Η τελευταία παράσταση του Πελέ (vid)

από Γιώργος Γκάτος

40 χρόνια συμπληρώνονται από τον αγώνα που μάζεψε 77.000 οπαδούς σε μια χώρα που δεν φημιζόταν για την σχέση της με το ποδόσφαιρο

Σαν σήμερα την 1η ημέρα του Οκτωβρίου του 1977 έδυσε δια παντός το ποδοσφαιρικό άστρο της πρώτης μεγάλης ποδοσφαιρικής ιδιοφυΐας, αυτής του Πελέ, με τον Βραζιλιάνο θρύλο να δοξάζεται από 77.000 οπαδούς στο στάδιο των Νιου Τζέρσεϊ Τζάιαντς στις ΗΠΑ, περνώντας οριστικά στα βιβλία της ιστορίας.

Συγκεκριμένα, η λαμπρή τελετή περιελάμβανε έναν αγώνα επίδειξης ανάμεσα στις δύο μοναδικές ομάδες που αγωνίστηκε, Σάντος και Νιου Γιορκ Κόσμος, με τον ίδιο να αγωνίζεται σε έκαστη από ένα ημίχρονο.

Στο πρώτο ημίχρονο οι Βραζιλιάνοι πήραν το προβάδισμα, με τον συμπατριώτη τους να… χτυπά για τελευταία φορά πετυχαίνοντας το ύστατο τέρμα του απέναντι στην μεγάλη του αγάπη, Σάντος.

Ο συμπαίκτης του στη Νέα Υόρκη, Σεπ Μέσινγκ περιέγραψε ανάγλυφα με δηλώσεις του στο ESPNFC την δυσθεώρητη επίδραση του Πελέ στο αμερικανικό ποδόσφαιρο, αλλάζοντας άρδην το αθλητικό τοπίο.

“Για αυτό ήρθε στην Κόσμος. Μπορείς να πας στην Ισπανία ή την Ιταλία και να κερδίσεις έναν τίτλο, αλλά μπορείς να έρθεις στις ΗΠΑ και να κερδίσεις μία χώρα.

Ο Πελέ έκανε το ποδόσφαιρο κουλ.  Ο Μικ Τζάγκερ, ο Έλτον Τζον, ο Ρόμπερτ Ρέφορντ και ο Μοχάμεντ Άλι έρχονταν στο γήπεδο. Ο Άλι και ο Πελέ ήταν οι πιο αναγνωρίσιμοι άνθρωποι στον πλανήτη. Ο Άλι χαιρετούσε τον κόσμο, έστελνε φιλιά όταν ξαφνικά είδε τον Πελέ και έκανε σαν μικρό παιδί. Πάντα μου έλεγε ότι το σπουδαιότερο πράγμα που έκανε ποτέ ήταν να έρθει εδώ”, τόνισε ο Μέσινγκ.

“Ήταν απίστευτη ειρωνία το γεγονός ότι ο σπουδαιότερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο θα ολοκλήρωνε την καριέρα του σε μία χώρα που δεν εκτιμά αυτό το άθλημα”, επισημαίνει χαρακτηριστικά ο έτερος συμπαίκτης του, Βέρνερ Ροθ.

Για την ιστορία το τελικό 2-1 για την Κόσμος διαμόρφωσε στο δεύτερο ημίχρονο ο αντικαταστάτης του Βραζιλιάνου, Ραμόν Μίφλιν.

Πηγή: sdna.gr

Προτεινόμενα Άρθρα