ΑΡΗΣ-ΠΑΟ: Μονομαχίες του παρελθόντος (pic&vids)

από AllAboutARIS

Το ματς που ξεχωρίζει στην 7η αγωνιστική της ΣΚΡΑΤΣ Basket League είναι αυτό μεταξύ του ΑΡΗ και του Παναθηναϊκού στο Αλεξάνδρειο (Δευτέρα ώρα 19:00).

Οι δυο ομάδες προέρχονται από άσχημα αποτελέσματα με κακή ψυχολογία. Ο μεν ΑΡΗΣ ο οποίος δεν έχει ξεκινήσει θετικά στην σεζόν, έχασε από την Νίμπουρκ στην Τσεχία για το Basketball Champions League, ενώ ο δε Παναθηναϊκός (που έχασε τον Γκιστ) ηττήθηκε μεσοβδόμαδα στις λεπτομέρειες από την Ρεάλ Μαδρίτης και τον Ολυμπιακό για την ευρωλίγκα.

 

Είναι ντέρμπι “γαλαζοαίματων” καθώς πρόκειται για το ματς μεταξύ του “αυτοκράτορα” και του “διαδόχου” του, όπως τείνουν να τον ονομάσουν κάποιοι. Ο Παναθηναϊκός έχει την προϊστορία υπέρ του, τίποτα όμως δεν μειώνει την αξία αυτού του ντέρμπι. Άλλωστε μεταξύ των δύο αντιπάλων έχουν γραφτεί μερικές από τις πιο μεγάλες μάχες στην ιστορία του αθλήματος.

 

Ο Παναθηναϊκός είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στα Ελληνικά δρώμενα από τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, όμως ο ΑΡΗΣ ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 αμφισβητούσε την κυριαρχία του. Χαρακτηριστική είναι η νίκη του ΑΡΗ με 89-88 μέσα στον τάφο του ινδού την περίοδο 1980/1981. Από εκείνο το ματς και μετά οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί ουκ ολίγες φορές σε αναμετρήσεις που μνημονεύονται ακόμη σήμερα.

 

1984-Το καταραμένο μπαράζ της Κέρκυρας
Μία ήττα που άλλαξε την μετέπειτα ιστορία του ΑΡΗ. Με την λήξη του πρωταθλήματος οι κιτρινόμαυροι ισοβάθμησαν στην κορυφή με τους πράσινους, έχοντας αμφότεροι από 24 νίκες και 2 ήττες. Οι δύο μονομάχοι έλυσαν τις διαφορές τους στο περιβόητο μπαράζ της Κέρκυρας στις 24 Απριλίου. Ο ΑΡΗΣ ο οποίος λίγες μέρες νωρίτερα έχασε το κύπελλο από τον ΠΑΟΚ, απώλεσε και τον δεύτερο εγχώριο τίτλο ολοκληρώνοντας απογοητευτικά μια σεζόν που έμοιαζε ότι θα τα πάρει όλα. Όμως μέσα από αυτή την νίκη φάνηκε ο ατσάλινος χαρακτήρας που είχε χτίσει ο θεός του πολέμου, αφού με την έλευση του Παναγιώτη Γιαννάκη δεν έχασε ξανά τα σκήπτρα μέχρι το 1991. Παράλληλα αυτό ήταν και το τελευταίο πρωτάθλημα των πρασίνων έως το 1998.

 

1985-Το πρώτο νταμπλ του ΑΡΗ
Ο ΑΡΗΣ πήρε πίσω το αίμα του την αμέσως επόμενη χρονιά. Οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας στο ΣΕΦ. Οι Γιαννάκης και Γκάλης με 37 και 33 πόντους αντίστοιχα, οδήγησαν εκ του ασφαλούς τον ΑΡΗ στην άνετη νίκη με 86-70 και στην κατάκτηση του πρώτου κυπέλλου Ελλάδας στην ιστορία του συλλόγου. Παράλληλα αυτό ήταν και το πρώτο νταμπλ της ομάδας.

