"Ακτινογραφία" στις επιλογές του Σπανού

από Γιώργος Γκάτος

Η "ΑΡΗΣ ΕΙΣΑΙ!" προχωράει σε μια πρώτη ανάλυση των θετικών και αρνητικών, που έχει ο κάθε παίκτης, κάνοντας την αναγκαία σύγκριση ανά θέση με την υποσημείωση βέβαια ότι οι πραγματικές δυνατότητες και αδυναμίες του καθενός θα αποκαλυφθούν στα επίσημα παιχνίδια.

Γράφει ο ΑΛΕΞΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ

Μετρώντας πλέον αντίστροφα για την έναρξη του πολύπαθου πρωταθλήματος της Φούτμπολ Λιγκ και μετά από οκτώ παιχνίδια, τα περισσότερα φιλικά και ένα επίσημου Κυπέλλου, έχουμε στα χέρια μας μια πρώτη αρχική εικόνα του φετινού ρόστερ. 
Πως είναι δομημένο, θετικά και αρνητικά, δυνατότητες και μειονεκτήματα. Αυτό που θα επιχειρήσουμε είναι μια πρώτη καταγραφή ανά θέση με δεδομένο ότι φέτος ο Δημήτρης Σπανός έχει την πολυτέλεια να επιλέξει μέσα από ένα ρόστερ σχεδόν 30 ποδοσφαιριστών. Στο μυαλό του και με βάση τα όσα είδαμε στα οκτώ παιχνίδια της pre season έχουν ήδη καταγραφεί “δίδυμα” για κάθε θέση με αυτούς που έχουν πάρει ένα προβάδισμα ενδεκάδας και αυτούς, που θα παλέψουν για να μπουν σε αυτή. Πλην μιας θέσης ενδεχομένως, ο Έλληνας τεχνικός φαίνεται να έχει κατασταλάξει για τους 11 που θα δούμε στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος. 

Η “ΑΡΗΣ ΕΙΣΑΙ!” προχωράει σε μια πρώτη ανάλυση των θετικών και αρνητικών, που έχει ο κάθε παίκτης, κάνοντας την αναγκαία σύγκριση ανά θέση με την υποσημείωση βέβαια ότι οι πραγματικές δυνατότητες και αδυναμίες του καθενός θα αποκαλυφθούν στα επίσημα παιχνίδια.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ VS ΚΑΝΤΙΜΟΙΡΗ

Περίμενε ένα χρόνο την ευκαιρία του στη σκιά του Σωκράτη Διούδη και φέτος φαίνεται έτοιμος να την… αρπάξει και να καθιερωθεί στην ενδεκάδα. Στα 23 του πλέον ξεκινάει έχοντας ένα προβάδισμα και τη διάθεση από μέρους του ΑΡΗ να τον εμπιστευτεί εκμεταλλευόμενος αφενός τις ικανότητές του και αφετέρου τη “δίψα” για καθιέρωση και διάκριση. Μειονέκτημά του η έλλειψη παραστάσεων και τα συνεχή παιχνίδια (τα τελευταία χρόνια έπαιξε ελάχιστα).

Ο Καντιμοίρης στα 35 του χρόνια και με μια εξαετία γεμάτη στις πλάτες του στη Βέροια δεν έχει να αποδείξει κάτι. Ξέρει τη θέση και την κατηγορία, είναι έμπειρος με πολλά παιχνίδια τα τελευταία χρόνια και ακόμη και αν ξεκινήσει τη χρονιά από τον πάγκο, παραμένει μια αξιόπιστη επιλογή για τον Σπανό.

ΤΖΑΝΑΚΑΚΗΣ VS ΜΠΟΥΡΜΠΟΥ

Στα 25 του χρόνια ο Κρητικός μπακ θέλει φέτος να αποδείξει ότι η θέση του είναι στο υψηλότερο επίπεδο. Ταχύς, με πολλά ανεβοκατεβάσματα στη διάρκεια του 90λεπτου και καλή τεχνική που απαιτεί η θέση. “Όπλο” του οι δυνάμεις του. Μειονέκτημα και στοιχείο που πρέπει να βελτιώσει η τελική πάσα (σέντρα) προς την περιοχή.

Στα 34 του ο Μπούρμπος μπορεί να μην έχει τα ανεβοκατεβάσματα του Τζανακάκη, διαθέτει, όμως, καλύτερες επιλογές στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου, γεγονός που τον καθιστά ωφέλιμο και έτοιμο να διεκδικήσει τη θέση του δεξιού μπακ. Καλός αμυντικός, έμπειρος και με πλούσιες παραστάσεις από μεγάλα club, που θα τις χρειαστεί ο ΑΡΗΣ μέσα στη χρονιά.

