκες της τελευταίας στιγμής, προσπάθησε να δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό σύνολο. Τον… πρόλαβε όμως ο τότε έφορος και μετά από τέσσερις αγωνιστικές τον απομάκρυνε για να φέρει τον Πάολο Κάμπος.

Ο Καλαϊτζίδης επέστρεψε ως… κουμάντο στην ΠΑΕ περίπου δύο μήνες μετά και ξανακάθισε στον πάγκο μετά την ήττα στη Δράμα αντικαθιστώντας τον Σίνισα Ντομπρασίνοβιτς. Η άνοδος δεν ήρθε εντός αλλά ούτε και εκτός γηπέδου και έτσι το επόμενο καλοκαίρι αποχώρησε από την ομάδα μαζί με τον αδελφό του.

Ρεκόρ: 11 νίκες, 2 ισοπαλίες, 1 ήττα

ΠΑΟΛΟ ΚΑΜΠΟΣ (2014-2015)

Ο Βραζιλιάνος τεχνικός, ήταν ο εκλεκτός του Γιώργου Γαλανού για τον πάγκο της ομάδας μετά την αποχώρηση του Δημήτρη Καλαϊτζίδη. Πρόλαβε και καθοδήγησε την ομάδα σε οκτώ αγώνες, χωρίς μάλιστα να γνωρίσει ήττα. Τα τελευταία του παιχνίδια ήταν επί εποχής Άλεξ Κάλας, με την αποχώρηση του να χαρακτηρίζεται τότε αναγκαστική αφού σύμφωνα με την ΕΠΟ δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για να κάθεται στον πάγκο της ομάδας.

Αναμφισβήτητα πάντως, ήταν μία προσωπικότητα που κέρδισε τους πάντες και θεωρείται ακόμα φίλος του συλλόγου.

Ρεκόρ: 6 νίκες, 2 ισοπαλίες, 0 ήττες

ΣΙΝΙΣΑ ΝΤΟΜΠΡΑΣΙΝΟΒΙΤΣ (2014-15

Ο ΑΡΗΣ ήταν ο πρώτος σταθμός στην προπονητική καριέρα του Μαυροβούνιου τεχνικού. Αποτέλεσε προσωπική επιλογή του Δημήτρη Καλαϊτζίδη μετά την αποχώρηση του Πάολο Κάμπος και αμφισβητήθηκε αρκετά. Τόσο λόγω του νεαρού της ηλικίας του αλλά και εξαιτίας της απειρίας του. “Ετρεξε” ένα σερί πέντε νικών πριν έρθει η ήττα στη Δράμα και περιοριστεί σε συνεργάτη του Καλαϊτζίδη μέχρι το φινάλε της σεζόν.

Ρεκόρ: 5 νίκες, 0 ισοπαλίες, 1 ήττα

ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ (2015-16, 2016-17)

Στην περίπτωση του “αλενατόρε”, υπάρχουν εκείνοι που τον αγαπούν, εκείνοι που τον μισούν και οι… άλλοι που αγαπούν να τον μισούν. Τον Σεπτέμβριο του 2015 και μετά την ανάληψη της ομάδας από τον Θεόδωρο Καρυπίδη, ο Αναστόπουλος επιστρέφει στον ΑΡΗ για τη δεύτερη θητεία του στον πάγκο της ομάδας και με στόχο να την οδηγήσει αρχικά στη Football League.

Ο “Αναστό” βρήκε ένα ρόστερ σχεδόν έτοιμο και χωρίς προετοιμασία. Παρόλα αυτά τη σεζόν 2015-16 μίλησε η ποιότητα εκείνης της ομάδας και υπό τις οδηγίες του Αναστόπουλου προβιβάστηκε στη 2η κατηγορία.

Τα δύσκολα για τον άλλοτε θρύλο των ελληνικών γηπέδων ήρθαν την επόμενη σεζόν. Οταν δηλαδή ανέλαβε ο ίδιος μαζί με τον Καρυπίδη να “χτίσουν” τον ΑΡΗ που θα διεκδικούσε την άνοδο του στη Super League. Από την προετοιμασία και τα πρώτα φιλικά, φάνηκε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, παρά την φοβερή ποιότητα που προστέθηκε στο ρόστερ. Ένα ρόστερ όμως που δεν κατάφερε να… δέσει. Παρά την παράταση της εμπιστοσύνης από πλευράς διοίκησης στο πρόσωπο του Αναστόπουλου -έπαιξε και αυτή τον ρόλο της αρνητικά, το “διαζύγιο” ήρθε τον Φεβρουάριο του 2016 μετά τη “λευκή” ισοπαλία στη Σπάρτη.

Ρεκόρ: 39 νίκες, 8 ισοπαλίες, 3 ήττες

ΝΙΚΟΣ ΚΩΣΤΕΝΟΓΛΟΥ (2016-17)

Μία περίπτωση προπονητή που αμφισβητήθηκε έντινα, αφού προερχόταν από απραξία σχεδόν δύο ετών. Το έργο του εξ αρχής ήταν δύσκολο καθώς παρέλαβε κάτι σα… καμμένη γη και κλήθηκε να σώσει ό,τι σωζόταν σε διάστημα περίπου 2,5 μήνες. Σταδιακά η ομάδα έκανε βήματα προόδου υπό την καθοδήγηση του Κωστένογλου, ο οποίος κέρδισε τους ποδοσφαιριστές που ακόμα πίνουν νερό στο όνομα του. Στο τέλος της χρονιάς όμως δεν τα κατάφερε, με την ήττα στα Τρίκαλα να είναι ίσως και το μοναδικό αποτέλεσμα που χρεώνεται ο ίδιος λόγω των επιλογών του.

Ρεκόρ: 11 νίκες, 3 ισοπαλίες, 1 ήττα

Προτεινόμενα Άρθρα