1991-Ντέρμπι βγαλμένο από τον κόσμο του NBA
Ένα από τα συγκλονιστικότερα ματς στην ιστορία των δύο ομάδων έγινε τον Δεκέμβριο του 1991 στον τάφο του ινδού. Ο ΑΡΗΣ απόντος του Παναγιώτη Γιαννάκη (για οικονομικούς λόγους) λύγισε την αντίσταση του μαχητικού Παναθηναϊκού του Μηνά Γκέκου στην 2η παράταση με 114-121. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σκορ στις αναμετρήσεις στην ιστορία των δύο ομάδων. Οι πράσινοι με τους νεαρούς Αλβέρτη, Μυριούνη και Οικονόμου δυσκόλεψαν αρκετά τον ΑΡΗ που έφυγε νικητής χάρης στους εκπληκτικούς Γκάλη,  Τζόουνς και Βουρτζούμη που έκρινε το ματς με καλάθι στα τελευταία δευτερόλεπτα της δεύτερης παράτασης.

1998-Η ηρωική πρόκριση του ΑΡΗ στον τελικό
Πρόκειται για το πιο ανατρεπτικό final-4 κυπέλλου Ελλάδας που έχει διεξαχθεί. Στο παρκέ του Αλεξανδρείου, εκτός από τον ΑΡΗ διεκδίκησαν το τρόπαιο οι ΠΑΟ, ΟΣΦΠ, ΑΕΚ. Αυτό που κάνει ξεχωριστό τον ημιτελικό μεταξύ ΑΡΗ και Παναθηναϊκού δεν είναι το ματς καθεαυτό αλλά οι συγκυρίες με τις οποίες οι κίτρινοι πήρανε την πρόκριση. Ο ΑΡΗΣ στις αρχές του 1998 διένυε μέρες κρίσης: Οι αποχωρήσεις τον Ορτίθ και Σοκ μεσούσης της σεζόν ήρθαν να προστεθούν στα οικονομικά προβλήματα που ταλάνιζαν την ομάδα. Λίγοι το περίμεναν αλλά ο ΑΡΗΣ με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Παναγιώτη Λιαδέλη απέκλεισε με 83-68 τον Παναθηναϊκό του Λευτέρη Σούμποτιτς, κατακτώντας στην συνέχεια το κύπελλο κόντρα στην ΑΕΚ του Γιάννη Ιωαννίδη.

2005-Η κλοπή του κυπέλλου
Στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας ο Παναθηναϊκός νίκησε τον ΑΡΗ με 72-68 κατακτώντας το τρόπαιο. Ωστόσο αρνητικός πρωταγωνιστής της αναμέτρησης αυτής υπήρξε ο διαιτητής Λάζαρος Βορεάδης του οποίου τα σφυρίγματα στο δεύτερο ημίχρονο… ανέτρεψαν το 38-29 με το οποίο προηγούταν ο ΑΡΗΣ στο πρώτο μέρος, στερώντας έναν τίτλο τον οποίο άξιζε ο σύλλογος της Μακεδονίας. Είναι από τα ματς που θα θυμόμαστε πάντα αλλά όχι για καλό λόγο και κυρίως όχι για την ήττα καθαυτή αλλά τον τρόπο με την οποία ήρθε.

2016-Η «επανάσταση» του ΑΡΗ.
Είναι πολύ πρόσφατο το ματς για να θεωρηθεί μονομαχία του παρελθόντος (δεν έχουν περάσει παρά λίγοι μόνο μήνες) ωστόσο θεωρώ ότι αξίζει να δώσουμε λίγη σημασία παραπάνω. Στον 4ο ημιτελικό του πρωταθλήματος το θέαμα πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Ο ψυχωμένος στο Β ημίχρονο ΑΡΗΣ ανέτρεψε το 19-29 του πρώτου ημιχρόνου και πήρε το ροζ φύλλο αγώνα νικώντας τους πράσινους με 56-50. Δύο ημέρες νωρίτερα ο ΑΡΗΣ είχε νικήσει ξανά με 77-68 σε ένα επεισοδιακό ματς (λόγο διακοπής για υβριστικά συνθήματα). Τελικά ο Παναθηναϊκός πήρε την πρόκριση στους μεγάλους τελικούς, ωστόσο είναι μεγάλης σημασίας οι δύο αυτές νίκες καθώς για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια μια ομάδα (εκτός του Ολυμπιακού) οδήγησε τον Παναθηναϊκό σε 5ο αγώνα.

Το αν αυτές οι δύο νίκες θα έχουν αντίκρισμα στην ψυχολογία του ΑΡΗ στις μετέπειτα αναμετρήσεις με τον Παναθηναϊκό η αν ήταν απλά πυροτέχνημα θα φανεί στο μέλλον. Αύριο οι πρώτες απαντήσεις στο παρκέ του Αλεξανδρείου.

Προτεινόμενα Άρθρα