ΒΑΛΕΡΙΑΝΟΣ VS ΤΣΟΥΜΑΝΗ

Προέρχεται από την καλύτερη ίσως σεζόν της καριέρας του με τον Απόλλωνα και μια γεμάτη χρονιά, ενώ έχει το πλεονέκτημα ότι γνωρίζει καλά τη φιλοσοφία του προπονητή. Καλός αθλητής και επαγγελματίας, ανεβαίνει πολλές φορές την πλευρά, ενώ και αμυντικά είναι αξιόπιστος. Κι αυτός χρειάζεται να βελτιώσει τα… γεμίσματά του στην περιοχή.

Από τους άτυχους της περσινής χρονιάς, αφού για διάφορους λόγους έπαιξε ελάχιστα. Μεγάλο προσόν του Τσουμάνη οι αστείρευτες δυνάμεις του, που του επιτρέπουν να βγάζει με ευκολία το 90λεπτο και τα συνεχή πάνω-κάτω της θέσης. Υστερεί λίγο στην τακτική προσήλωση. Τίμιος αμυντικά, συνεπής στο δεύτερο μισό του γηπέδου.

ΔΕΛΗΖΗΣΗΣ VS ΜΑΡΑΓΚΟΣ

Ο “ψηλός” και αρχηγός του ΑΡΗ είναι κάτι σαν δεύτερος προπονητής μέσα στην ενδεκάδα. “Όπλο” του η εμπειρία του και οι σωστές τοποθετήσεις που του επιτρέπουν να προλαμβάνει κινδύνους. Πολύ καλός στον… αέρα, όχι, όμως και χαμηλά, ενώ το αδύνατο σημείο του είναι απέναντι σε γρήγορους επιθετικούς, αφού είναι αργός.

Ο Μαραγκός με εμπειρίες και αυτός από Σούπερ και Φούτμπολ Λιγκ δεν έχει το ύψος του Δεληζήση, αλλά καλύτερη τεχνική. Υστερεί στον… αέρα είναι, όμως, πολύ δυνατός, πιο γρήγορος και “κλέβει” μπάλες. Ο Σπανός τον χρησιμοποιεί περισσότερο ως αμυντικό χαφ πλέον.

ΙΝΤΖΟΓΛΟΥ VS ΝΙΚΙΤΣ

Η επιτομής της ηρεμίας και του απλού παιχνιδιού. Ξέρει τη θέση, παίζει σίγουρα και απλά και δεν θα ψάχνει το εξεζητημένο, θα “κλέψει” μπάλες και θα υπηρετήσει πιστά το πλάνο. Στα συν του ότι προέρχεται από τέσσερις γεμάτες χρονιές με τον Ηρακλή και έχει καλό ρυθμό. Μειονέκτημά του το ψηλό παιχνίδι.

“Σκύλος” στην άμυνα, ο Νίκιτς δεν θα διστάσει να κυνηγήσει όλες τις μπάλες, πολύ δυνατός στην προσωπική μονομαχία και λόγω ύψους και σωματοδομής καλός στον… αέρα. Κι αυτός θα παίξει σίγουρα την κοντινή πάσα και δύσκολα θα τον δεις να απειλεί από την πίσω ζώνη. Θα βοηθήσει και στις στατικές φάσεις σε άμυνα και επίθεση.

ΜΟΥΜΙΝ VS ΠΑΥΛΙΔΗ

Η ήρεμη δύναμη του ΑΡΗ και με μεγάλη εμπειρία από τις γεμάτες σεζόν, που είχε τα τελευταία χρόνια σε Παναιτωλικό και Τρίκαλα. Καλός στον… αέρα, επαρκής τεχνικά, παίζει σίγουρα και απλά και αποτελεί πρότυπο επαγγελματία. Δυνατός στην προσωπική μονομαχία.

Ο Παυλίδης, παίκτης με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά με αυτά του Μουμίν. Σαφώς πιο επιθετικογενής, με εξαιρετική τεχνική, ντρίμπλα και καλό σουτ, το οποίο ψάχνει συχνά-πυκνά. Η άμυνα δεν είναι το δυνατό του σημείο χωρίς, όμως, να τον εκθέτει. Μειονέκτημά του η αντοχή και τα σκαμπανεβάσματα μέσα στο παιχνίδι. Μπορεί να τον δούμε και δεκάρι.

ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΤΣ VS ΛΩΤΤΑΣ

Παίζει πίσω από τον φορ και μπροστά από τα αμυντικά χαφ. Τεχνικά είναι επαρκής, καλός χειριστής της μπάλας, ψάχνει την κάθετη πάσα και ασφαλώς είναι πιο συνεπής από τον Τάτο στο αμυντικό κομμάτι. Δεν… πατάει, όμως, τόσο πολύ περιοχή, δεν έχει το σουτ ούτε και το γκολ. Η ποιότητά του τον καθιστά παίκτη επιπέδου Σούπερ Λιγκ.

