«Μακάρι να ξαναπαίξω για τον κόσμο του ΑΡΗ!»

από AllAboutARIS

Ο Νούνο Κοέλιο, οι αναμνήσεις από την θητεία του στον ΑΡΗ και οι συμβουλές προς τον συμπατριώτη του, Ούγκο Σόουζα

Όταν το καλοκαίρι του 2012 η τότε διοίκηση της ΠΑΕ ΑΡΗΣ αποφάσιζε να δώσει τη μια εκ των τριών θέσεων ξένων (υπήρχαν περιορισμοί στις μεταγραφές λόγω μη αδειοδότησης) στον παντελώς άγνωστο, Νούνο Κοέλιο, οι περισσότεροι μίλησαν για κίνηση «αυτοκτονίας». Ο Πορτογάλος μέσος δεν ήταν κάτι φοβερό από άποψη ποιότητας ή τεχνικής κατάρτισης, όμως διέθετε σε αφθονία άλλα χαρακτηριστικά, επίσης απόλυτα απαραίτητα στο χώρο του ποδοσφαίρου. Είχε καρδιά, ψυχή και απαράμιλλη αυταπάρνηση, δε δίστασε ποτέ να βάλει τα πόδια του στη «φωτιά», να ρισκάρει έναν τραυματισμό ή μια αποβολή. Αποχώρησε αφήνοντας θετικότατες εντυπώσεις και δε χωρά αμφιβολία ότι θα ήταν σαφώς πιο χρήσιμος απ’ τον αντικαταστάτη του, Ροκ Έλσνερ, ο οποίος πέρασε και… δεν ακούμπησε.

Τον εντοπίσαμε κατά τη διάρκεια των διακοπών του και του ζητήσαμε να θυμηθεί στιγμές από το «Κλεάνθης Βικελίδης», αλλά και να αποκαλύψει ποιες ήταν οι συμβουλές του προς τον Ούγκο Σόουζα.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Πορτογάλου στην «ΑΡΗΣ ΕΙΣΑΙ!»:

-Πως είναι τα πράγματα στην Πορτογαλία;
«Τα πηγαίνω αρκετά και αισθάνομαι ιδιαίτερα χαρούμενος με τις προσωπικές μου εμφανίσεις. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια αγωνίζομαι στην Αρόουκα, όπου πήρα πολλές συμμετοχές (115 συμμετοχές, 4 γκολ), παίξαμε Ευρώπη, όπου μάλιστα αντιμετωπίσαμε τον Ολυμπιακό (προκρίθηκε η ελληνική ομάδα) και έγινα αρχηγός. Όμως, φέτος, τα πράγματα δεν πήγαν καθόλου καλά για εμάς. Τερματίσαμε στη 17η θέση και υποβιβαστήκαμε στη δεύτερη κατηγορία. Ήταν πραγματικά πολύ λυπηρό».

-Σκοπεύεις να παραμείνεις στην ομάδα;
«Η Αρόουκα με θέλει για την ερχόμενη σεζόν, ενώ έχω συμβόλαιο για αρκετά χρόνια ακόμη. Ωστόσο, όπως είναι φυσιολογικό, κάθε παίκτης θέλει να παίξει στην πρώτη κατηγορία και αυτό θα προσπαθήσω να πράξω και εγώ. Αν δεν τα καταφέρω να φύγω, θα αναγκαστώ να παίξω στη δεύτερη κατηγορία».

-Έπαιξες μόλις ένα χρόνο στον ΑΡΗ, όμως άφησες καλές εντυπώσεις, ενώ η ομάδα στο φινάλε εκπλήρωσε το στόχο της. Ποιες είναι οι αναμνήσεις σου;
«Ήταν μια πραγματικά πολύ καλή εμπειρία. Μου άρεσε πολύ η Θεσσαλονίκη, η ομάδα, ο κόσμος. Αγάπησα τον ΑΡΗ και τους οπαδούς του, παρά το γεγονός ότι εκείνη τη σεζόν είχαμε πάρα πολλά προβλήματα και τα πράγματα δεν ήταν πολύ καλά στο εσωτερικό της ομάδας. Αλλάξαμε τρεις προέδρους και πέντε προπονητές, κάτι που δεν έχω συναντήσει ποτέ ξανά στην καριέρα μου. Ήταν εντελώς πρωτόγνωρη κατάσταση! Παρ’ όλα αυτά, βρήκαμε τον τρόπο να φτάσουμε στην επίτευξη του στόχου και αυτό μου προκαλεί ευχάριστες αναμνήσεις. Νομίζω ότι απέδωσα καλά, έδωσα τα πάντα για τον ΑΡΗ και θεωρώ ότι είχα και εγώ το δικό μου μερίδιο στη θετική κατάληξη».

-Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο παιχνίδι που «σκαλώνει» περισσότερο στη μνήμη σου;
«Ξεχωρίζω αυτό με τον Παναθηναϊκό, το οποίο κερδίσαμε 1-0 χάρη σε δικό μου γκολ στο τέλος. Γενικά, όλα τα ντέρμπι στο Χαριλάου ήταν πολύ δυνατά και αποτελούν εμπειρίες ζωής. Ειδικά, αυτό με τον Π.Α.Ο.Κ., όπου μείναμε στο 2-2. Η ατμόσφαιρα ήταν φανταστική, το γήπεδο «έβραζε», ο κόσμος μας βοηθούσε πάρα πολύ. Την ατμόσφαιρα που έζησα στο ντέρμπι με τον Π.Α.Ο.Κ. δεν την έχω ξαναζήσει ποτέ. Ήταν ανεπανάληπτη».

