Κύπελλο, Κύπελλο στον Πύργο τον Λευκό!

από AllAboutARIS

Με καλάθι του Ουίλ Κάμινγκς ένα δευτερόλεπτο πριν από την λήξη, ο ΑΡΗΣ κέρδισε την Α.Ε.Κ. στον ημιτελικό του Κυπέλλου και πήρε το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης, εκεί όπου θ’ αντιμετωπίσει έναν εκ των Παναθηναϊκού, Ολυμπιακού.

Έπειτα από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι που κρίθηκε στις λεπτομέρειες, ο ΑΡΗΣ επικράτησε της Α.Ε.Κ. με σκορ 77-76.

Πολύ καλό ξεκίνημα, σωστό διάβασμα και υψηλή ευστοχία.

Ο ΑΡΗΣ ξεκίνησε δυναμικά το παιχνίδι παίρνοντας από την πρώτη στιγμή τον έλεγχο. οι παίκτες του Πρίφτη έχοντας υπομονή, σωστή κυκλοφορία και υψηλά ποσοστά ευστοχίας στην επίθεση έχτισαν μια διαφορά πέντε πόντων (9-4), 7:01 πριν το τέλος της πρώτης περιόδου. Όσο περνούσε ο χρόνος, οι «κίτρινοι» ανέβαζαν και την απόδοσή τους στην άμυνα, οδηγώντας τους αντιπάλους τους σε λάθη και βεβιασμένες ενέργειες που δεν έβρισκαν στόχο.

Οι γηπεδούχοι συνέχισαν να παίζουν με συγκέντρωση και πολλή ενέργεια στις δύο πλευρές του παρκέ και με τους Μπάκνερ και Γιάνκοβιτς να δίνουν σκορ επιθετικά, αύξησαν για πρώτη φορά την υπέρ τους διαφορά σε διψήφιο 18-7 (4:20) πριν το τέλος της περιόδου. Το τρίποντο του Ούκιτς σ’ εκείνο το σημείο έριξε την διαφορά στους 8 (18-10), όμως ο ΑΡΗΣ είχε βρει τα πατήματά του και τρέχοντας σερί 5-0, έστειλε στο +13 την διαφορά (23-23), τρία λεπτά πριν την εκπνοή του Α΄ δεκαλέπτου.

Στον χρόνο που απέμενε η Α.Ε.Κ. αντέδρασε και με το τρίποντο του ΜακΓκραθ στην λήξη του χρόνου, έκλεισε με μειονέκτημα 9 πόντων το πρώτο δεκάλεπτο (26-17).

Στο δεύτερο δεκάλεπτο, ο ΑΡΗΣ συνέχισε να είναι εύστοχος στην επίθεση και με το τρίποντο του Ξανθόπουλου επτά λεπτά πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, πήρε και πάλι προβάδισμα 10 πόντων (32-22). Η αδυναμία των παικτών του Δημήτρη Πρίφτη όμως να καθαρίσουν τα’ αμυντικά ριμπάουντ, έδωσε την ευκαιρία στην Ένωση να πάει σε δεύτερες και τρίτες κατοχές. Ο Βασιλειάδης μπήκε ζεστός στο παρκέ και με διαδοχικούς πόντους βοήθησε την ομάδα του ν’ ανακάμψει και να ρίξει την διαφορά στους 3 (39-36), 3:22 πριν το ημίχρονο.

Στον χρόνο που απέμενε, ο Αυτοκράτορας προσπάθησε ν’ ακουμπήσει την μπάλα στο χαμηλό ποστ και να φθείρει μέσα από το ζωγραφιστό, όμως τα περιφερειακά σουτ του Τζένκινς και οι διεισδύσεις του Κάμινγκς ήταν αυτά που τον διατηρούσαν σε θέση οδηγού. Όσο όμως οι «κίτρινοι» δεν ήλεγχαν τα αμυντικά ριμπάουντ, έδιναν την δυνατότητα στους παίκτες του Ζντοβτς να σκοράρουν σε δεύτερο χρόνο και να διατηρούνται σ’ επαφή με το σκορ και να πάνε με μειονέκτημα δύο πόντων στ’ αποδυτήρια (46-44).

Με την έναρξη της επανάληψης, ο ΑΡΗΣ συνέχισε ν’ αντιμετωπίζει πρόβλημα στο αμυντικό ριμπάουντ. Όποτε αστοχούσαν οι παίκτες της Α.Ε.Κ. ανανέωναν την κατοχή και έπαιρναν σκορ σε δεύτερο χρόνο . Εκτός από την άμυνα, οι «κίτρινοι» αντιμετώπιζαν πρόβλημα και στην επίθεση. Χωρίς υπομονή και καθαρό μυαλό, επιχειρούσαν μόνο με ατομικές ενέργειες να σκοράρουν, τακτική που ήταν βούτηρο στο ψωμί της Α.Ε.Κ., η οποία εκμεταλλευόμενη το μομέντουμ του αγώνα, ανέβασε στο +8 την υπέρ της διαφορά (50-58), 4:21 πριν το τέλος της τρίτης περιόδου.

Σ’ εκείνο το σημείο ο Αυτοκράτορας αντέδρασε. Παίρνοντας τον έλεγχο το ριμπάουντ και παίζοντας καλή άμυνα, κράτησε χαμηλά σε παραγωγικότητα την Α.Ε.Κ. Στην επίθεση, με τον Βλάντο Γιάνκοβιτς, να σκοράρει και να σερβίρει έτοιμα καλάθια στους συμπαίκτες του, ο ΑΡΗΣ επανήλθε και με την λήξη του δεκαλέπτου έφερε το σκορ σε ισορροπία (61-61).

Στο τελευταίο δεκάλεπτο το θρίλερ συνεχίστηκε. Η Α.Ε.Κ. διατηρούσε με νύχια και με δόντια ένα ελαφρύ προβάδισμα στο σκορ, με τον ΑΡΗ ν’ ακολουθεί σε απόσταση βολής. Η Ένωση έπαιρνε σκορ από τους Ντίξον και Ούκιτς ενώ ο ΑΡΗΣ από τον Κάμινγκς.

Οκτώ δευτερόλεπτα πριν το τέλος, ο Ούκιτς ευστόχησε μπροστά σε Τσαϊρέλη και Μπάκνερ, βάζοντας με έναν μπροστά την ομάδα του (75-76). Ο Πρίφτης σχεδίασε την τελευταία επίθεση κι έδωσε εντολή στον Κάμινγκς να την εκδηλώσει. Ο Αμερικάνος άφησε τον χρόνο να κυλήσει και στο τελευταίο δευτερόλεπτο πάτησε γερά και με το λέι-απ χάρισε τη νίκη και την πρόκριση στην ομάδα του. 

Τα δεκάλεπτα: 26-17, 46-44, 61-61, 77-76 

ΑΡΗΣ (Πρίφτης): Ξανθόπουλος 6(2), Τσαϊρέλης 3(1), Τζένκινς 12(1), Κάμινγκς 20(3), Ζάρας 3(1), Μούρτος, Σίμτσακ 4, Μπάκνερ 11, Γιάνκοβιτς 9, Καββαδάς 5, Ντραγκίσεβιτς 4.

ΑΕΚ (Ζντοβτς): Ούκιτς 10, ΜακΓκράθ 11, Ελονού 7, Σάκοτα 6, Βασιλειάδης 8, Μιλόσεβιτς, Ντίξον 23(5), Λαρεντζάκης 2, Μαυροειδής 7, Ουίλιαμς 2.

Προτεινόμενα Άρθρα