Ο “αρτίστας” του ΑΡΗ. Ο Λώττας με διαφορά έχει την αρτιότερη τεχνική υποδομή. Εξαιρετικός χειριστής, “υδραυλικός” ντριμπλέρ, παίζει κάθετα και σε σύγκριση με τον Στεφάνοβιτς… πατάει περιοχή και ψάχνει το σουτ για να συνεισφέρει στο σκοράρισμα. Αμυντικά είναι μαχητής. Μειονέκτημά του ότι είναι λιγάκι απείθαρχος στο παιχνίδι του γεγονός που του έχει κοστίσει μια καλύτερη καριέρα.

ΜΠΑΡΓΚΑΝ VS ΠΑΣΣΑΣ

Χαρισματικός, ικανός για το απρόβλεπτο, από τους καλύτερους του φετινού ΑΡΗ στο ένας εναντίον ενός. Είναι σημαντικό να συνεισφέρει στο σκοράρισμα και φυσικά να είναι υγιής. Δεν είναι τόσο καλός αμυντικός και κάπως… τρελός στο παιχνίδι του.

Ο Πασσάς, από την άλλη, είναι κλασσική περίπτωση ποδοσφαιριστή, που λατρεύουν οι προπονητές. Συνεπής τακτικά, βοηθάει πάντα τον εκάστοτε μπακ στην πλευρά του, μαχητής και καλός στον… αέρα. Δεν είναι, όμως, σκόρερ για πλάγιος επιθετικός. Στα συν του ότι έχει την ευχέρεια να αγωνιστεί σε όλες τις θέσεις της επίθεσης.

ΠΛΑΤΕΛΑΣ VS ΚΑΣΣΟΣ

Ο ερχομός του ήταν το μεταγραφικό “κερασάκι στην τούρτα”. Πολύ ικανός με την μπάλα στα πόδια, στο ένας εναντίον ενός, στο να συγκλίνει στον άξονα και να απειλεί. Πατάει περιοχή, είναι εκρηκτικός και… μανούλα στο ανοικτό γήπεδο. Φαίνεται ότι θα βοηθήσει και ήδη “κλείδωσε” τη θέση στα δεξιά αν και μπορεί να παίξει και πίσω από τον φορ.

Ο Κάσσος είναι απίστευτα γρήγορος, με φοβερά φυσικά προσόντα και αθλητικότητα. Δεν είναι τόσο καλός με την μπάλα στα πόδια, αλλά στο παιχνίδι των αντεπιθέσεων, μπορεί να “σκοτώσει” τον αντίπαλο. Παίζει και στις δύο πλευρές και στην κορυφή της επίθεσης. Φιλότιμος και στην άμυνα. Του λείπει ενίοτε η τακτική προσαρμογή.

ΝΤΟΥΝΗΣ VS ΜΙΛΟΥΝΟΒΙΤΣ

Στην τρίτη του χρονιά στον ΑΡΗ, ο Ντούνης έχει και τον μεγαλύτερο συναγωνισμό στη θέση του. Καλός με την μπάλα στα πόδια, στο ένας εναντίον ενός, ιδιαίτερα ταχύς. Από τους πλάγιους, που… πατάνε περιοχή και σκοράρουν. Στα μείον του ότι έχει πολλά σκαμπανεβάσματα και ποτέ μια διάρκεια στο παιχνίδι του.

Ο Σέρβος έμεινε τελικά, αλλά θα χρειαστεί να παλέψει αρκετά για να βρει θέση. Έχει ποιότητα, είναι ταχύς, πατάει περιοχή και είναι καλός αθλητής. Δεν έχει το ένας εναντίο ενός και τη δύναμη που απαιτεί η κατηγορία, ενώ το μεγάλο του ελάττωμα είναι ότι εκνευρίζεται εύκολα.

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ VS ΚΑΠΝΙΔΗ

Ο Διαμαντόπουλος έχει πάρει το προβάδισμα του βασικού φορ της ομάδας παρότι δεν είναι το κλασσικό “εννιάρι”. Κινείται αρκετά, ανοίγει διαδρόμους, παίζει καλά με την πλάτη και διαθέτει πολύ καλά πόδια. Στα συν η εμπειρία, αλλά και η ευφυΐα του μέσα στην περιοχή. Στα μείον ότι δεν είναι γρήγορος.

Ο μόνιμος σκόρερ του ΑΡΗ την τελευταία τριετία, Καπνίδης είναι αυτό που λέμε… κίλερ μέσα στο “κουτί”. Αν πάρει καλά την μπάλα 9/10 θα τελειώσει τη φάση με γκολ. Καλός, επίσης, με το κεφάλι, ενώ διαθέτει “φαρμακερό” αριστερό πόδι. Δεν είναι τόσο γρήγορος και δυσκολεύεται να παίξει με πλάτη. Στα συν του ότι πιέζει τον αντίπαλο στόπερ και είναι εξαιρετικός αθλητής.

Προτεινόμενα Άρθρα