-Τι σου λείπει περισσότερο από τον ΑΡΗ και τη Θεσσαλονίκη;
«Χωρίς δεύτερη σκέψη, οι οπαδοί. Είναι πολύ διαφορετικοί στην Ελλάδα σε σχέση μ’ αυτό που έχω συνηθίσει σε άλλες χώρες και στην Πορτογαλία, είναι πολύ παθιασμένοι, δημιουργούν σύνδεση με την ομάδα και τους παίκτες και παίζουν κι αυτοί το κομμάτι τους. Στην Αρόουκα είχαμε μόνο περίπου 1.000 οπαδούς σε κάθε εντός έδρας ματς, ενώ στον ΑΡΗ παίζαμε με 15.000 κόσμο. Είναι πολύ διαφορετικό».

-Είναι αλήθεια ότι έφτασες κοντά να ανανεώσεις και την επόμενη σεζόν;
«Ναι, εγώ το ήθελα πάρα πολύ, όμως τελικά δεν έγινε. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί δεν τα βρήκαμε, εγώ πάντως είχα ζητήσει να παραμείνω, παρά το γεγονός ότι η ομάδα είχε πολλά προβλήματα, τόσο οικονομικά, όσο και γενικότερα. Ελπίζω ο ΑΡΗΣ να έχει αφήσει πίσω του αυτές τις καταστάσεις και να πορευτεί με υγεία προς την κορυφή γιατί αυτό αξίζει στους πιστούς οπαδούς του».

-Γιατί πιστεύεις ότι αυτή η ομάδα δημιουργεί τόσο δυνατά συναισθήματα;
«Ως ένα βαθμό είναι λογικό, ειδικά για τους ξένους παίκτες. Είναι πάρα πολλά πράγματα, που αρκετοί παίκτες βιώνουν για πρώτη φορά. Νιώθεις διαρκώς τον κόσμο, όπου κι αν πηγαίνεις, σε κάνουν να καταλάβεις ότι παίζεις σε μια μεγάλη ομάδα. Όλοι σε βάζουν κατευθείαν στην οικογένεια τους και αυτό δεν είναι κάτι που συναντάς παντού. Εκτίμησα αυτόν τον ένα χρόνο που έπαιξα στον ΑΡΗ, με βοήθησε πάρα πολύ να εξελιχθώ ως παίκτης και να γίνω πιο δυνατός χαρακτήρας».

-Έχεις κρατήσει επαφές με τους τότε συμπαίκτες σου;
«Όχι πάρα πολλές, αλλά υπάρχουν φορές που μιλάω με κάποιους. Μερικές φορές με τον Διούδη ή τον Γιαννιώτα, όπως και με τον μεταφραστή, τον Αντώνη Σαριόγλου».

-Παρακολουθείς τον ΑΡΗ; Γνωρίζεις ότι διανύει μια δύσκολη περίοδο;
«Φυσικά. Πάντα ψάχνω να δω τα αποτελέσματα της ομάδας κάθε Σαββατοκύριακο και συχνά-πυκνά ανοίγω ιστοσελίδες και προσπαθώ να διαβάσω μερικά πράγματα. Ξέρω ότι ο ΑΡΗΣ παίζει στη δεύτερη κατηγορία και παραλίγο να προβιβαστεί, αλλά δεν τα κατάφερε. Με λυπεί αυτή η κατάσταση. Ο ΑΡΗΣ είναι μια ομάδα που πρέπει να παίζει στην πρώτη κατηγορία και να πρωταγωνιστεί. Είναι μεγάλο μέγεθος».

-Είναι αλήθεια ότι μίλησες με τον Ούγκο Σόουζα πριν υπογράψει στον ΑΡΗ; Τι του εκμυστηρεύτηκες;
«Μίλησα μαζί του πριν πάρει την απόφαση του. Μου τηλεφώνησε για να με ρωτήσει κάποια πράγματα και νομίζω ότι τον βοήθησα να πάρει τη σωστή απόφαση. Του είπα ότι ο ΑΡΗΣ είναι μια μεγάλη και φανταστική ομάδα, του είπα ότι θα έχει πίεση και ότι είναι μια εμπειρία που πρέπει να ζήσει, γιατί μπορεί να τον βελτιώσει ως παίκτη, όπως βελτίωσε και εμένα. Μιλήσαμε πριν από μερικές ημέρες και μου είπε ότι είχα απόλυτο δίκιο σε όλα όσα του είπα. Είναι ενθουσιασμένος με την ομάδα και τη Θεσσαλονίκη».

-Σου είπε κάτι για το μέλλον του; Θέλει να συνεχίσει στον ΑΡΗ;
«Όχι, δε μιλήσαμε για το μέλλον, παρά μόνο για το παρόν. Το τι θα κάνει είναι δική του απόφαση. Εγώ εύχομαι να παραμείνει στον ΑΡΗ και να τον βοηθήσει να πετύχει τους στόχους του».

-Θα σε ενδιέφερε ποτέ να επιστρέψεις στη Θεσσαλονίκη για τον ΑΡΗ; 
«Ελπίζω και εύχομαι κάποια στιγμή οι δρόμοι μας με τον ΑΡΗ να συναντηθούν ξανά. Η γυναίκα μου λάτρεψε την Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη και γενικά περάσαμε πάρα πολύ καλά εκείνη τη σεζόν. Ο κόσμος μας αγκάλιασε και αισθανθήκαμε σαν το σπίτι μας. Σίγουρα είναι δύσκολο να παίξω στη δεύτερη κατηγορία, αλλά αν προκύψει κάτι ουσιαστικό και ελκυστικό, αυτό δε θα είναι πρόβλημα. Μακάρι κάποια στιγμή να ξαναπαίξω για τον κόσμο του ΑΡΗ!»

Προτεινόμενα Άρθρα