"Ανησυχώ για στρατιωτικό ατύχημα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία"

από AllAboutARIS

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρεϊ Πάιατ.

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εξέφρασε ανοιχτά τους φόβους του για ενδεχόμενο «ατύχημα».

«Είμαι διπλωμάτης, άρα πάντοτε ανησυχώ για στρατιωτικά ατυχήματα, ειδικά όταν υπάρχει το επίπεδο της συχνής επαφής που συμβαίνει μεταξύ της Ελληνικής και της Τουρκικής Αεροπορίας και Ναυτικού.

Δεδομένου αυτού, έχουμε δει κάποιες σημαντικές προσπάθειες από την ελληνική κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες για την αποτελεσματική διαχείριση αυτών των ζητημάτων…

Είμαι βέβαιος πως ούτε η τουρκική κυβέρνηση, ούτε η ελληνική κυβέρνηση θέλουν να δουν τις στρατιωτικές τους ασκήσεις να εξελίσσονται σε κάτι πιο σοβαρό».

Η σημασία της Σούδας
Ο Τζέφρεϊ Πάιατ αναφέρθηκε και στη σημασία της βάσης της Σούδας για τις ΗΠΑ σημειώνοντας: «Για το Ναυτικό των ΗΠΑ, λόγω του υψηλού ρυθμού των επιχειρήσεων που συμβαίνουν τη δεδομένη χρονική στιγμή στην ανατολική Μεσόγειο, λόγω των προκλήσεων που προκύπτουν από τη Συρία και τη Λιβύη και ιδίως λόγω του πολέμου ενάντια στον ISIS, η Σούδα είναι πιο σημαντική από ποτέ και αποτελεί ένα μοναδικό κεφάλαιο.

Είναι το μόνο μέρος μεταξύ του Νόρφολκ της Βιρτζίνιας και του Περσικού Κόλπου όπου έχουμε μια αποβάθρα κατάλληλη για αεροπλανοφόρα δίπλα σε ένα μεγάλο αεροδρόμιο που παρέχει μοναδικά πλεονεκτήματα όσον αφορά την ικανότητα ανεφοδιασμού και επισκευής. Και, το ακούω από κάθε καπετάνιο του Πολεμικού Ναυτικού, από κάθε πλοίαρχο που μιλάω και το σκάφος του έχει περάσει από τη Σούδα».

Προτεινόμενα Άρθρα