Το Κύπελλο του ΣΕΦ και το «αντίο» του «Ξανθού» (vids)

από Νίκος Παπαδόπουλος

Η 21η Μαΐου σηματοδοτεί την συμπλήρωση 27 χρόνων από την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος από τον ΑΡΗ με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ στο ΣΕΦ, τη σεζόν 1989-90.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και στις αρχές της δεκαετίας του ’90, η αντιπαλότητα των δύο μονομάχων της Θεσσαλονίκης, ΑΡΗ και ΠΑΟΚ, για τους δύο εγχώριους τίτλους είχε φτάσει στο απόγειο της. Η σεζόν 1989-90 ήταν συναρπαστική: Στο πρωτάθλημα οι ασπρόμαυροι είχαν τερματίσει στην πρώτη θέση στην κανονική διάρκεια όμως ο ΑΡΗΣ στα πλέι οφ (ο οποίος γύρισε αγριεμένος ύστερα από την αποτυχία στην Σαραγόσα) ξέσπασε πάνω στον συμπολίτη του νικώντας τον 73-63, ανατρέποντας έτσι την κατάσταση κατακτώντας ταυτόχρονα τον 6ο συνεχόμενο τίτλο πρωταθλητή Ελλάδας.

Οι δύο ομάδες έδωσαν νέο ραντεβού στις 21 Μαΐου στο (κατάμεστο) ΣΕΦ, προκειμένου να διεκδικήσουν το κύπελλο Ελλάδας. Ο τελικός ήταν αμφίρροπος με τον ΠΑΟΚ να μένει κοντά στο σκορ για μεγάλο μέρος, έχοντας σε μεγάλη μέρα τους Σταυρόπουλο και Κουκ. Όλα αυτά μέχρι να αναλάβει δράση αρχικά ο Γκάλης, ο οποίος με δικούς του συνεχόμενους πόντους έστειλε την διαφορά σε διψήφια τιμή 5 λεπτά πριν το τέλος (68-55), με τους Σούμποτιτς και Μισούνοφ να σκοτώνουν τις όποιες ελπίδες είχαν οι ασπρόμαυροι για το κύπελλο.

Το κύπελλο πανηγύρισαν όλοι οι εκδρομείς του ΑΡΗ από την Θεσσαλονίκη αλλά και Αθηναίοι πολίτες που βρέθηκαν στο ΣΕΦ, αποδεικνύοντας ότι εκείνη την εποχή ο ΑΡΗΣ ήταν η αγαπημένη ομάδα όλων των Ελλήνων, ανεξαρτήτως οπαδικών πεποιθήσεων. Το τελικό 75-62 έδωσε στον ΑΡΗ το 4ο συνεχόμενο κύπελλο Ελλάδας και 5ο συνολικά (έως τότε).

ΑΡΗΣ (Γιάννης Ιωαννίδης): Λυπηρίδης, Γκάλης 35 (1), Γιαννάκης 9, Σούμποτιτς 20 (3), Μισούνοφ 7, Ρωμανίδης, Βράνκοβιτς 4, Βουρτζούμης, Δοξάκης, Κατσούλης.

ΠΑΟΚ (Κώστας Πολίτης): Σταυρόπουλος 17 (1 τρ.), Κουκ 14 (1 τρ.), Φασούλας 8, Πρέλεβιτς 8, Μακαράς 7 (1 τρ.), Κόρφας 6, Μπουντούρης 1, Παπαχρόνης 1, Παπασαράντου, Καρατζουλίδης.

Προτεινόμενα Άρθρα