Η βαθμολογία χωρίς VAR δείχνει πολλά… (vid)

από Αντώνης Γκάτζιος

Ένα πολύ ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο προκύπτει, αναφορικά με την ύπαρξη του VAR στο ελληνικό πρωτάθλημα. Και από αυτό φαίνεται πώς ο ΑΡΗΣ θα ήταν πάλι χαμηλά, αλλά και γιατί κάποιοι κάνουν… πόλεμο στην ύπαρξη του VAR.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το ρεπορτάζ του Sport 24, αν δεν υπήρχε VAR ο ΑΡΗΣ θα είχε -6 βαθμούς σε σχέση με τώρα, ήτοι θα βρισκόταν στους 23! Αντίθετα, ο ΠΑΟΚ θα είχε +5 βαθμούς και θα ήταν στη δεύτερη θέση, ένα βαθμό πίσω αππό την κορυφή.

Όπως αναφέρει το Sport 24:

“Στις αποφάσεις του VAR για κάθε ομάδα έχουμε καταγράψει ΜΟΝΟ αυτές που άλλαξαν εξαιτίας της παρουσίας του video. Τα πέναλτι για παράδειγμα που αρχικώς δεν δόθηκαν και μετά ο διαιτητής είδε το video και έδειξε την άσπρη βούλα. ΔΕΝ έχουμε μετρήσει φάσεις που η αρχική απόφαση του διαιτητή παρέμεινε ίδια και μετά τη χρήση του VAR.

Παράδειγμα: Στο ντέρμπι του ΑΡΗ με τον ΠΑΟΚ, το πέναλτι που πήραν οι γηπεδούχοι ΔΕΝ ανήκει στις αποφάσεις που μετράμε, αφού η χρήση του video δεν άλλαξε την αρχική απόφαση του διαιτητή. Αντιθέτως, καταγράφεται το πέναλτι που δόθηκε στον ΠΑΟΚ, αλλά πάρθηκε πίσω στο VAR.

* Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα ποιο θα ήταν το τελικό αποτέλεσμα ενός αγώνα αν δεν είχε μετρήσει ένα γκολ. Μπορεί η ομάδα που της ακυρώθηκε το τέρμα να έβαζε κι άλλο, μπορεί και όχι. Ακόμα κι ένα πέναλτι που δεν δόθηκε στο 90’ μπορεί τελικά να μην άλλαζε κάτι, γιατί θα το έπιανε ο τερματοφύλακας.

* Αυτή θα ήταν η βαθμολογία της φετινής Super League χωρίς το VAR να αλλάζει τις αρχικές υποδείξεις των διαιτητών. Οι ομάδες έχουν πάρει τις θέσεις που θα είχαν χωρίς VAR και στην τελευταία στήλη μπορείτε να δείτε πόσους βαθμούς θα είχαν χάσει/κερδίσει αν δεν υπήρχε η χρήση του video.

* Ο ΠΑΟΚ θα ήταν 2ος, έναν βαθμό πίσω από τον Ολυμπιακό και 9(!) βαθμούς πάνω από τον ΑΡΗ. Ο ΟΦΗ θα ήταν στην 4η θέση τρεις βαθμούς πίσω από τον ΑΡΗ, ενώ η ΑΕΚ θα ήταν 5η, δύο βαθμούς πάνω από τον Παναθηναϊκό και 15 βαθμούς μακριά από την κορυφή.

* Ο ΑΡΗΣ όχι μόνο θα ήταν 3ος, αλλά θα είχε και 10 βαθμούς διαφορά από την κορυφή. Οι Κίτρινοι είδαν το video να ακυρώνει το γκολ της ισοφάρισης στον Βόλο, να ακυρώνει γκολ του Απόλλωνα στη νίκη με 1-0 στη Θεσσαλονίκη και να παίρνει πίσω το πέναλτι στον Τζολη στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ.

Η ομάδα του Μάντζιου είχε μια απόφαση εναντίον της, το γκολ που ακυρώθηκε στη Λάρισα, που όμως δεν επηρέασε το τελικό 0-3 επι της ΑΕΛ”.

Το ρεπορτάζ είναι κατατοπιστικότατο και δείχνει το λόγο που κάποιοι έχουν ξεκινήσει… πόλεμο τόσο κατά του VAR, όσο και εναντίον του Μαρκ Κλάτεμπεργκ. Από τον ΑΡΗ θα είχαν κλαπεί έξι βαθμοί, δε θα ήταν δεύτερος τώρα, μόλις τρεις βαθμούς μακριά από την κιορυφή, ενώ οι ίδιοι θα… διεκδικούσαν τον τίτλο. Όπως συνέβαινε εδώ και χρόνια. Όλα αυτά έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και η νέα πραγματικότητα βάζει τα πράγματα στη θέση τους…

Προτεινόμενα Άρθρα